Divokou výhru nad Islanders řídili Crosby s Kunitzem

V zápase mezi Pittsburghem a NY Islanders se proti sobě utkali dva aktuálně první muži kanadského bodování NHL, hostující Sidney Crosby a domácí John Tavares. Po divokém průběhu se nakonec vítězem pomyslného duelu těchto dvou hráčů stal Sidney Crosby, jehož Pens zvítězili 6:4 a on k tomu přispěl gólem a dvěma asistencemi. Tavares si v utkání připsal jednu přihrávku a tak se rozdíl mezi oběma hráči zvýšil ze sedmi na devět bodů.

Utkání přitom Penguins začali hodně špatně a už po osmi a půl minutách prohrávali po gólech Michaela Grabnera a Brocka Nelsona 0:2. Ještě během první třetiny však dokázali náskok soupeře právě díky Crosbymu zlikvidovat. Kapitán Pittsburghu nejprve vyzval v čase 9:32 ke skórování Chrise Kunitze a pak, asi o dvě minuty později, sám vyrovnal. Prosadil se důrazem v brankovišti, kde ho od zadního mantinelu našel Kuntiz a oplatil mu tak předchozí přihrávku.

Ve druhé třetině se Pittsburgh díky dvěma gólům dostal do vedení 4:2. V prvním případě předvedl další záblesk geniality devatenáctiletý mladík Olli Maatta, který převzal zpětnou přihrávku od Chrise Kunitze, najel si mezi kruhy a kličkou do backhandu a následnou střelou vyřadil ze hry jak obránce Briana Straita, tak i brankáře Kevina Poulina.

Ve druhém případě pak skvěle zafungovala přesilovka. Hráči Pens drželi puk v útočné třetině domácích minutu a čtvrt až do okamžiku, kdy Sidney Crosby našel křížnou přihrávkou Kristophera Letanga, pro kterého už nebylo nic těžkého zakončit do odkryté branky.

Islanders musejí být pro Crosbyho oblíbeným týmem, ve 45 duelech proti nim totiž vstřelil 25 gólů a připsal si 83 bodů. Proti žádnému jinému týmu NHL nemá lepší bilanci. Jeho schopnosti zaujaly i trenéra hostí Jacka Capuana. "Koukněte na něj. Vypíchával puky a šel po nich. Zbytečně je nedržel a rozdával je spoluhráčům. Je nejlepší na světě. Ne každému se dnes dařilo," prozradil.

Capuano svou poslední větou pravděpodobně narážel na výkon svého elitního útoku ve složení John Tavares, Kyle Okposo, Thomas Vanek. Toto trio sice dokázalo vstřelit jeden gól, po většinu zápasu ho však Penguins do ničeho nepustili a vůbec se mu nedařilo.

Během třetí třetiny hráči Islanders vývoj zápasu z pohledu Penguins dvakrát zkomplikovali, když vždy snížili na rozdíl jediné branky. Naštěstí na jejich góly dokázali Pens vždy odpovědět. Jednou Evgeni Malkin po krásné přihrávce Jamese Neala, podruhé pak už do prázdné branky na konci zápasu Brandon Sutter.

"Začali jsme hodně dobře, ale pak jsme až do posledních dvanácti minut zápasu přestali hrát. Soupeř hrál naopak dobrý zápas, zvládal maličkosti a proměňoval šance lépe než my," sdělil po zápase newyorský John Tavares, jehož tým nevyužil ve třetí třetině přesilovou hru pěti proti třem.

V brance Penguins dostal tentokrát před Fleurym přednost Jeff Zatkoff, který přežil prvotní tlak Islanders a nakonec si připsal třicet úspěšných zákroků společně s další výhrou. Z posleních devíti zápasů jich vyhrál osm. "Co se čísel týče, nebyl to nejlepší zápas. Byl ale hodně těžký, proti Islanders to tak bývá," nechal se slyšet.

24. 01. 2014, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti