Crosby vyrovnal rekord Maria Lemieux

Když byl v létě Sidney Crosby draftován, majitel klub Penguins Mario Lemieux se nechal slyšet, že jejich kariéry jsou v mnohém podobné. Měl pravdu: Pittsburgh se trápí a Crosby září.

Sidney Crosby měl tuto sezónu dalších 61 asistencí, ale žádná z nich nebyla tak významná jako ta následující. Číslo 62 ? jednoduchá forhendová přihrávka na Ryana Malona ? však nebylo jen pouhým vybídnutím ke gólu. Byl to zároveň stý bod, kterým se Crosby stal nejmladším hráčem NHL jenž dosáhl hranice sta bodů. Když Ryan Malone převzal puk od Crosbyho a překonal v čase 35:44 brankáře Islanders Gartha Snowa, stal se tak jeden z nejpamátnějších okamžiků v historii Penguins. Příjemné zakončení utrápené sezóny, které bylo spíše ročníkem individualit.

?Tohle budu v létě vyprávět kamarádům v hospodě,? řekl Malone. ?A taky jednou mým dětem.? Crosby dosáhl stobodové hranice ve věku osmnácti let a 253 dnů; Daleu Hawerchukovi z Winnipegu, předchozímu držiteli rekordu, bylo při překonání milníku 18 let a 354 dní. ?Jsem rád, že jsem stovky dosáhl,? zmínil se lakonicky Crosby. ?Spadl mi kámen ze srdce.? Crosby se tak připojil k velmi vybranému klubu. Před ním za první rok dosáhli trojmístného čísla zmiňovaný Dale Hawerchuk, Mario Lemieux, Peter Šťastný, Joe Joneau a Alexander Ovechkin. Crosby navíc vyrovnal klubový rekord jeho hostitele Maria Lemieux, který může ještě překonat v posledním zápase sezóny proti Torontu.

Ačkoli je Crosby považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých hráčů ledního hokeje, jeho nahrávka Malonovi nebyla zrovna z kategorie těch nejlepších. Je však zápisem do historických tabulek. Crosbymu navíc ?krása? jeho památné přihrávky vůbec neleží v hlavě. ?Hlavně, že jsem dosáhl stovky,? řekl Crosby. ?Klidně to mohl být gól do prázdné brány. Opravdu na tom tolik nezáleží.? Crosby přiznal, že když nastupoval ke svému předposlednímu zápasu sezóny, tak milník byl jeho cílem. ?Je těžké na to nemyslet, když vám to každý den připomínají,? řekl.

V památném momentu 17084 diváku připravilo nejdelší ovace v sezóně. Vítězství Penguins efektivně pojistilo 29. místo v celkové tabulce týmů, což znamená, že ze čtvrteční loterie získá první druhý nebo třetí výběr v draftu. Penguins (22-45-14) mají před St.Louis náskok dvou bodů a pokud Pens v posledním zápase prohrají a Blues vyhrají, na konečném pořadí se nic nezmění, protože bude hrát rozdíl celkového skóre, které jediný duel nezmění. Blues vstřelili 195 branek a 289 jich inkasovali, což činí rozdíl -94; Penguins dali 241 gólů, ale inkasovali jich 311, tedy rozdíl -70. Zatímco však předposlední místo zvedlo týmu sebevědomí, Pittsburgh notně ztratil šanci na 1. výběr v draftu. Poslední tým sezóny má šanci 48,2%, zatímco druhý nejhorší pouze 18,8. Nic však není ztraceno ? stačí se podívat na případ Ovechkin. Dnešní domácí utkání bylo opět vyprodané(celkem podvanácté v sezóně) a zvedlo průměrnou návštěvnost v Mellon Aréně na 15804 za zápas(93,3 % kapacity stadionu). ?Podporují nás celý rok,? řekl Crosby. ?Nemůžu ani slovy vyjádřit, co to pro nás znamená. Jsem rád, že jsme pro ně dnes přichystali vítězství.?

Crosby neztrácel příliš čas, když se 64 sekund nahrávkou na gól Andy Hilberta přiblížil tříciferné metě. John LeClair poté v čase 10:31 ?namazal? Malonovi a Marc-Andre Fleury na začátku druhé třetiny zastavil samostatný nájezd Miro Šatana. Islanders se za zápas trefily jedinkrát, kdy brankáře Penguins překonal právě Šatan. Celý večer pak už patřil jenom Crosbymu. Na své konto si nahrávkou na gól Tomáše Surového připsal bod č. 99 a za 25 sekund na to ordinérní přihrávkou pokořil bájnou hranici. Tato nahrávka poprvé Crosbyho zapsala do knihy rekordů. Určitě ne naposledy. ?Je mu osmnáct a už jedním z nejlepších hráčů NHL,? řekl obránce Penguins Ryan Whitney. ?Je těžké si představit kde tímhle tempem bude za čtyři roky.?

18. 04. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti