Pens jak je známe: chytře a s rozvahou

Klub Pittsburgh Penguins loni zahájil přestavbu mužstva s jasným cílem: doplnit soupisku natolik, aby se postoupilo do playoffs či aby zde byla šance na vítězství ve Stanley Cupu.

Po mnoha letech se navíc management klubu nemusel ohlížet, jak velký bude celkový rozpočet. Věci se však nevyvíjely tak, jak byly plánovány. Penguins celkově skončili na 29. místě NHL a když se dnes otevírá trh s volnými hráči, tak se očekává mnohem menší horlivost při získávání nových posil. Generální manažer Ray Shero bude chtít spíše zaplnit některá prázdná místa v sestavě, přičemž si vybere hráče, jenž vhodně doplní jádro mladých hráčů a několika veteránů. Pochopitelně se vůbec nedá očekávat přiblížení platovému stropu NHL, jenž se nedávno zvedl na 44 miliónu dolarů na klub. Zatímco přesná čísla nejsou nijak stanovena, Penguins na platy pravděpodobně dají něco mezi jedenatřiceti až třiatřiceti milióny.

?Nebudeme tak aktivní jako minulý rok, protože na to nemáme prostředky,? řekl Shero. ?Navíc ani to takhle dělat nechci.?

Navíc dodal, že není potřeba podepisovat alespoň nějakého volného hráče.

?Nic vám neslibuji,? dodal. ?Pokud se ode dneška za deset dní nic nestane, nic se neděje, protože je do října času dost. Raději chci být trpělivý než udělat nějaký unáhlený tah, který by nás na dva roky mohl finančně ochromit.?

Shero navíc upozornil, že největší změna může nastat ve výměně nikoli v podpisu volného hráče.

?Hovořil jsem s několika generálními manažery této ligy,?řekl. ?A týmy budou reagovat až na situaci, která se vytvoří během otevření trhu s volnými agenty. ?Uvidíme jaké budou ceny hráčů a podle toho se zařídíme.?

Sherův seznam případných posil zahrnuje nejméně jednoho obránce, který umí hlavně kvalitně bránit, produktivní křídlo a možná i jednoho centra do třetího útoku, jenž umí bránit a vyhrávat vhazování. Kvalitních obránců se brzy na trhu objeví celá řada a zde je výčet několika z nich, jenž by mohli být v hledáčku Penguins:

Jay McKee (Buffalo) ? Schopný obránce ve vlastním pásmu, který umí výborně blokovat střely a hrát oslabení. Cena: 1,596,000 dolarů.

Francis Bouillon (Montreal) ? Je ho vidět na celém kluzišti, avšak není zrovna urostlý (175 cm), což mu někdy dělá potíže s velkými centry. Oblíbený hráč Michela Therriena, jenž ho trénoval v juniorských soutěžích a v Montrealu. Cena: 600,000 dolarů.

Filip Kuba (Minnesota) ? Mohutný a dostatečně rychlý se skvělou střelou od modré, avšak pokud začne dávat více branek, jeho hodnota může vzrůst. Cena: 1,691,000 dolarů.

Joe Corvo (Los Angeles) ?Slibný v útočné fázi, avšak v obraně často chybuje. Cena: 668,800 dolarů.

A byli zde další obránci, o které by měli Penguins zájem ? Karlis Skrastins z Colorada a Niclas Wallin z Caroliny však podepsali nové kontrakty se svými současnými kluby. Zatímco letošní léto patří obráncům, příští rok by mohli mít navrch zase útočníci, pokud však spousta klubů nesepíše nové kontrakty. Prozatím je zde dostatek kvalitních kanonýrů ? na špici v tomto směru kratšího seznamu jsou Patrik Eliáš z New Jersey a Sergej Samsonov z Edmontonu, avšak Pittsburgh o ně patrně zájem mít nebude. Zájem by mohl být o Marka Parrishe z Los Angeles, který nastřílel 29 gólů a pobíral plat 1,9 miliónu dolarů či o Ansona Cartera z Vancouveru (33 branek, 1 milión dolarů), avšak při účasti ostatních klubů může jejich cena enormně vzrůst. Pokud půjde o centra třetí řady, nabízí se centr Dan Hinote z Colorada. V minulé sezóně vydělával 543,720 dolarů a za tuto cenu je to hráč s kvalitním forčekingem a při bránění na oslabení umí hrát na všech třech postech.

Dvojice hráčů Nashvillu, Yanic Perreault a Greg Johnson, by se na zmiňovaný post mohla rovněž hodit. Perreault jako jeden z nejlepších hráčů NHL na vhazování bude možná velkým soustem, nicméně zacelil by tak jeden z nedostatků Pens. Jeho slabina je však bránění. To jsou tedy hráči, o nichž vedení Penguins bude debatovat, aby posléze učinilo rozhodnutí o koho usilovat. A zatímco jsou výměny možnou alternativou, nejlepší stejně bude někoho jen tak získat.

?Chci prostě správné hráče na správná místa,? uzavřel Shero. ?Uvidíme jak to dopadne.?

01. 07. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
T.J. Kemp 1981 (Kanada, 43 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
30314 hlasů, 21% (30314)
Jeff Skinner
28226 hlasů, 20% (28226)
Patricka Sharpa
28593 hlasů, 20% (28593)
T.J. Oshieho
28132 hlasů, 20% (28132)
Martina St. Louise
26161 hlasů, 18% (26161)

Celkem hlasů: 141426
Tento den v minulosti