Penguins vyhráli zdánlivě ztracený zápas

Po několikadení All Star Game pauze se v úterý opět rozjel kolotoč NHL a Penguins přivítali na svém ledě celek Toronta Maple Leafs. I když ještě ve čtyřicátédeváté minutě prohrávali 1:4, dokázali nakonec zápas dovést do vítězného konce a vyhrát 5:4 po samostatných nájezdech. O vítězství kromě brankáře Fleuryho rozhodl opět Evgeni Malkin, který šest sekund před koncem základní hraci doby vyrovnával na 4:4 a poté proměnil jako jediný ze všech hráčů samostatný nájezd.

Od samého začátku utkání se hrál svižný hokej s šancemi na obou stranách hřiště. Jako první se prosadili hned ve třetí minutě utkání hosté, když si domácí útočníci špatně rozebrali hráče a nechali naprosto volného najíždějícího si Tylera Bozaka, který dostal do druhé vlny přihrávku a zblízka překonal backhandem Fleuryho. Naštěstí pro Penguins rozhodčí naprosto nepochopitelně odpískali nedovolené bránění brankáři a gól neuznali.

Hráči Pittsburghu jako by se z tohoto varování nepoučili a v zápětí nechali opět Bozaka, aby najížděl sám na Fleuryho. Brankář Pens však tentokrát vytáhl jeden ze svých zákroků lapačkou a gól si dát nenechal.

Po těchto dvou akcích vystrčili růžky i Penguins a to v podobě šance z farmy povolaného Colina McDonalda, který vyzkoušel brankáře Toronta Johana Gustavssona střelou z levého kruhu.

O něco později, v sedmé minutě zápasu, se poprvé ukázala elitní řada Penguins. Evgeni Malkin krásně našel dlouhou křížnou přihrávkou Chrise Kunitze, který číhal v pravém kruhu a střelou z první se pokoušel vsítit gól.

Toronto dostalo v první třetině dvakrát výhodu přesilové hry, ani jednou se však výrazněji neprosadilo. Největší jeho šanci si při vyrovnaném počtu hráčů na ledě připsal po přihrávce Clarke Mac Arthura Mikhil Grabovski. Fleury se však zaskvěl skvělým zákrokem, po němž hlediště začlo skandovat jeho jméno.

Ve druhé třetině zápasu předvedli Penguins snad nejhrůzostrašnější výkon posledních několika let. Hráče Toronta pouštěli do neskutečných brejků snad všech možných typů od samostatných nájezdů přes útoky dva na jednoho po výpady dvou hráčů na samotného Fleuryho.

Hráči Toronta těchto děr v obraně využili ke vstřelení dvou gólů a oba zaznamenal v Německu narozený útočník Mikhail Grabovski. Poprvé se prosadil z hranice brankoviště po přihrávce zpoza brány od Diana Phaneufa, podruhé pak z levého kruhu střelou zápěstím schovanou za dva postrkující se hráče.

Čtyři minuty před druhou sirénou snížil na vzheldem k vývoji utkání lichotivé skóre 1:2 Matt Cooke poté, co tečoval střelu od modré čáry Paula Martina. Těsně v závěru druhé třetiny pak po tlaku v útočné třetině mohli Pens dokonce vyrovnat, ve slibné šanci se ocitl například Evgeni Malkin.

Třetí třetina probíhala v podobném stylu jako ta první, tedy otevřenými dveřmi v obraně Penguins. Toronto toho využilo v sedmačtyřicáté minutě zápasu, kdy během devatenácti sekund vstřelilo dva góly a navýšilo tak své vedení na 4:1. První z nich vstřelil v přesilové hře Tyler Bozak, druhý pak Clarke MacArthur.

Po inkasovaných gólech Penguins dále pouštěli svého soupeře do šancí, co se však změnilo byla skutečnost, že si začali vytvářet a proměňovat ty své.

První z nich přetavil v gól v deváté minutě třetí třetiny Steve Sullivan, který vypíchl na obranné modré čáře puk, najel do útočného pásma a z pravého kruhu tvrdou ranou golfovým úderem snížil.

O další gól se postaral pět minut před třetí sirénou Joe Vitale, když na druhý pokus dotlačil puk za brankovou čáru těsně podél pravé tyče Gustavssonovy branky.

Pens pak vrhli všechny síly do útoku, což přineslo kýžené ovoce v podobě vyrovnávacího gólu šest sekund před koncem. James Neal napálil puk z pravého kruhu střelou z první před branku, kde se od ramene clonícího Evgeni Malkina odrazil dál za záda bezmocného Gustavssona. Gól musel ještě potvrdit videorozhodčí.

V následném prodloužení i přes obrovskou šanci Kristophera Letanga těsně před jeho koncem gól nepadl a tak o výsledku zápasu rozhodovaly, jak už jsme u Pens poslední dobou zvyklí, samostatné nájezdy.

A ty rozhodl, jak jsme ostatně již také zvyklí, svým gólem Evgeni Malkin, který se prosadil jako jedniný z vybrané šestice hráčů a trefil tak pátý nájezd v řadě.

Pens tak vyhráli zápas, ve kterém předvedli, co se obranné hry týče katastrofální výkon a poosmé v řadě berou dva body za vítězství.

01. 02. 2012, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti