Malkin: Chci hrát jako před dvěma lety

Klub Pittsburgh Penguins vysílá každý týden na své radio stanici pořad "NHL in Russian", který je kompletně v ruštině a určen pro ruské fanoušky klubu po celém světě. V posledním díle se objevil útočník Pens Evgeni Malkin, který byl asi půl hodiny zpovídán svými ruskými kolegy George Birmanem a Olegem Mejeritskim. Celý přepis rozhovoru najdete v tomto článku.

Malkin: Ahoj
Mejeritski: Ahoj, Geno.
Birman: Ahoj Geno, mockrát Ti děkujeme, že jsi k nám dnes přišel.
Malkin: V pohodě, není zač.

Birman: Geno, uplynulá sezóna se asi neodehrála podle Tvých představ a asi se mnou budeš souhlasit s tím, že jsi byl jedním z nejšťastějších lidí na světě, když začala ta nová. Pokud by ses ohlédl zpět, kdy jsi si poprvé uvědomil, že pro tebe sezóna 2010/11 předčasně skončila?
Malkin: No, prvně bych asi řekl, že si člověk nikdy nemůže naplánovat, jak sezónu odehraje. Zvláště pak na jejím začátku. Můžete se na ni pomocí tréninků jen pořádně připravit, což jsem jako každý rok udělal.
Minulá sezóna byla pro mě hodně nešťastná, neustále mě brzdilo nějaké zranění a vše to podtrhlo únorové přetrnutí vazů v koleni. Vůbec jsem při tom střetu protihráče neviděl, jen jsem ucítil, jak mi spadl zezadu na nohu a způsobil mi vážné zranění.
Chtěl bych všem poděkovat za podporu, zvláště pak rodičům a přátelům, kteří za mnou přijeli, podporovali mě a dodávali mi sílu.
I díky nim jsem byl pln optimismu a vůbec jsem si nepřipouštěl, že by byla nějak ohrožena moje kariéra.

Birman: Tvůj tým hrál i bez dalších zraněných hráčů včetně kapitána Sidneyho Crosbyho. Jak těžké ho bylo pouze sledovat bez možnosti pomoci? Zvláště pak zápasy play off?
Mejeritski: Třeba sedmý zápas s Tampu, který rozhodl jediný gól..
Malkin: Samozřejmě, že to bylo pro mě velmi těžké. Někdy jsem to ani sledovat nevydržel. Prostě jsem se zvedl od televize, šel se projít po domě a s někým si popovídat. Nedokážu si ani představit jak těžké to musí být pro trenéry, stát za lavičkou a vše pouze sledovat s nemožností skočit na hřiště.
Je mnohem těžší na utkání koukat, než v něm hrát. Vidíte všechny ty chyby a všechny góly, které by z nich mohly padnout. Byly to pro mě těžké časy, ale takový je život.

Birman: A život jde dál.
Malkin: Ano, přesně tak a já doufám, že už se mi snad nic takového nepřihodí.

Mejeritski: Geno, je pravda, že kdyby se tým dostal v play off do dalších kol, tak bys nastoupil?
Malkin: Takové byly plány. Teď je však nemožné říct, zda by k tomu skutečně došlo nebo ne. Přece jen šlo o zdraví a k němu se musí přistupovat zodpovědně. Někdy se stane, že chcete hrát, ale zdraví Vám to prostě nedovolí. Je pak lepší počkat a nastoupit až stoprocentně v pořádku.
V play off jsem chtěl hrát, měli jsme dobrý tým s šanci na úspěch. Spoluhráči bojovali a já jim chtěl pomoct, proto jsem říkal, ano, chci hrát. Bylo to však více v rovině přání a snů než skutečnosti. Moje koleno tou dobou nebylo ještě připraveno.

Mejeritski: Překvapilo Tě pak to, jak až daleko se pak Tampa Bay dostala? Zvláště pak, když si uvědomíš, že jste ji mohli bez tebe, Crosbyho a Cooka vyřadit?
Malkin: To jen potvrdilo tu skutečnost, že pokud tým běhěm play off trdě pracuje, může se dostat hodně daleko i přes to, že ho na začátku ostatní podceňovali.

Birman: Jaké jsou tvoje plány pro sezónu 2011/12, co bys chtěl dokázat? Získal jsi už Stanley Cup a byl jsi nejužitečnějším mužem play off. Co dál?
Malkin: Mohl bych si toho naplánovat spoustu, mojí hlavní prioritou je však pouze to, abych hrál jako před dvěma lety, kdy jsme vyhráli Stanley Cup. Chci hrát nejlepší hokej, který dovedu, a pomáhat tak týmu k vítězstvím. A až k tomuto dojde a dostaví se góly, asistence a vítězství, začnu přemýšlet o Stanley Cupu a individuálních cenách. Vše musí přijít postupně, budu trénovat a předvedu lidem to, co ode mě očekávají.

Birman: Takže nejsi proti tomu opět vyhrát Stanley Cup?
Malkin: Jasně, že ne.[s úsměvem]

Mejeritski: Geno, pojďme se nyní na chvíli věnovat Tvému spoluhráči Sidneymu Crosbymu, který nehrál od ledna tohoto roku. Jak myslíš, že se teď cítí? Jak na tebe působí při trénincích a kdy myslíš, že se vrátí?
Malkin: Těžko říct, jak se cítí, já tady mohu mluvit jen sám za sebe. Při trénincích býval vždycky nejlepší a tak to také zůstalo, i když je limitován svým zraněním.

Birman: Nejlepší, ale ne lepší než ty, ne?
[všichni se smějí]
Malkin: Zatím nemůže předvádět svůj nejlepší hokej, přesto ukazuje neuvěřitělně vyspělou techniku a bruslení. Až na tom bude dobře fyzicky, bude ještě lepší. Doufám, že se uzdraví a bude v pořádku, všichni čekáme na jeho návrat.

Birman: O dalším tématu bude trochu těžší mluvit. Před pár týdny se stalo velké neštěstí. Zřítilo se letadlo s celým hokejovým týmem, hodně lidí zemřelo. Vím, že tě to hodně zasáhlo. Když jsem tě tou dobou viděl, vypadal jsi sklesle a ustaraně. Pro podporu pozůstalých jsi pomohl zorganizovat akci, kde se dražily dresy z utkání s Washingtonem a prodávaly upomínkové náramky. Znal jsi hodně lidí z týmu Jaroslavli?
Malkin: Zasáhlo to hodně lidí. Existuje tu jedna velká hokejová rodina, v rámci které zná každý každého. S několika hráči z toho letadla jsem si osobně zahrál. Třeba s Gennadym Churilovem. Byl o rok mladší než já, vídali jsme se skoro každý den. Také jsme nastupoval s Igorem Korolovem, hráli za Magnitogorsk, později jsem ho viděl párkrát v Torontu, přijel také za mnou do Pittsburghu, kde jsme ho ubytoval ve svém domě.
V hokejové rodině bývá často tím, kdo vydělává peníze muž, takže pro pozůstalé to teď musí být finančně těžké. Většina z nich nevede žádný byznys, který by jim vydělával. Chtěli jsme jim tedy nějak pomoci. Děkuji týmům Pittsburghu a Washingtonu, že pomohli uspořádat tu aukci. Pro nás to byl další zápas, pro pozůstalé zdroj pomoci.

Birman: Před zmíněným zápasem se konal speciální obřad. Bylo po něm pak obtížné hrát?
Malkin: Byl jsem na to připraven a veděl jsem, co bude. Vlastně to bylo jednoduché, protože šlo o charitativní akci. Ještě jednou bych chtěl poděkovat klubům, že akci zařídily. Díky nim se našly peníze, které putovaly do správných rukou.

Mejeritski: Jak jsi se vůbec o události dozvěděl? Co jsi zrovna dělal?
Malkin: Byl jsem autem na cestě domů z posilovny. Po telefonu mě o události informovali kamarád a agent. Když jsem pak přijel domů, byla toho plná televize.

Birman: Poté, co jsi na konci léta přijel zpět do Pittsburghu, více jsi se otevřel veřejnosti. Založil sis účty na Twitteru a Facebooku, začal jsi dávat více rozhovorů. Co tě k tomu vedlo? Změnil jsi se nějak?
Malkin: Vám budu k dispozici pořád, mluvit rusky je pro mě lepší. Když pak přijde na řadu angličtina, je to horší. Jsem nervózní, když nemůžu najít slova pro to, co chci říct. Když pak omylem řeknu něco, co nechci, zjistím, že je pro mě angličtina hodně důležitá.
Pak ale zase přijdou chvíle, kdy si říkám, jestli se ji ještě musím učit. To když se mi zrovna něco říct podaří. Poslední dobou jsem při rozhovorech více sebevědomý.
Co se účtu na Facebooku týče, tak ten sice mám, ale jsem na něm tak jednou za sto let. S Twitterem je to lepší, tam své fanoušky informuju častěji, většinou o tom, co zrovna dělám.

Birman: Podle mých informací mají fanoušci tyto zprávy rádi a hojně o nich diskutují.
Malkin: Mám rad fanoušky [s úsměvem]

Mejeritski: Co děláš ve volném čase? Když zrovna není zápas ani trénink?
Malkin: No, rodinu nemám. Kromě mých rodičů, kteří občas přijednou na nějaký čas s přáteli. Zrovna teď jsem tu ale sám. Ráno si jdu zatrénovat, pak se spoluhráči na oběd. Občas jdeme také do kina nebo na večeři. V den zápasu je to podobné.

Mejeritski: Jsi stále v kontaktu s některými bývalými spoluhráči z Pittsburghu? Třeba se Sergeiem Goncharem nebo Alexeiem Koavelem?
Malkin: Pořád jsem v kontaktu se Sergeiem a doufám, že tomu tak bude i nadále. Jsme dobří přátelé. S Alexem jsem od konce minulé sezóny nemluvil, vrátil se do Ruska. Naopak jsem pořád ve styku s Maximem Talbotem.

Mejeritski: Co ti Talbot řekl o svém přestupu do Philadelphie?
Malkin: Neříkal mi nic, je to součást hokejového života. Obchod je obchod, dostal prostě dobrou nabídku od dobrého týmu. Smlouvu, kterou chtěl, mu tady nepředložili, tak podepsal tam. Vybral si kontrakt s lepšími podmínkami a nezáleželo mu na tom, která organizace mu ho nabídla.

Mejeritski: Jak moc to bude neobvyklé hrát proti Maximovi? Nejen pro tebe, ale pro celý tým?
Malkin: Nevím, těžko říct. Doufám že, proti nám nedá dva góly, že bude klidný a nebude se prát. [se smíchem]

Mejeritski: Geno, jsi dobrý v ping pongu. Hraješ ho hodně?
Malkin: Když přijedou přátelé, hraji ho hodně. Nekolik let jsem trénoval pod vedením opravdových trenérů. Mám rád tu hru, je hodně rychlá.

Mejeritski: A hraješ i tenis?
Malkin: Zkoušel jsem to. Vlastně jsem zkoušel snad každý sport. Někoho jako Vás dva bych asi porazil, těžšího soupeře ne. [smích]

Mejeritski: No to nevím, s Georgem pilně trénujeme.
Malkin: Tak během tří let bych byl připraven a mohli bychom si zahrát. Je to o tom, jak moc máte ten sport rádi. Když jsem tenis zkoušel, Sergei Gonchar mě hravě porazil levou rukou. Hraje to každý den, kdežto já jen jednou za dva roky.

Mejeritski: Kdo je nejtěžším soupeřem v konferenci? Příští rok v ní budete možná i s Detroitem.
Malkin: Hmm, to pak bude asi velmi zajímavé. Ale proč ne? Čtyřikrát hrajeme s Washingtonem, což je hodně těžký soupeř. A pak Philadelphia. Každý soupeř je těžký a v minulosti jsme ukázali, že dokážeme porazit i ten Detroit.

Birman: Geno, děkujeme mnohokrát.
Malkin: To je jako vše?

Birman: Ano, bohužel už musíme končit.
Malkin: Bylo to krátké.

Birman: To ano. Ještě jednou díky a přejeme Ti hlavně hodně zdraví, ať bez nich odehraješ sezónu a dosáhneš po tom, po čem toužíš.
Mejeritski: Hodně štěstí.
Malkin: Díky

07. 11. 2011, Will





Další články týkající se hráče Evgeni Malkin

19. 03. 2015 - Zajímavosti: K tripu se Malkin nepřipojí
18. 03. 2015 - Zajímavosti: Doba Malkinova léčení nejasná
17. 03. 2015 - Johnston: Zranění Malkina a Hornqvista nejsou vážná
15. 03. 2015 - Crosby možná nastoupí, Malkin určitě ne
08. 12. 2014 - Malkin září, tak jako ve svých nejlepších sezónách
09. 04. 2014 - Vokoun s Malkinem o něco blíže návratu, stejně jako Vitale
26. 03. 2014 - Evgeni Malkin vynechá dva až tři týdny
25. 03. 2014 - Rozhovor s Crosbym pomohl Malkinovi zlepšit náladu i hru
07. 01. 2014 - Evgeni Malkin v ruské nominaci pro Sochi
22. 11. 2013 - Alexander Ovechkin: O Malkina nemějte obavy
12. 07. 2013 - Malkin má své priority jasně nastavené
14. 06. 2013 - Malkinovi se v Pittsburghu líbí, dokázal to podpisem
14. 06. 2013 - Zrod Malkinovy smlouvy den po dni
13. 06. 2013 - Penguins se dohodli s Malkinem na osmiletém kontraktu
15. 05. 2013 - Je Evgeni Malkin zpět?
13. 05. 2013 - Evgeni Malkin je se svou hrou v play off nespokojen
16. 04. 2013 - Crosby si poprvé zabruslil, společně s ním i Martin s Nealem
02. 04. 2013 - Na fotkách měsíce února Evgeni Malkin
04. 03. 2013 - Malkin i Martin oba trénovali s týmem
04. 03. 2013 - Evgeni Malkin nastoupí už dnes proti Tampě Bay!
25. 02. 2013 - Evgeni Malkinovi diagnostikován otřes mozku
13. 02. 2013 - Problém s křídlem pro Malkina a Neala stále nevyřešen
25. 01. 2013 - Zajímavosti: Malkin uznal chybu, Tangradi do čtvrté řady
16. 01. 2013 - Evgeni Malkin: Doufám ve víc než v dva roky
16. 01. 2013 - Malkin je v Pittsburghu, zdravý a hladový
13. 01. 2013 - Prodloužení smluv s Malkinem a Letangem nejvyšší prioritou
08. 01. 2013 - Bylsma hledá křídlo pro Malkina s Nealem
18. 06. 2012 - Malkin může vyhrát Hart Trophy, vyhlášení se blíží
08. 04. 2012 - Malkin vyhrál pro Pittsburgh už čtrnáctou Art Ross Trophy
22. 03. 2012 - Že by se mu dařilo lépe bez Crosbyho? Nesmysl, říká Malkin
12. 03. 2012 - Evgeni Malkin dosáhl na pětistý bod v NHL
23. 02. 2012 - Craig Patrick: Výběr Ovechkina nebyla hotová věc
20. 02. 2012 - Evgeni Malkin září a táhne tým za vítězstvími
02. 01. 2012 - Malkin první hvězdnou měsíce prosince
16. 11. 2011 - Orpik vstřelil vzácný, Malkin nádhrený gól
03. 10. 2011 - Malkin chce zpět mezi nejlepší
01. 02. 2011 - Malkin se uzdravuje a vyhlíží návrat
19. 01. 2011 - Malkin zraněn, nejméně příští zápas vynechá
29. 10. 2009 - Malkin nejméně na dva týdny mimo hru
22. 09. 2009 - "V Soči bych hrál i přes hrozbu trestu," vzkázal po Ovechkinovi i Malkin
30. 04. 2009 - Malkin kandidátem na Hart Trophy
12. 04. 2009 - Malkin Penguins vyhrál třináctou Art Ross Trophy
20. 03. 2009 - Malkin bude s největší pravděpodobností suspendován
21. 02. 2009 - Porazia Tučniaci rozbehnutých letcov ?
03. 10. 2008 - Malkin s Orpikem jmenováni zástupci kapitána
01. 10. 2008 - Evgeni Malkin v říjnu s áčkem na dresu
13. 06. 2008 - Malkin řekl, že brzy podepíše novou smlouvu
26. 05. 2008 - Co se stalo s Malkinem?
29. 03. 2008 - První útok Penguins je v druhé polovině nejproduktivnější
16. 03. 2008 - Sýkora a Malkin se výrazně podíleli na debaklu Flyers
13. 02. 2008 - Malkin a Art Ross Trophy? Proč ne!
21. 01. 2008 - Malkin nyní hráčem, na kterého se spoléhá
04. 01. 2008 - Geno rozzářil iglú
02. 11. 2007 - Loňští finalisté na Calder Trophy poprvé proti sobě
04. 10. 2007 - Evgeni Malkin chce navázat na úspěšný nováčkovský rok
16. 09. 2007 - Evgeni Malkin: stále ve stínu Crosbyho, ale s lepší angličtinou
15. 06. 2007 - Žádné překvapení: Malkin má Calder Trophy
16. 04. 2007 - A kde je Malkin?
03. 10. 2006 - Zajímavosti: Zraněný Malkin chvíli potrénoval





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti