Malone se chystá na další draft

Hlavní skaut Penguins Greg Malone strávil v profesionálním hokeji většinu svého života.

Nejprve jako hráč nastupoval v NHL a posléze byl dlouholetým činovníkem klubu. Jeho klubem byl vždycky Pittsburgh Penguins, kde působil nejdéle. A byli to právě Penguins, kteří si ho v roce 1976 zvolili v druhém kole draftu. Malone za ně odehrál 495 zápasů a svou jedenáctiletou aktivní kariéru ukončil v Hartfordu a v Quebecu. Později mu tehdejší generální manažer Penguins Phil Esposito nabídl místo ?hledače talentů? a Malone se za další dva roky stal šéfem této sekce. To bylo v roce 1988. Dnes je tomu tedy šestnáct let, co tuto funkci vykonává a možná ještě dlouho vykonávat bude. Padesátiletý Malone má dva syny, Ryana a Marka, přičemž toho staršího si v roce 1999 zvolili Penguins v druhém kole tehdejšího draftu. Ryan právě dokončil druhou sezónu u Penguins. Deník Post-Gazette s tímto členem ?rodiny Penguins? nedávno přinesl zajímavý rozhovor. Zde je jeho přepis:

O. Co jste dělal, když jste jako hráč ukončil kariéru a jak jste se dostal ke skautingu?

Malone: Často jsem tehdy střídal zaměstnání, nic zvláštního. Snažil jsem se dělat obchodního zástupce, ale neměl jsem žádné zkušenosti a tak jsem musel začínat od začátku. Dělal jsem to zhruba rok a pak mi dal práci Phil Esposito, kterého jsem znal z hokejového prostředí. Hledal tehdy skauta pro Ontario a práci nabídl právě mně. Ihned jsem s tím souhlasil ? opět jsem mohl být blízko hokeje. Dříve jsem si myslel, že to budu dělat pouze chvíli a pak přejdu do jiné funkci v klubu. Nakonec to dělám osmnáctou sezónu a musím vám říct, že to pěkně utíká.

O. Jak by skaut Greg Malone popsal hráče Grega Malona?

Malone: Víte, úspěchu jsem dosáhl tvrdou prací a cílevědomostí. Uměl jsem dobře bruslit, ale nemyslím si, že nějak zvlášť rychle. Měl jsem dobrou techniku hole a dobrý přehled o dění na hřišti.

O. Co byl největší úspěch vaší kariéry?

Malone: Bohužel nemůžu říct, že to je vítězství ve Stanley Cupu (směje se). Možná největším úspěchem byla možnost zahrát si v NHL. Vždycky sníte, že jednou budete v NHL nastupovat a já si původně myslel, že odehraji několik let v nižších soutěžích a budu normálně pracovat. Pak mě Penguins draftovali a trenér Pittsburghu Kenny Schinkel mi před mým prvním tréninkovým kempem sdělil, že pokud se mi povede, tak mám šanci zahrát si NHL. Jak to dopadlo, už víte. Hned můj první zápas jsem proti Torontu vstřelil gól a stal jsem se jednou z hvězd zápasu. Tím se splnil můj sen.

O. Přemýšlíte často o povedených či nepovedených draftech za vašeho působení nebo to prostě necháváte být a zaměřujete se na budoucí?

Malone: Z minulých draftu se toho hodně naučíte. Každý rok se něco naučíte. A naučíte se toho hodně pokaždé, když se to vyvíjí jiným směrem. Vždycky je několik překvapení. Vzpomínám si, když byl v roce 2000 Brooks Orpik až na osmnácté pozici. Tehdy to byl od nás perfektní tah a tímhle získáváte zkušenosti. Knihy o minulých draftech často pročítám a přemýšlím o strategiích jednotlivých týmů. Tyhle věci si obvykle nechávám pro sebe.

O. Jak byste popsal letošní draft?

Malone: Vždy se zaměřuji na nejlepší hráče. Myslím si, že v letošním výběru je několik dobrých lidí, několik kvalitních hráčů. Je zde několik osobností, okolo kterých můžete stavět tým. Nicméně letošní výběr není tak kvalitní jako předchozí ročníky. Seznam talentovaných hokejistů není tak dlouhý, avšak první kolo a druhé kolo bude kvalitně obsazeno.

O. Mohly se požadavky jednotlivých klubů v závislosti na nových pravidlech změnit?

Malone: Určitě. Pokud je obránce mohutný a neumí bruslit, tak ho v letošním pořadí vysoko nehledejte. Hra je nyní o mnoho rychlejší a pokud chcete obránce, který bude hrát NHL, musí umět bruslit. I požadavky na útočníka se změnily. Vždycky jsme hledali dobré bruslaře, avšak teď je k tomu zapotřebí, aby svou dovednost uměli využívat.

O. Jak se od příchodu Raye Shera změnila náplň vaší práce?

Malone: Vždycky jsem otevřený novým návrhům a vždy chci naše oddělení zlepšovat. Myslím si, že Ray je na tom podobně. Pokud má nějaké návrhy, tak je vždycky přijmu. Jinak si myslím, že se toho zatím moc nezměnilo.

O. Nebojíte se, že nový GM udělá personální změny?

Malone: Ano, může to tak být, ale to je vždycky součásti byznysu. Pokud po draftu udělá nějaké změny má na to právo. Je to byznys. Pokud mě propustí, nebudu z toho dělat vědu. Viděl jsem něco podobného v jiných organizacích, takže proč by se to nemohlo stát u Penguins?

12. 06. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
John Arbour 1945 (Kanada, 79 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
32281 hlasů, 21% (32281)
Jeff Skinner
30184 hlasů, 20% (30184)
Patricka Sharpa
30626 hlasů, 20% (30626)
T.J. Oshieho
30079 hlasů, 20% (30079)
Martina St. Louise
28096 hlasů, 19% (28096)

Celkem hlasů: 151266
Tento den v minulosti