Penguins blízko vyřazení

Henrik Zetterberg nedává góly. Stejně tak Pavel Datsyuk. Tomas Holmstrom ve čtvrtém zápase nenastoupil. Utkání finálové série tedy nerozhodují největší hvězdy Red Wings. V dnešním duelu toto pravidlo vyplnil Jiří Hudler, který svou brankou na 2:1 dostal Detroit velice blízko Stanley Cupu. ?Rudá křídla? vedou v sérii 3:1 na zápasy a další utkání sehrají v domácí Joe Louis Aréně.

Podobně jako ve třetím zápase, kdy vítěznou branku vstřelil hráč čtvrté řady Adam Hall, tak i dnes o výsledku zápasu nerozhodly největší hvězdy soupeře. Za dnešním vítězným gólem však stojí výkon celé pětky. Stuart se snažil udržet pásmo, Darren Helm uštědřil Brooksu Orpikovi tvrdý bodyček a naslepo nahrál Hudlerovi. Před českým útočníkem se otevřel volný prostor, který využil ke střele na Marc-Andre Fleuryho. "Stewey bojoval o puk na modré čáře. Přijel jsem mu pomoct. Zvedl jsem Orpikovi hokejku a puk tak zůstal v pásmu," řekl Helm. "Nebylo v tom nic zázračného. Jen jsem to nahrál Hudsovi a ten to proměnil. Ani jsem nedoufal, že z toho bude gól. Ale to nevadí."

Hudler tak dal zřejmě nejdůležitější gól v kariéře. "V prvních třech zápasech jsme měli několik šancí, ale nepadlo nám to tam a ve finále těch brankových příležitostí zase tolik není," řekl Hudler, který vstřelil čtvrtou branku v letošním play-off. "Někdy je potřeba notná dávka štěstí a tu my dnes měli."
Fleury svou horší chvilku okomentoval slovy: "Vím, že tohle nechytím. Někdy se to stává a je smůla, že se to stalo právě dnes."

Pittsburgh zanedlouho získal početní výhodu pět na tři, která trvala téměř jeden a půl minuty. Tato situace, která zůstala nevyužita, byla možná klíčovým momentem celé série. "Měli obrovskou šanci vyrovnat," řekl Henrik Zetterberg. "Byla to pro nás velká výzva. Museli jsme se bránit proti tolika talentovaným hráčům, kteří navíc měli dostatek prostoru. Hodně jsme to během letošní sezóny trénovali a jsem rád, že se nám to povedlo i v zápase."

Detroit sice jako první inkasoval, ale nakonec dokázal vyhrát. Něco takového bylo k vidění naposledy ve druhém kole play-off. Penguins takto rozehraný zápas nedokázali dotáhnout do konce vůbec poprvé (11-1). Poprvé ve vyřazovací části také doma prohráli (9-1).
Série se tím zřejmě definitivně zlomila ve prospěch Red Wings. "Momentálně jsem velmi nadšený," řekl Nicklas Lidstrom. "Víme, že jsme zatím nic nevyhráli, ale určitě se nám tahle pozice líbí."
Trenér Mike Babcock opět nebyl zcela spokojený: "Opět jsme nevyhrávali osobní souboje. V první třetině jsme nehráli naplno, ale jak zápas pokračoval, tak to bylo lepší a lepší."

Na Penguins tak zbyla stará známá písnička. Pouze šest týmů finálové série dokázalo za stavu 3:1 na zápasy vykřesat sedmý rozhodující duel. Pouze Toronto Maple Leafs však v roce 1942 dokázali sérii otočit (prohrávali již 3:0) a získat Stanley Cup. "Musíme vyhrát jeden zápas a vrátit se zpět," řekl Sidney Crosby. "Takhle nad tím uvažujeme. Oni dali dva góly, my jeden, takže to nebyl zase takový rozdíl. V Detroitu se jim postavíme na odpor a uvidíme, co se stane."

01. 06. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Bill Thomas 1983 (USA, 41 let)
Jacques Cossette 1954 (Kanada, 70 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
27776 hlasů, 22% (27776)
Jeff Skinner
25657 hlasů, 20% (25657)
Patricka Sharpa
25988 hlasů, 20% (25988)
T.J. Oshieho
25598 hlasů, 20% (25598)
Martina St. Louise
23553 hlasů, 18% (23553)

Celkem hlasů: 128572
Tento den v minulosti