Novinář Dejan Kovacevic: Přiveďte nám Jágra zpět!

V současné době se v Pittsburghu nespekuluje o ničem jiném než o návratu Jaromíra Jágra. Z internetových diskuzí můžeme vysledovat, že většina tamních fanoušků mu už odpustila kontroverzní odchod v roce 2001 a přeje si ho mít zpět v týmu. Dokonce i novináři chtějí mít slavného hráče s osmašedesátkou na zádech zpět. Přesvědčit se o tom můžeme například pomocí článku Dejana Kovacevice, který napsal pro noviny Tribune-Review a jehož překlad si můžete přečíst na následujících řádcích.

Pokud by současná jednání dopadla úspěšně a Jaromír Jágr by se vrátil do Pittbsburghu Penguins, tedy do klubu kde s hokejem v NHL začínal a kde prožil nejslavnější období své kariéry, mohlo by to vyústit v jeden z nejkrásnějších návratů v historii soutěže.

Jágr by měl totiž šanci zakončit svoji kariéru tak, jak začal. Tedy ziskem Stanley Cupu v týmu s Tučňákem na prsou.

Tohle je samozřejme zatím pouze na míle vzdálený a nesplněný sen. O Jágrovy služby totiž mají zájem ještě Detroit nebo Montreal. Pittburghu by však mohla hrát do karet skutečnost, že jednání s ním začalo na popud Jágrova agenta Petra Svobdy (s touto informací přišel včera můj kolega Rob Rossi), Jágr tedy podle všeho má zájem za Penguins hrát.

Další skutečností, která by mohla nahrát Jágrovu příchodu je vyjádření hlavního trenéra Dana Bylsmy na Jágrovu adresu. Ten dnes v Las Vegas, městě, kde se budou rozdávat ceny pro nejlepší hráče NHL, a prohlásil, že jeho současná herní úroveň je ohromující a tajemně dodal, že další kroky, které v kariéře udělá budou zajímavé a výjimečné.

Já za sebe říkám: Přiveďte ho zpět k nám!

A ne ze sentimentality. Ani ne proto, že by znovu postavil mosty, které neměly být nikdy spáleny. Ani ne proto, aby utišil nenávistné a nepochopitelné bučení na hráče, který toho tolik pro tým na konci tisíciletí dokázal. Ani ne kvůli tomu, že by mohl obnovit spolupráci dvou nejlepčích hráčů historie týmu (promiň Sidney, ještě je čas).

Ne. V první řadě ho chci vidět zpět, protože je to stále skvělý hokejista, který toho pro tým v sezóně 2011/12 může mnoho udělat. Jistě, příští rok mu bude čtyřicet let a časy, kdy platil za ofenzivního ďábla a nejlepšího hráče jeden na jednoho, jsou pryč.

Svoji hru však skvěle přizpůsobuje svému věku. Z nepolapitelného rychlíka se stala pomalejší těžká mašina, kterou je těžké oddělit od puku, která střílý góly ze statických pozic v přesilových hrách a která rozdává přihrávky s milimetrovou přesností.

Myslíte, že tohle není přesně to, co Pittsburgh potřebuje? Pak asi každý sledujeme jiný tým.

Chápu skepsi některých fanoušků, zvláště po angažmá Alexeie Kovaleva, který byl nadšeně přivítán, pak ale dal méně gólů než defenzivní specialista Zbyněk Michálek.

Jágr je ale jiný případ. Sledoval jsem ho pečlivě na zimních olympijských hrách ve Vancouveru a můžu směle tvrdit, že alespoň na počátku turnaje byl nejlepším hráčem týmu. Pořád měl ty silné nohy, pomocí kterých brázdil útočné pásmo s obráncem na zádech. Pořád měl dokonalý přehled o dění na ledě.

Na před měsícem skončeném Mistrovství světa byl vyhlášen nejlepším útočníkem, ve čtvrtfinále si proti USA připsal hattrick. Jeden gól dal nájezdem přes skoro celé kluziště.

Změnil se také jako člověk. Už to není pětadvacetileté dlouhovlasé dítě, které dostávalo pokuty za rychlou jízdu. V současnosti je respektovaným člověkem, který si potřásá rukou s prezidenty, který je vlajkonošem své země při olympiádě a který se stal majitelem hokejového klubu.

Nakonec to není jen klub Penguins, který by angažováním Jágra mohl získat. Sám útočník by po boku Sidney Crosbyho nebo Evgeni Malkina mohl bojovat o Stanleyův pohár, což je pro něj určitě priorita při přestupu do NHL.

22. 06. 2011, Will





Další články týkající se hráče Jaromír Jágr

08. 12. 2011 - Orpik: Kauzu Jágr řeší hlavně fanoušci
01. 07. 2011 - Jágr stále váhá, do hry přibyly další kluby
29. 06. 2011 - Rozhodnutí by mělo padnout dnes
29. 06. 2011 - Jágr je na cestě do USA, brzy sdělí své rozhodnutí
28. 06. 2011 - Plán Tučňáků: Udržet Kennedyho a získat Jágra
21. 06. 2011 - Vyjednává Jágr s Penguins o nové smlouvě?
12. 05. 2011 - Penguins a Jaromír Jágr opět pohromadě?
24. 04. 2008 - Jágr a Pittsburgh: Vzpomínky ožívají
24. 04. 2008 - Jágra čeká v Pittsburghu peklo, staré křivdy se nezapomínají





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti