Jágra čeká v Pittsburghu peklo, staré křivdy se nezapomínají

Jedním z posledních Jágrových činů před odchodem z Pittsburghu byl podpis na tričko Eddie Johnstona. ?Nikomu dalšímu by již nic nepodepsal,? řekl Johnston, bývalý trenér a generální manažer Penguins.

"V roce 1993, kdy jsem tu začal trénovat, to bylo v mnohém jiné ? tehdy jsme měli konfrontaci o čase stráveném na přesilovkách. Očekával jsem ji, protože minulý rok vedl stejné diskuze se Scotty Bowmanem. My jsme to však měli vyřešené hned a od té doby se jenom smál."

"Jako jeden z mála jsem si s ním rozuměl. Vycházeli jsme spolu bezvadně."

Stejně tak s ním kdysi vycházeli fanoušci Penguins. Ve skutečnosti ho kdysi milovali. To se rozhodně jeho odchodem změnilo. Až se Jágr v pátek na led Mellon Arény vrátí, tak ho při každém dotyku s pukem bude čekat pouze bučení.
"Místní fanoušci hokeji rozumí a hlavně nezapomínají," řekl obránce Penguins Sergej Gončar. "Čas se tu zastavil. V pátek to tu bude stejné, jako když odešel. Možná horší."

Možná, že to nakonec bude ironie osudu. Penguins by totiž mohli být velkou překážkou na cestě za třetím Jágrovým Stanley Cupem. Budoucí člen Síně slávy by již od příští sezóny mohl působit v Rusku.
"Možná, že je to pro něj poslední šance vyhrát Stanley Cup," řekl Gončar, který s Jágrem kdysi hrál ve Washingtonu. "Je to velký hráč. Chce skončit na vrcholu."

Fanoušci Penguins jsou však možná přesvědčeni, že měl odejít jako hráč Penguins.

Jágr je bezpochyby druhý nejlepší hráč historii klubu a také nejméně oblíbeným soupeřem, který kdy mohl letos vstoupit na led Mellon Arény. Požadavek výměny po play-off 2001 navždy všechno změnil.
"Už je to dlouho ? sedm let," řekl Jágr. "Přesto mám hodně skvělých vzpomínek. Tady jsem pravděpodobně hrál svůj nejlepší hokej."

Jágr byl Penguins v roce 1990 draftován v prvním kole (5. celkově) a v následujících dvou sezónách s klubem získal Stanley Cup. Pětkrát s nimi získal Art Ross Trophy a jednou získal Hart Trophy. Nikdy však nevyšel ze stínu velkého Maria a stále musel nosit potupnou přezdívku "Mario Jr.".

"Vše, co umím, jsem se naučil od něj," přiznává Jágr. "Už proto bych neměl zapomínat na místa, kde jsem se vše naučil."

Obyvatelé Pittsburghu však již Jágrovy úspěchy vymazali z paměti. Nyní je pro ně zrádce a nikoli druhý nejproduktivnější hráč v historii Penguins. Často se mluví o tom, že před svým odchodem dal v šestnácti zápasech play-off pouze dvě branky a na výkony v předchozích deseti play-offs se zapomíná. Jágr se pouze třikrát nedostal do druhého kola.

Jeho výměna navíc přišla krátce poté, co prohlásil, že v Pittsburghu umírá zaživa. To si fanoušci Penguins stále moc dobře pamatují a proto doufají, že mu mladé hvězdy Sidney Crosby a Jevgenij Malkin překazí šanci získat třetí Stanley Cup.
"Ani nevím, proč tu na něj bučí," řekl krajan Petr Sýkora, kterému Jágr pronajal svůj bývalý dům. "Pro město toho tolik udělal. Přesto se o něm ve městě vůbec nemluví."
Gončar řekl, že Jágr po příchodu do Washingtonu o Penguins nikdy nemluvil. "Většinou slyšíte lidi říkat, jak tu byl na konci angažmá úplně jiný, přesto jak přišel do Washingtonu, tak byl úplně normální," řekl Gončar. "Je úplně normální, že na vás v bývalém působišti bučí. Tady si to však nezaslouží. Pro tým tu udělal všechno."
Jágr nyní může zastavit hyperevoluci mladých Penguins. Díky tomu by se z Anakina Skywalkera stal Darth Vader a v Pittsburghu by byl navždy zapovězen. "Není pochyb o tom, že by tu jeho číslo měli v budoucnu vyřadit," řekl Johnson. "Můžeme pouze doufat, že se v příštích zápasech každému nepřipomene."

24. 04. 2008, Will





Další články týkající se hráče Jaromír Jágr

08. 12. 2011 - Orpik: Kauzu Jágr řeší hlavně fanoušci
01. 07. 2011 - Jágr stále váhá, do hry přibyly další kluby
29. 06. 2011 - Rozhodnutí by mělo padnout dnes
29. 06. 2011 - Jágr je na cestě do USA, brzy sdělí své rozhodnutí
28. 06. 2011 - Plán Tučňáků: Udržet Kennedyho a získat Jágra
22. 06. 2011 - Novinář Dejan Kovacevic: Přiveďte nám Jágra zpět!
21. 06. 2011 - Vyjednává Jágr s Penguins o nové smlouvě?
12. 05. 2011 - Penguins a Jaromír Jágr opět pohromadě?
24. 04. 2008 - Jágr a Pittsburgh: Vzpomínky ožívají





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti