Stále jsem součástí kabiny, říká Bill Guerin

Bill Guerin sotva opustil led a hned se kolem něj utvořilo klubko reportérů, ze kterého sršel jeden zvědavý dotaz za druhým. Tato scéna, která připoměla dobu Guerinovy největší hráčské slávy, se odehrála po jednom z tréninků v rámci nováčkovského kempu, který se v Pittsburghu konal minulý týden. Guerin u Penguins totiž působí v pozici trenéra pro mladé, rozvíjející se hokejisty.

"Kariéru jsem ukončil," ujistil hned na začátek dotírající novináře s úsměvem Guerin a pak o poznání vážněji pokračoval: "Miluji tuto svou práci, je skvělá. Věnuji se mladým hráčům, udržuje mě to v zápřahu a stále se cítím jako součást kabiny. Často jezdím do Wilkes-Barre, kde mám s hráči výborné vztahy a snažím se jim pomáhat. Navštěvuju taky další, juniorské a univerzitní hokejové kluby, kde dělám totéž. Je to skvělá, perfektní práce."

Guerin úzce spolupracuje s asistentem generálního manažera Tomem Fitzgeraldem, se kterým probírá strategii, jak se věnovat mladíkům. Ta se trochu liší od té při koučování už zkušených hráčů i od té, jak se k nováčkům chovají oficiální trenéři.

"S hráči mluvím a snažím se jim co nejvíce pomáhat. Náš vztah je spíše v rovině hráč-hráč, než v rovině trenér-hráč. Nejsem tím, který by je nějak trápil nebo který by si je každý den předvolával na kobereček," pověděl o náplni své práci Guerin a pokračoval: "Myslím, že tento přístup je pro hráče hodně důležitý. Někdy, když strádají nebo si neví s něčím rady, je potřeba někdo, kdo by je navedl a s kým by si mohli promluvit. A tím člověkem jsem já."

U mladých hráčů má Guerin jako bývalý dlouholetý hráč NHL velký respekt. Do ligy se dostal při draftu v roce 1989, kdy si jej z pátého místa vybral celek New Jersey Devils, se kterým v roce 1995 vyhrál svůj první Stanley Cup. Poté nastupoval v barvách Edmontonu, Bostonu, Dallasu, St. Louis, San Jose, NY Islanders a kariéru ukončil v Pittsburghu, kde v roce 2009 vyhrál Stanley Cup podruhé. V 1263 zápasech získal 856 (429+427) bodů.

Pozice, kterou Guerin v týmu zastává, se v NHL stala populární teprve před pár lety. "My jsme dřív nikoho takového neměli. Museli jsme spoléhat na starší hráče nebo trenéry. S hodně věcmi jsme se museli vypořádat sami," prozradil Guerin.

Při letošním nováčkovském kempu měl Guerin k dispozici celkem 32 hráčů. Jedním z těch, který ho zaujal a který by v budoucnu podlě něj mohl dělat křídlo Sidneymu Crosbymu byl Beau Bennett. "Je to hráč, který si umí najít a udělat prostor. Má výbornou střelu, skvělé ruce a schopnost dostat spoluhráče do šancí," sdělil Guerin.

I když mají Pens v Bennettovi velký potenciál, v následující sezóně se v hlavním týmu ještě asi neobjeví. Vedle Crosbyho tak bude stále místo, které by vedení Pens chtělo zaplnit zatím stále volným agentem Shanem Doanem. "Nevím, v jaké je to teď přesně fázi, ale tým s Doanem v sestavě by byl určitě lepší než bez něj. Je to velký vůdce a bojovník, určitě by nám hodně pomohl," zakončil povídání Guerin.

18. 07. 2012, Will





Další články týkající se hráče Bill Guerin

01. 10. 2009 - Brzy devětatřicetiletý Guerin si chce produktivitu udržet





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti