Mark Letestu a jeho velká šance

Nováček Mark Letestu už několikrát během letošní sezóny prokázal svůj talent a předvedl to, na co jsou od něj zvyklí fanoušci farmářského týmu ve Wilkes Barre/Scranton, kde šikovný útočník působil před svým povoláním do služeb Penguins. Za zmínku stojí především jeho gól vstřelený v samostatných nájezdech 6. listopadu proti Phoenixu nebo kousek, kdy 28. prosince nejdříve obral o puk atlantského útočníka Burmistrova a následně zkušeně překonal brankáře Pavelce.

Skórování a rozhodování zápasů však nepatří mezi hlavní Letestuho úkoly. Jeho útok, ve kterém ho povětšinu sezóny doplňují rychlonozí Tyler Kennedy a Chris Conner, má na starost spíše co nejvíce znepříjemňovat hru soupeři, unavovat ho a utvářet tak lehčí situaci pro první dvě řady.

Nyní, se zraněním Sidney Crosbyho, který se stále ještě nezotavil z otřesu mozku, se však situace trošku změnila. Letestu totiž dostal příležitost hrát přesilové hry, kde může využít spolupráce s top útočníky týmu a naplno tak ukázat svůj ofenzivní potenciál.

"Když je teď Sidney Crosby zraněný, příležitost hrát přesilové hry dostane Mark Letestu," sdělil před středečním zápasem v Montrealu kouč Pens Dan Bylsma a pokračoval: "Je to pro něj velká šance, bude hrát s našimi nejlepšími hráči. Už pro nás udělal hodně věcí a teď se může posunout dál."

"Jsem si toho vědom. Pokaždé, když někdo vypadne, někdo další dostane příležitost. Pro mě je tou příležitostí nasazení do formace hrající přesilové hry. Pokud se mi povede a někdy se zase stane nějaké neštěstí, že někdo vypadne ze sestavy, budu připraven ho znovu nahradit."

V zápase s Montrealem odehrál Letestu v přesilovkách tři minuty čtyřicet sekund a trenér Bylsma s ním byl spokojen. Aby také ne, když Pens využili čtyři z nabízených šesti početních výhod.

"Hrál velice sebevědomě a vybojoval spousty puků, i při vhazováních. Je to nadaný hráč, který však nesmí polevit a dál se rvát o puky, jako to dělal včera," chválil svého svěřence Bylsma.

Mark Letestu se během sezóny snaží zlepšovat všechny aspekty své hry. Zaměřuje se tak třeba na zlepšování kondice nebo vyhrávání vhazování. "Vhazování jsou činností, na které se musí pracovat neustále. Pokud je umíte a ostatní věci se vám nedaří, jsou to právě vhazování, která vás udrží ve hře." komentuje Letestu.

A zdá se, že trénink přináší své ovoce. Letestuova úspěšnost 53,7 procent vyhraných vhazování se řadí mezi nejlpší výkony nováčků v NHL a na druhé místo v týmu za Sidney Crosbyho.

Čas ukáže, jestli jestli se i v ostatních činnostech bude Letestu zlepšovat jako při vhazováních a jestli se tak z letošního nováčka stane základní stavební kámen útoku Pens.

14. 01. 2011, Will





Další články týkající se hráče Mark Letestu

09. 11. 2011 - Mark Letestu byl vyměněn do Columbusu
01. 10. 2011 - Mark Letestu se pere o svou šanci
04. 02. 2011 - Malkin se vrací, Letestu podstoupí operaci





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Ed Van Impe 1940 (Kanada, 84 let)
Nick Petersen 1989 (Kanada, 35 let)
Richard Park 1976 (Jižní Korea, 48 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
18965 hlasů, 22% (18965)
Jeff Skinner
17153 hlasů, 20% (17153)
Patricka Sharpa
17131 hlasů, 20% (17131)
T.J. Oshieho
16792 hlasů, 20% (16792)
Martina St. Louise
14915 hlasů, 18% (14915)

Celkem hlasů: 84956
Tento den v minulosti