Pens v zahajovacím utkání podlehli Bostonu

Hokejisté Penguins navázali v zahajovacím utkání sezóny 1984/85 na výsledky z předchozích let a nikoho tak nepřekvapilo, že po zápase svítilo na světelné tabuli skóre 3:4 v jejich neprospěch. A to i přesto, že v zápase dvakrát vedli dvougólovým rozdílem.

Jejich soupeřem byl tým Bostonu, za který v čase 14:28 třetí třetiny vstřelil rozhodující branku obránce Ray Bourque za asistence Ricka Middletona a Dave Silka. Puk po Silkově přihrávce převzal Bourque u levého hrazení, odtud si najel podél modré čáry na střed a ze vzdálenosti asi dvanácti metrů překoval střelou příklepem brankáře Denise Herrona.

I přes prohru měl však zápas pro Pens jedno pozitivum. Prosadil se v něm totiž mladíček Mario Lemieux, první volba červnového draftu, a to ne ledajakým způsobem. Brankáře Pete Peeterse překonal hned v čase 02:59 při svém prvním střídání a v rámci své vůbec první střely NHL.

"Díky tomu gólu ze mě opadlo hodně stresu. Teď už si budu na ledě více užívat," svěřil se Lemieux po zápase, ve kterém si navíc připsal i asistenci a utišil tak vlnu pochybovačů. Ohromující byl totiž i způsob, jakým Lemieux gólu dosáhl. Nejprve obral o puk All Star obránce Raye Bourqueho a poté po samostatném sólu přes půl hřiště předvedl zkušený backhandový blafák.

Asistenci si Lemieux připsal ve druhé třetině, když přihrával na druhý gól Warrena Younga v zápase. Pens se tak v čase 36:49 dostali do vedení 3:1, které ale do konce zápasu neudrželi. Druhou asistenci si na tento gól připsal Rick Kehoe. Druhý gól vstřelil Young v čase 13:53 a nahrávali mu střední útočník Ron Flockart společně s pravým křídlem Waynem Babychem, hráčem, kterého si Pens v úterý stáhli přes waiver draft ze St. Louis.

Během první třetiny Penguins svému soupeři vzdorovali, což bylo vidět kromě gólového skóre i na poměru střel, který byl po prvním dějství vyrovnaný 12:12. Od druhé třetiny už ale začli hráči s Tučňákem na prsou ztrácet. V časech 28:35 a 38:56 (v oslavení) obdrželi góly od Toma Ferguse a Kena Linesmana. Asistence si v prvním případě připsali Lyndon Byers a Nevin Markwart, v druhém pak Terry O'Reilly společně s Rayem Bourquem. Díky gólu Younga však byli Pens stále ve vedení 3:2.

O to přišli hned po 33 sekundách třetí třetiny, kdy se po asistencích Ricka Middletona a Dava Silka prosadil v přesilové hře Mike O'Connel. Později pak po Bourqueho gólu přišli i o remízu.

"Hráli jsme hodně dobře v první třetině. Ve druhé a třetí už jsme nemakali tak tvrdě, nevím proč. Musíme se zlepšit," řekl po zápase Mario Lemieux.

Na úvodní vhazování nastoupili Pens v sestavě s Mikem Bullardem, kterého trenér Bob Berry zvolil před sezónou kapitánem, na centru, Andy Brickleym na levém křídle, Dougem Sheddenem na pravém a Dougem Bodgerem a Rodem Buskasem na pozicích obránců.

Zápas byl hodně emotivní a hodně se v něm jiskřilo. Rozhodčí rozdali celkem 48 trestných minut, nejaktivnější hráči Pens byli v tomto ohledu Rod Buskas a Pat Bouttete, kteří se do potyček a slovních pří s hráči soupeře pouštěli nejčastěji.

Nic si nedarovali ani bratři Keith a Bruce Crowderovi, kteří ještě před třemi dny hráli v jednom týmu. Pens si Bruceho podobně jako Babyche stáhli v rámci waiver draftu.

Do Bostonu tým Pittsburghu odcestoval s celkem pětadvaceti hráči, a protože pravidla povolují naskočit do zápasu pouze dvaceti z nich, pět muselo sedět na tribuně mezi ostatními diváky. Byli to Norm Schmidt, Todd Charlesworth (oba obránci), Roger Belanger (pravé křídlo), Bob Errey (levé křídlo) a Mark Taylor (útočník měnící pozice).

Po zápase vedení Pens oznámilo, že z Bostnu získalo výměnou za výběr ve čtvrtém kole draftu 1985 čtyřiadvacetiletého obránce Randyho Hilliera. Ten během dvou a půl let vstřelil v NHL celkem tři góly (všechny minulou sezónu) a připsal si třicet asistencí. Hned zítra by měl nastoupit v Montrealu.

"Jsem moc, moc šťastný," svěřil se po trejdu Hillier, který se v dnešním zápase nedostal do sestavy a pokračoval: "Pens mě překvapili. Během léta se hodně zlepšili a myslím, že v tom budou pokračovat. Jsem rád, že toho budu součástí."

18. 10. 1984, James, Převzato a přeloženo z deníku Pittsburgh Press









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti