Zápas plný chyb rozhodl Roy

O hokeji se říká, že je to sport, ve kterém rozhodují chyby. Jestli tohle je pravda, tak Penguins a Montreal sehráli klasický zápas.

Oba týmy nasekaly spousty chyb a výsledkem bylo spousty vyloučených, přerušovaná hra, samé přesilovky 5 na 3 a tolik brejků, že to by to stačilo na deset sezón. Nakonec to však byli Canadiens a zvláště gólman David Aebischer, který kapituloval častěji než jeho protějšek Marc-Andre Fleury. Penguins(17-38-12) tak po posledním duelu proti Canadiens v této sezóně odjíždění z Montrealu se dvěma body za vítězství 5:4.

?Psychicky jsme ten zápas určitě nezvládli,? řekl obránce Ryan Whitney. ?Měli jsme příliš vyloučení za špatná střídání, zbytečné ztráty puku a špatnou hru v obraném pásmu.?

A tohle je pouze zkrácené podání. Dokonce vítězný gól Andre Roy padl po sérii chyb. Bitkař v dresu Pens převzal puk od Sidney Crosbyho a ačkoliv byl hákován a vlastně ani nevystřelil, tak se puk došoural za záda brankáře Aebischera. Docela pro zlost, když do konce zápasu scházely čtyři minuty.

?Šťastný gól,? řekl Roy, ?ale já ho beru.? Royova branka, jeho druhá v sezóně, tak možná trenéru Canadiens Bobu Gaineymu ukázala, že nasazovat Aebischera místo Cristobala Hueta je holý nesmysl. Aebischer zastavil pouze 18 z 23 pokusů Penguins a celkově podal otřesný výkon. Naopak na oponent na druhé straně kluziště, Marc-Andre Fleury, se stal skutečnou hokejovou raritou: Byl jmenován první hvězdou zápasu, i když pustil 4 góly. Zajisté toho ocenění nedosáhl díky brankám od Montrealu, nýbrž kvůli 42 zákrokům jenž pochytal.

?Nikdy jsem neměl ze zápasu, kdy sem postil 4 góly, lepší pocit,? řekl Fleury. Zápas začal lépe pro Penguins, když Eric Boguniecki proměnil v čase 3:42 přesný pas Johna LeClaira. LeClairova asistence byla zároveň jeho 800. bodem v NHL a získat č.801 mu netrvalo o mnoho déle. 84 sekund po vyloučení obránce Montrelu Mathieu Dandenaulta se puk vystřelený Ryanem Malonem dostal podélně za brankovou čáru ? 2:0. Nahrávku si připsal zmiňovaný ?Big John? a Whitney. V ten moment se zdálo, že Penguins kontrolují hru, avšak Francis Bouillon zákrokem na Niklase Nordgrena Pittsburgh na chvíli rozhodil a za několik sekund na to snížil Jan Bulis. V čase 31:13 vyrovnal na 2:2 Garth Murray.

Za několik minut hráli ?Habs? přesilovku a Penguins poprvé za čtyři zápasy dovolili gól v oslabení. Sheldon Souray prudkou střelou dostal Canadiens do vedení. Do přestávky však bylo všechno jinak. John LeClair zakončil svou nejproduktivnější třetinu v sezóně brankou 22 sekund před druhou sirénou. Třetí třetina přinesla bitku dvou bývalých spoluhráčů z Tampy Bay Andre Roy a Aarona Downeyho. Vítězem v tomto zápasnickém klaní se po menším zvratu stal pittsburghský Roy. ?Byl to tvrdý soupeř,? řekl Roy. ?Vedl si dobře.?

Zápas opět nabral směr ve prospěch Montrealu, když vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě a zároveň zdržování hry, zužitkoval opět Souray. Penguins však dokázali obrátit a pomohla jim k tomu opět přesilovka. Ryan Whitney třetí brankou srovnal s ?Habs? skóre ? 4:4. Rozhodující trefu pak kuriózní brankou zaznamenal zmiňovaný Roy.

?Nebyl to z naší strany nejlepší výkon,? přiznal Crosby. ?Ale věřte nebo ne, letos byly zápasy, kdy jsme hráli mimořádně dobře a nevyhráli jsme.?

19. 03. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Capuano 1968 (USA, 56 let)
Jason Woolley 1969 (Kanada, 55 let)
Krys Kolanos 1981 (Kanada, 43 let)
Rick Kessell 1949 (Kanada, 75 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
30488 hlasů, 21% (30488)
Jeff Skinner
28386 hlasů, 20% (28386)
Patricka Sharpa
28748 hlasů, 20% (28748)
T.J. Oshieho
28270 hlasů, 20% (28270)
Martina St. Louise
26306 hlasů, 18% (26306)

Celkem hlasů: 142198
Tento den v minulosti