Brooks Orpik: Z tvrdohlavého zelenáče zkušeným mazákem

V jednatřiceti letech je obránce Brooks Orpik služebně nejstarším hráčem klubu, u Pengiuns působí již od sezóny 2001/02, tedy celkem přes deset let. Během té doby se stal hráčem, na kterého fanoušci Pens nedají dopustit a bez jehož tvrdé hry by se jen těžko obešli.

"Musím se teď smát tomu, jak jsme byli mladí a dělali si legraci ze starších hráčů, kteří tvrdili, jak ten čas rychle běží," zavzpomínal Brooks Orpika na svá mladší léta, když u týmu začínal.

Během těch deseti let, co Orpik v týmu působí (první sezónu strávil na farmě ve Wilkes-Barre), se toho mnoho naučil. Například o tom, jak tvrdě potrestat soupeře tak, aby to neuškodilo jeho týmu, jak správně zvládat nejrůznější strategie nebo jak se starat o svoje zdraví.

"Časem se naučíte, jak nejrůznější věci řešit co nejcyhtřeji," sdělil Orpik.

Kromě Stanleyova poháru, který zdvihl nad hlavu v roce 2009, získal ještě s týmem USA stříbrnou olympijskou medaili a s Boston College vyhrál mistrovství NCAA. Stal se také základním kamenem jedné z nejúspěšnějších jednotek jednotek při oslabení posledních let.

Není typem hráče, který by uchvacoval šikovností, který by byl každoročně zván na All Star Game, který by vždy na konci sezóny bojoval o individuální trofeje nebo který by ovládal statistiky. Před dnešním zápasem proti Phoenixu měl na kontě pouhé dva góly a dvanáct asistencí, když dvě z nich získal v předchozím duelu na ledě Colorada. Přesto platí za hráče, kterého fanoušci uznávají a bez kterého by si sestavu svého týmu nedovedli představit.

Jednu statistiku, která naznačuje, jakým přínosem Orpik pro tým je, bychom přece jen najít mohli. Jedá se o +/- body, které se udělují za přítomnost hráčů na ledě při vstřelených a obdržených gólech. Po své první sezóně u Penguins měl Orpik na kontě záporných šestatřicet bodů. Dnes je na plus čtrnácti a pokud toto číslo zůstane do konce sezóny stejné nebo bude dokonce lepší, Orpik si stanoví svoje nové osobní sezónní maximum.

Přestože vynechal tuto sezónu kvůli zranění devět zápasů, v počtu hitů mu s číslem 205 náleží deváté místo v celé NHL. V týmu pak zblokoval druhý nejvyšší počet sta střel.

"Je to výborný hráč a vůdce naší defenzivy. Nestará se o sbírání bodů ale o to, aby byl puk vždy nejdál od naší brány. Je to fyzický hráč, každý tým vždy pozná, že je na ledě. Rád se koukám jak hraje a snažím se hrát podobně. Než jsem sem přišel, znal jsem ho a věděl jsem, že hraje hodně do těla. Když jsem se však ocitl na ledě vedle něj a viděl tu přesnost a sílu, kterou do hry dává zblízka a naživo, žasl jsem," vysekl Orpikovi poklonu jeho kolega z obrany Deryk Engelland.

Sám Orpik, asistent kapitána, si jako učitel nepřipadá. "Na mluvení a kázání mladším moc dobrý nejsem. Na to máme v týmu trenéry," prozradil. Zároveň však přiznal, že v minulosti rad starších občas využil, zejména hráčů jakými byli třeba Gary Roberts nebo Darryl Sydor.

"Vím, že mladší hráči ty starší sledují a snaží se hrát jako oni. Sám jsem to zažil. Proto se snažím najít si svůj styl a každý den ho dodržovat. Myslím, že mladší hráči to respektují," nechal se slyšet Orpik.

V čem se Orpik během působení u Pens hodně zlepšil, je jeho přístup ke svému zdraví. V minulosti se snažil odehrát zápas za každou cenu, což často vedlo nejen ke zhoršení jeho zdravotního stavu, ale i k ne stoprocentnímu výkonu během zápasu. Nyní se, pokud je potřeba, zcela oddá rozhodnutím a péči lékařského týmu. Na začátku sezóny musel podstoupit operaci kýli, která vznikla pravděpodobně kvůli přecházení problémů s třísly z minulosti.

"Když jsem byl mladší, tak jsem byl hodně tvrdohlavý. Chtěl jsem být za každou cenu na ledě, což mě občas dostalo do potíží," přiznal Orpik.

Svoji rozvážnost ukázal americký obránce v letošní sezóně, kdy kvůli blíže nespecifikovanému zranění vynechal 21. února velký souboj proti bodově nejlepšímu celku NHL New Yorku Rangers.

"Myslím, že pokud se budu o své zdraví starat jako posledních několik měsíců a ne jako když mi bylo dvacet, vyhnu se mnoha problémům. Třeba operacím podobným těm, jako jsem měl před sezónou," uzavřel povídání Orpik.

06. 03. 2012, Will





Další články týkající se hráče Brooks Orpik

03. 01. 2014 - Brooks Orpik: Letos jsem byl hodně nervózní
02. 01. 2014 - Brooks Orpik a Paul Martin v olympijské nominaci USA
20. 12. 2013 - Brooks Orpik poprvé od zranění promluvil
08. 12. 2013 - Orpik opustil po návštěvě nemocnice Boston s týmem
06. 10. 2010 - Brooks Orpik je v pořádku a těší se na novou sezónu
01. 07. 2009 - Orpik se Scuderim se poperou o nominaci na ZOH 2010
05. 10. 2006 - Zajímavosti: Brooks Orpik vynechá tři až čtyři týdny
14. 09. 2005 - I Brooks Orpik už podepsal





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Anders Hakansson 1956 (Švédsko, 68 let)
Bob Dillabough 1941 (Kanada, 83 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11204 hlasů, 17% (11204)

Celkem hlasů: 66433
Tento den v minulosti