"Je to skvělý bonus," říká o svém působení v NHL Conklin

Od doby, co byl Ty Conklin na začátku prosince povolán kvůli zranění Marca-Andre Fleuryho z farmy do hlavního týmu, se z něj stala jedna z největších posil NHL. Díky jeho devíti výhrám v řadě a statistice 10 výher, 1 remíza (prohra po nájezdech) a 2 prohry se Tučňáci mohli chvíli pyšnit i druhým místem ve Východní konferenci.

Z posledních dvou měření sil má sice na kontě dvě prohry (ta druhá po nájezech, navíc poté, co asi v polovině zápasu vystřídal Danyho Sabourina, který obdržel 4 z pěti gólů zápasu), to ale nic nemění na tom, že je pro Pens velkým přínosem. Od okamžiku, kdy za Pens nastoupil ke svému prvnímu zápasu, je téměř nepřekonatelný.

Po 14 zápasech má průměr obdržených gólů na zápas 1,82 a procentuální úspěšnost svělých 94,6 procent. Připsal si také dvě čistá konta - tolik, na kolik v přechozím působení potřeboval 76 zápasů.

"Nemyslím, že by za poslední měsíc měl nějaký brankář v NHL lepší formu než Conklin," přemýšlí kouč brankářů Pittsburghu Gilles Meloche.

Ty Conklin se narodil v roce 1976 na Aljašce v obci Eagle River, předměstí města Anchorage. Mimo to, že hrál NHL za celky Edmontonu, Columbusu a Buffala, byl i členem týmů Green Bay Gamblers (USHL), University of New Hampshire Wildcats, Wolfsburg Grizzly Adams (německá liga), Hamilton Bulldogs, Hartford Wolf Pack, Syracuse Crunch a Wilkes/Barre Scranton (vše AHL).

Byl členem i národního týmu USA na Mistrovství světa v hokeji, které se konalo v roce 2004 v Praze. Svému týmu tehdy pomohl k třetímu místu a zisku bronzové medaile.

Do týmu Pittsburghu se Ty Conklin dostal díky asistenovi GM Chucku Fletcherovi, který generálnímu manažerovi Ray Sherovi doporučil podepsat s ním smlouvu. Shero neváhal a Conklin se tedy od července 2007 stal členem klubu Pittsburgh Penguins. Má jednoletý dvoucestný kontrakt a při podpisu si byl vědom toho, že pokud se nezraní někdo z dvojice Dany Sabourin, Marc-Andre Fleury, zůstane pravděpodobně celou sezónu v záložním týmu Pens ve Wilkes/Barre.

"Hodně jsem mu věřil. Minulý rok měl těžkou sezónu. Málokdo by souhlasil s tím, že začne odznovu, aby se odtud znovu dostal tam, kde chce být. Je působivé, že do toho šel," vyjadřuje se o Conklinovi Fletcher. "Od té doby, co je tu, hraje skvěle. Není to však jen o něm, i jeho spoluhráči působí mnohem sebevědoměji, když jej mají za svými zády," dodává.

Zlom pro Conklina přišel 6. prosince, když se zranila tehdejší jednička Marc-Andre Fleury. Hned další den byl totiž povolán do hlavního týmu Pittsburghu, na farmě měl do té doby bilanci 11 výher, 7 porážek a 2,21 branek na zápas. Ačkoli se tímto okamžikem jeho plat zvýšil ze 100 000 dolarů na 500 000 dolarů, stále počítal s tím, že bude pouze náhradníkem.

Dany Sabourin však jako jednička zklamal a Conklin se chopil své šance. V deseti vyhraných zápasech měl průměr gólů na zápas 1,47 a Sabourina, který má stejný plat jako on, pustil do brány pouze na tři zápasy.

Sám Conklin si své série, která začala vítězstvím 20. prosince nad Bostonem Bruins užívá: "Je to vždy paráda, když vyhráváte. Ale musíte si dát pozor na to, abyste stále stáli pevnýma nohama na zemi. Nyní, když je zraněn Sidney Crosby musí každý z nás ještě více přidat".

Stále se však najde spousta pochybovačů, kteří Conklinovi nevěří. Poukazují na to, že ve své kariéře odehrál v NHL pouze jen jednou více než 18 zápasů v jedné sezóně. V 2003/04 odehrál za Edmonton Oilers 38 zápasů s bilancí 17 výher, 14 proher a 4 zápasy za jeden bod.

Conklin není prvním záložním brankářem Penguins poslední doby, který se vypracoval na post jedničky.

V sezóně 1996/97 byl z farmy povolán nováček Patrick Lalime a jeho bilance prvních 16 zápasů činila 14 výher a dvě remízy. O tři roky později, v sezóně 1999/00 přišla výměnou za Toma Barrassa dvojka Ottawy Ron Tugnutt. V play off měla procentuální úspěšnost zákroků 94,5, což bylo nejvíce mezi všemi gólmany. V následujícím play off se pak z ničeho nic objevil další úspěšný brankář, který do té doby brázdil AHL - Johan Hedberg.

Výkony Conklina od okamžiku, co se v týmu objevil, obdivuje i obráce Ryan Whitney: "Je zvláštní ho sledovat jak dominuje, i když od něj nikdo nic nečekal".

Při vyslovení jména Ty Conklin si mnoho lidí představí hrubku, kterou udělal v prvním zápase finále Stanley Cupu v roce 2006. Jako hráč Edmontonu, který naskočil do brány za zraněného Dwayna Rolosona, špatně rozehrál puk za bránou a dovolil, aby se ho zmocnil útočník Caroliny Rod Brind\'Amour. Ten pak pohodlně zasunul do prázdné brány a vstřelil tak vítězný gól svého týmu.

Od té doby se v sestavě Oilers už neobjevil. Minulou sezónu strávil v týmech Buffala, Columbusu a Syracuse.

Smlouva s Pittsburghem pro něj znamenala nový start. "Nejprve jsem chtěl podávat slušné výkony v AHL a dokázat si tak, že chytat umím, připravit se na NHL. To ostatní, co přišlo, to povolání a ty výhry, to už je jen skvělý bonus," vyjádřil se s úsměvem Conklin.

Až se uzdraví Marc-Andre Fleury, trenér Michel Therrien bude postaven před těžké rozhodnutí. Nechá chytat Conklina, pokud bude stále v dobré formě nebo postaví do brány Fleuryho, který minulý rok vychtal 40 vítězství? "Nemohu ovlivnit kdo a jak často bude hrát. Jediné co mohu ovlivnit je to, jak hraju já, a na to se budu soustředit," uzavírá Ty Conklin.

24. 01. 2008, Will





Další články týkající se hráče Ty Conklin

01. 07. 2008 - Pens ztratili Conklina a Halla, získali Godarda
01. 06. 2008 - Ty Conklin: sedm zápasů, sedm vítězství





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Grant McNeill 1983 (Kanada, 41 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15288 hlasů, 23% (15288)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13476 hlasů, 20% (13476)
T.J. Oshieho
13061 hlasů, 20% (13061)
Martina St. Louise
11208 hlasů, 17% (11208)

Celkem hlasů: 66444
Tento den v minulosti