Babychovy góly přinesly těsné vítězství nad Detroitem

Zatímco minulý rok skončili poslední v celé lize a vítězství pro ně byla tak vzácná, že bylo škoda je slavit, tak letos, alespoň pokud dáme na slova trenéra Boba Berryho, by měla být situace zcela odlišná. Penguins se totiž budou soustředit ani ne tak na to, jak výher dosáhnout, ale na to, aby při nich předváděli dobrý hokej a bavili diváky.

Včera například Pens porazili celek Detroitu 4:3 a Berry místo toho, aby se radoval z výhry, tak si postěžoval na ne příliš pěkné představení svých svěřenců. "Nemyslím, si že šlo o pěkné vítězství," sdělil.

Ať tak či onak, výhra nad Detroitem znamenala pro Tučňáky čtvrté vítězství z pěti prvních domácích startů, což se stalo vůbec poprvé v historii klubu.

"V první třetině jsme byli nedbalí a líní," pokračoval v kritice Berry. "Lépe jsme začali hrát až v třetině druhé."

Trenérova slova potvrzuje fakt, že Pens vyslali svou první střelu na brankáře Detroitu Grega Stefana až po šesti a půl minutách hry. Až po tomto čase ho střelou prověřil nováček Mario Lemieux, jehož pokus kryl Stefan lapačkou.

I přes tento vlažný a ne příliš podařený začátek se ale z prvního gólu nakonec radovali Penguins. V čase 12:19 se totiž z vrcholu pravého kruhu trefil Mike Bullard. Detroitu však stačilo pouhých 49 sekund, aby Ronem Duguayem vyrovnal a tak vyl stav po prvním dějství vyrovnaný 1:1.

Ve druhé třetině padl jediný gól a postarali se o něj hráči Pens, konkrétně Mario Lemieux a Wayne Babych. Prvně jmenovaný našel perfektní přihrávkou z levé strany brankoviště mířenou mezi kruhy Babyche a ten neméně skvělou střelou skóroval a vstřelil tak první ze svých dvou gólů v zápase.

"Přišlo mi, že se tam Mario první třetinu celkem plácal. Pak ale díky té přihrávce v třetině druhé ukázal, co dokáže, když mu to sedne," okomentoval hru Lemieuxe i gólovou situaci Berry.

Ve třetí třetině Penguins soupeře přehrávali a vytvářeli si slibné šance. Nejméně pět z jejich devíti střel z této části hry platily za velmi slibné šance, které mohly skončit gólem. Podařilo se ale proměnit pouze dvě z nich.

V prvním případě se prosadil Warren Young, který po přejetí modré čáry převzal přihrávku Maria Lemieuxe (ten operoval na levé straně hřiště) a v mžiku zvýšil na 3:1. Na tento gól stihl Detroit, podobně jako na ten první, rychle odpovědět. Hned po 41 sekundách totiž snižoval John Ogrodnick.

Na 4:2 pro Penguins zvyšoval druhým gólem v zápase Wayne Babych. Ten se trefil v početní výhodě v čase 47:55 po přihrávkách Warrena Younga a Mika Bullarda. I na tento gól Red Wings odpověděli, ale protože to byl zároveň poslední gól v zápase, mohli se Pens nakonec radovat z další jednogólové výhry, tentokrát 4:3.

Babychův gól z přesilovky byl jediným z celkem sedmi početních výhod, které Tučňáci v zápase dostali. Trenérovi Berrymu se po zápase na hře v power play líbil alespoň fakt, že jeho hráči clonili brankáři ve výhledu. Však také díky tomu padl onen jediný přesilovkový gól. Celkově však Berry přiznal, že je třeba na hře v početních výhodách ještě zapracovat.

To bude muset ale i dnešní soupeř Detroit, protože tomu se také podařilo využít pouze jednu možnost ze sedmi pokusů. I celkovou statistiku má podobnou, využil 10 případů ze 49, Pittsburgh pak 7 ze 44.

Kromě dvou bodů, které zápas přinesl, se fanoušci Pens mohou radovat i z toho, že začla fungovat spolupráce mezi hráči druhé formace vedené Mario Lemieuxem. Ten si v zápase připsal dvě asistence, jeho kolegové Wayne Babych a Warren Young pak dva góly respektive gól a asistenci. "To, že se nám daří, sníží tlak na první řadu s Mikem Bullardem," sdělil Lemieux.

Dvě první řady Pittsburghu v zápase předčili elitní formaci Detroitu vedenou Stevem Yzermanem, kterou trenér Nick Polano posílal na led ob střídání. "Mým záměrem bylo posílat tento útok na led co nejvíce. Na rozdíl od ostatních byl v tomto zápase skutečně nebezpečný. Když byli ve hře, byli hodně silní," prozradil svůj záměr.

31. 10. 1984, James, Převzato a přeloženo z deníků Post-Gazette a Pittsburgh Press









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti