Hossův odchod do Detroitu? Velká nevděčnost!

Když je nemůžete porazit, tak s nimi podepište. Přesně tak by se dal označit tah Mariána Hossy, který udivil celý Motown a ve stejnou chvíli rozzlobil fanoušky Penguins.

Trh s volnými hráči je trochu jako hra do loterie. Vyhraje ten, kdo nabídne lepší zázemí nebo lepší plat. Takže když si slovenský útočník Marián Hossa dnes v odpoledních hodinách vybral Detroit Red Wings a podepsal s nimi jednoletý kontrakt na 7,4 mil. dolarů, zdálo se být všechno v pořádku.
Jenže příznivci Penguins to tak vidět nemohou a jistě právem. Vše začíná již v momentě, kdy slovenské křídlo získali. Během uzávěrky přestupů generální manažer Ray Shero zariskoval a v rozsáhlé hráčské výměně získal pro play-off Mariána Hossu a Pascala Dupuis. Penguins tím jasně deklarovali, že hodlají zaútočit na Stanley Cup a zisk kvalitního hráče, kterému 1. července měla končit smlouva, byl risk, který byli ochotni přijmout.

Hossa se nakonec díky zranění stal skutečně jenom hráčem pro play-off. A zde měl rozhodně velkou motivaci, neboť se o něm říkalo, že ve vyřazovacích bojích se vytrácí. Toto nelichotivé označení slovenský útočník svými výkony dokázal částečně setřást. Ovšem po boku Sidney Crosbyho, jedné z největších hvězd NHL. Penguins se, jak známo, nakonec dostali do finále a Hossovy skvělé statistiky byly rozhodně důsledkem vítězné vlny mužstva. Dvacet šest bodů za 12 gólů a 14 asistencí (20 zápasů) výrazně kontrastují s jedinou asistencí z loňského play-off (4 zápasy), kdy Hossa hrál za Atlantu.

Penguins zkrátka pomohli zvednou jeho cenu na trhu, což do důsledku samozřejmě nechtěli. Když se po prohraném finále Hossa několikrát nechal slyšet, že je ochoten hrát za méně peněz, tak v Pittsburghu svitla naděje na podpis nové smlouvy. Spolupráce s Crosbym, soudě podle play-off, fungovala bezvadně a "Tučňáci" tedy měli velký zájem s ním prodloužit minimálně na jednu sezónu..
Jenže jednání se protáhla a koncem června bylo jasné, že se šance snižují. Generální manažer Ray Shero prý nabízel dosti přijatelnou částku, ale tu Hossa odmítl akceptovat.

Výsledkem se stala dvoudenní tahanice na trhu volných hráčů, kterou vyhrál Detroit, který podle několika zdrojů Hossovi nabídli roční plat, jenž byl srovnatelný s tím, který mu nabízeli v Pittsburghu. Ve výsledku mají v Detroitu hráče dražšího než je Nicklas Lidstrom a bývalý klub zase spílá nad Hossovou nevděčností.
Slova jednoho z fanoušků Penguins, která se objevila bezprostředně po podpisu smlouvy s Red Wings mluví za vše: "Nechci, aby to vyznělo špatně, ale pravdou je, že Hossa se ukázal jako naprostý chamtivec. Hossa přišel do Pittsburghu a všude prohlašoval, jak se mu ve městě líbí a jak má rád atmosféru během zápasů. Za Pens v play-off odevzdal maximum a teď náhle bez okolků odejde do týmu, se kterým Pittsburgh prohrál finále. V Detroitu podepsal pouze jednoletý kontrakt, navíc za stejné peníze, jaké by dostal od Penguins. Tím jasně ukázal, že si raději snadno dojde pro Stanley Cup, než aby se o něj pokusil po boku dvou nejlepších centrů v lize, navíc v týmu, který zvedl jeho cenu na trhu s volnými hráči. Příští rok určitě vyhraje Stanley Cup a opět se stane volným hráčem, takže může podepsat nový, extrémně vysoký kontrakt s týmem, kde se nemusí vyhrávat, což mu již v ten moment bude jedno. Na Jágra jsem nikdy nebučel, ale jakmile k nám v příští sezóně přijede Detroit, tak na toho zrádce pískat určitě budu."

02. 07. 2008, Will





Další články týkající se hráče Marián Hossa

02. 07. 2008 - Marián Hossa do Detroitu
07. 06. 2008 - Hossa chce hrát za méně peněz, ale s větší šancí na zisk Stanley Cupu
28. 04. 2008 - Hossova cena jde zřejmě dolů
08. 04. 2008 - Marián Hossa má v play-off stále co dokazovat





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti