Zatímco Penguins mění strategii, Red Wings relaxují

Určitě jsou dobří a určitě to ve finále Stanley Cupu zatím prokázali. Přesto nejsou perfektní ? doposud prohráli čtyři zápasy play-off ? a Penguins plánují, že ve třetím zápase finále nebudou vypadat jako tým, který v této sérii ještě nedal jediný gól.

Hráči Pittsburghu se chtějí dát dokupy a jejich cílem je opět hrát hokej jako v prvních třech kolech play-off. Aby nedošlo k dalšímu zklamání, tak musí nahazovat, dojíždět a hrát do těla. A to hodně. Rozhodně to není jejich styl, přesto nemají na výběr.
"Ve středu kluziště vám nedarují ani místečko," řekl obránce Rob Scuderi o finálovém soupeři. "Přesto známe způsob, jak se do série vrátit."

Jedním ze způsobů, jak řekl centr Jordan Staal, je přestat hrát ve středním pásmu a zůstat s pukem u hrazení, což jednoduše znamená nahození puku, individuální souboj při jeho dojíždění a agresivní forčeking v případě ztráty.
"Myslím si, že bychom si tak mohli vytvořit několik šancí," řekl Staal. "Nevím, zda je to jediné řešení, přesto bychom o tom měli popřemýšlet. Pokud to začneme dělat, tak by se mohl otevřít prostor ve středním pásmu a my bychom mohli začít využívat naši rychlost."

Ano, rychlost. Penguins dělají všechno ve velké rychlosti, pamatujete? Jenže ta na Red Wings neplatí. Hráči Detroitu dokázali v prvních dvou zápasech svého soupeře zpomalit díky excelentní poziční hře a díky tomu neměli hvězdy v čele s Evgeni Malkinem a Sidney Crosbym příliš prostoru na vytváření brankových příležitostí. Vlastně doposud neproměnili ani jednu.

Penguins musí tedy odevzdat podobný výkon jako za posledních 40 minut druhého zápasu. "Dařilo se nám držet puk v útočném pásmu," řekl obránce Ryan Whitney. "Zdá se, že jsme je ve druhé třetině přehrávali. Sice jsme prohrávali o dva góly, přesto jsme měli několik šancí. V obraně jsme hráli hodně do těla a dařil se nám pohyb s pukem."

"Jejich centr si vždy hlídá našeho centra. Zdá se, že s rychlostí to nepůjde, protože střední pásmo si velmi dobře hlídají a jejich centr se vždy vrací. Musíme hrát více zeširoka, střílet na bránu a snažit se k ní zajíždět."

Mezitím Red Wings přijíždějí do Pittsburghu v herní pohodě. V prvních dvou zápasech svého soupeře prakticky k ničemu nepustili a nyní je čeká klíčový zápas, který může definitivně rozhodnout o vítězi Stanley Cupu. Před třetím utkáním je rozhodně zajímavé sledovat některá čísla. Zatímco Penguins na domácím ledě již šestnáct zápasů neprohráli, Red Wings mají ze základní části venkovní statistiku 25-12-4 a v play-off na hřišti soupeře prohráli tři zápasy z osmi.
"Říkám to pořád dokola. Když dokážete využít nabízený moment a v klidu se připravíte na zítřek, tak máte naději, že budete úspěšní," řekl trenér Red Wings Mike Babcock. "Přesně na tohle se musíme zaměřit, ostatně tak je to vždycky."

"Myslím si, že jsme profesionálové a naše výkony jsou stabilní. Výhoda je sice na naší straně, ale zároveň musím dodat, že se nám v play-off zatím velice dařilo."
Série vypadá na výsledkové listině jednoduše, avšak Niklas Lidstrom to tak jednoznačně nevidí. "Nemyslím si, že by byli frustrovaní," řekl. "Ne, pořád hráli naplno. Musíme se proti nim opravdu snažit. Nesmíme jim darovat prostor okolo modré čáry, což se nám zatím dařilo."
A pokud již hráči Penguins projdou, tak vše pochytá Chris Osgood. Sedmatřicetiletý gólman zatím nepustil jediný gól a ve druhém zápase si připsal třináctý shutout kariéry.
Red Wings zkrátka fungují jako dobře namazaný stroj. V letošním play-off prohrávali pouze 122:02 herního času z celkových 1081 herních minut.
"Kluci hrají opravdu naplno," řekl útočník Kris Draper. "Hrajeme zodpovědně na obou koncích kluziště a celý tým se drží zavedeného plánu. Opravdu se nám teď daří. Určitě jsme s dosavadním průběhem spokojeni, ale stále nás čeká práce. Jsme dva zápasy od Stanley Cupu a právě následující dvě utkání budou nejtěžší."

28. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti