Nečekané: Penguins jsou na přesilovkách neefektivní

Před začátkem letošní sezóny by se zřejmě nenašel nikdo, kdo by si pomyslel, že přesilová hra Penguins bude letos tak průměrná. Po úvodní čtvrtině bohužel musíme konstatovat, že tomu tak je.

Problém se pomalu stává velice vážným. Po porážce s Vancouver Canucks v poměru 3:1, kdy Pens nevyužili ani jednu ze čtyř nabízených přesilových her, trenér Michel Therrien neváhal své svěřence ostře kritizovat. "Nemáme ten správný přístup," řekl Therrien. "Nemůžeme si neustále bez pohybu přihrávat. Občas to chce také bojovat?Pokaždé, když dojde na osobní souboj, tak ho prohrajeme."

"Naše formace na oslabení momentálně hrají o mnoho lépe. Je to jednoduché. Proto se nám teď nedaří. Dokud nezměníme náš přístup, dokud nebudeme hrát naplno, tak to nebude fungovat."

"Kombinace nám může občas vycházet, ale zatím nás soupeř v těchto situacích velice často přehrává. Pokud se nebudeme snažit, tak nám to nepůjde."

Penguins za poslední tři zápasy z dvanácti přesilovek využili jedinou. "Budeme muset něco změnit, protože to nefunguje," řekl Therrien. Před středečním utkáním na Long Islandu tak zřejmě k několika změnám ve složení přesilovkových formací.
Otázkou tedy je, k jakým změnám nakonec dojde? Jak řekl Michel Therrien, změnit se musí hlavně přístup samotných hráčů. Pouhá kombinace nestačí, protože bez pohybu se nevytvářejí mezery pro křižné přihrávky. Penguins mají několik nejtalentovanějších útočníků NHL, takže by toho měli začít využívat.
V tomto případě to konkrétně znamená, že Therrien s největší pravděpodobností v těchto situacích rozdělí Crosbyho a Malkina. Tím se změní celý charakter přesilovkové formace. Jistě se tím sníží její kvalita, ale neefektivita posledních zápasů je v tomto případě rozhodující. Naopak se tím posílí druhá přesilovková formace a soupeř se bude muset daleko více ohánět.

Druhá zásadní změna přesilovkové formace by měla nastat na modré čáře. Zde by se na levé straně měli objevit ofenzivně ladění obránci Kris Letang a Philippe Boucher. Díky tomu by se měl zvýšit počet střel z první a také celkový počet střel. Letang je však podle posledních informací zatím bude nasazován napravo. Střílet tedy nemůže okamžitě, zato bude pohotověji zachytávat případná vyhození soupeře, s čímž momentálně Penguins mají problémy.

Uvidíme, jak se nakonec změny ujmou. Jedno je však jisté, "Tučňáci" mohou mít daleko větší procentuální úspěšnost přesilovky než jen 18,3% (15. místo v NHL).

24. 11. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti