Preview série Detroit - Pittsburgh: Atraktivní finále začíná

V noci na dnešek bude zahájeno 89. finále v historii NHL, které určí již 121. vítěze Stanley Cupu. Veleúspěšný tým posledních let, Detroit Red Wings, se střetne s perspektivními Pittsburgh Penguins v sérii hrané na čtyři vítězství.

A zatímco se nejčastěji mluví o sedmizápasové sérii, hráči Penguins tak daleko nevidí. Jejich cílem je vyhrát alespoň jeden ze dvou úvodních zápasů. "Pokud vyhrají oba domácí zápasy, tak vyhrají Stanley Cup," řekl obránce Penguins Brooks Orpik. "Přesto jsou jako domácí tým pod větším tlakem. Je to jako v tenise: Musíme jim vzít podání. Jakmile se nám to podaří, tak máme šanci."

Pro "Tučňáky" je tato situace nová. V letošním play-off díky postavení v tabulce Východní konference vždy začínali doma a vždy dokázali první dva zápasy vyhrát. Na ledě soupeře zahajovali sérii naposledy loni proti Ottawě, kdy se pouze rozkoukávali a nakonec prohráli 6:3. "Tehdy jsme prvních deset minut pouze čekali a dívali jsme se, co soupeř udělá, místo toho, abychom útočili nebo zkusili něco dalšího," řekl Crosby. "V sérii jsme byli víceméně diváci a myslím, že jsme se z toho poučili."

Také hráči Detroitu projevují ke svému soupeři respekt. "Rozhodně nechci říct, že si přeji, aby se tahle série natahovala," řekl šestačtyřicetiletý obránce Red Wings Chris Chelios. "Na papíře je to vyrovnané ? statistiky, výsledky. Když se podíváte na soupisky, tak zde najdete mnoho talentu na obou stranách."

"Nemohlo to dopadnout lépe. Doufám, že je s tím každý spokojený."

"Rudá křídla" se do finále Stanley Cupu naposledy podívala v roce 2002, kdy přehrála Carolinu Hurricanes a získala titul. Detroit je také posledním týmem, který dokázal Stanley Cup obhájit (1997,1998). Před ním se to naposledy povedlo právě Penguins (1991, 1992), kteří jsou po šestnácti letech opět ve finále.
Hlavní tváří finálového klání bude kapitán Penguins Sidney Crosby, který je již od svých mládežnických let pasován na nástupce těch největších hvězd. Kanaďané mají ve volbě jasno, "Sid the Kid" musí ustát nájezd neporazitelných Švédů. "Vím, že tlak médií dokáže zvládnout. Už to kdysi dokázal. Jako devatenáctiletý vyhrál Hart Trophy a Art Ross Trophy. Stal se kapitánem svého mužstva. V Pittsburghu dokázal udržet klub NHL ? staví se tu kvůli němu nová aréna," řekl analytik televizní stanice TSN Pierre McGuire. "Pozornost novinářů pro něj není ničím nová. Zvládne to a vydá ze sebe maximum."
Crosby bývá považován za nástupce Maria Lemieux a postup do finále Stanley Cupu ve třetí sezóně NHL v kariéře něco takového jenom potvrzuje. Fenomenální útočník si však slávu a respekt zajistí pouze v případě vítězství, i když je patrné, že by se v případě úspěchu stal nejmladším kapitánem, který kdy Stanley Cup získal. "Není pochyb, že se Crosbymu v letošním play-off daří, přesto bude ve finále ještě o něco lepší," řekl televizní komentátor Bob McKenzie. "Je si vědom toho, že je to zřejmě rozhodující moment jeho kariéry. Vydá ze sebe vše a domnívám se, že bude ještě lepší než proti Flyers."
Trochu stranou veškeré pozornosti stojí jeden z nejtalentovanějších hráčů soupeře. Henrik Zetterberg je doma ve Švédsku pronásledován takřka na každém kroku, ale zde je pouze cizím nájezdníkem. V rodné zemi jsou však přesvědčeni, že právě on ukořistí bájný grál, který si se svou družinou odveze domů. "Nepotřebuji přitahovat pozornost," řekl Zetterberg. "Ve Švédsku mě média otravují již od mých sedmnácti let. Vím, že to je součást sportu. Určitě musíte zdůvodnit, proč jste vyhráli nebo prohráli. Ale pozornost? Tu nepotřebuji. Nevadí mi, ale nepotřebuji ji."
Zetterberg by byl bez svého parťáka Pavla Datsyuka poloviční. "Pocházíme z odlišných poměrů," řekl Zetterberg o svém ruském kamarádovi. "Přesto to všechno začalo již na prvním přípravném kempu. Tehdy jsme v týmu neměli příliš mnoho mladých hráčů. Byl jsem nejmladší a on byl druhý nejmladší, tak mě vzal pod křídlo."
Tato trojice hráčů však rozhodně nevyčerpává výčet talentovaných hráčů. Již teď se mluví o tom, že letošní finále představí velkou spoustu hvězd NHL. Souboj o Stanley Cup by měl přinést atraktivní hokej. "Naposledy jsem tolik hvězd viděl ve finále v roce 1987, ale tehdy všechny patřily Edmontonu," řekl populární televizní komentátor NBC Mike Emrick. "Nyní to máme pěkně rozdělené."
Historie vzájemných zápasů v play-off a v základní části:
Pittsburgh Penguins a Detroit Red Wings se v historii play-off ještě nikdy nestřetli a letos proti sobě obě mužstva ani jednou nenastoupila. Poslední vzájemný zápas je tedy ze sezóny 2005-06, kdy dvakrát zvítězil Detroit (2:0, 3:1). Pittsburgh se však tehdy nacházel v hluboké krizi.
Zranění:
Johan Franzen (otřes mozku) sice dostal povolení trénovat, avšak v úvodním zápase série ho neuvidíme. Nejproduktivnější střelec dosavadního průběhu play-off (11 branek) již nemá žádné zdravotní problémy, a tak by mohl již ve druhém utkání nastoupit. "Sledovat zápasy v televizi rozhodně není zábavné," řekl. "Když nemůžete hrát, tak jste z toho opravdu nervózní. Jsem rád, že se nám dařilo. Díky tomu to pro mě bylo jednodušší."
Tomáš Kopecký má přetržené kolenní vazy a sezóna pro něj skončila.

V dresu Pittsburghu se opět nepředstaví Gary Roberts. Dvaačtyřicetiletý veterán se sice plně zotavil z chřipkového onemocnění, přesto se trenér Michel Therrien rozhodl, že ho do hry nenasadí. Mark Eaton (koleno) je do konce sezóny mimo hru.

Brankáři:

Nejstarší brankářská dvojice letošního ročníku NHL dovedla svůj tým do finále. Chytat však bude pouze jeden. Sedmatřicetiletý Chris Osgood bude bojovat o třetí Stanley Cup v kariéře, podruhé jako jednička svého mužstva. Jeho průměr branek na zápas (1,60) a procentuální úspěšnost (93%) napovídají, že je v obrovské formě, kterou by od něj před touto sezónou jistě nikdo nečekal. Třiačtyřicetiletý Dominik Hašek odchytal pouze první čtyři zápasy prvního kola s Nashvillem (průměr 2,9 a úspěšnost 88, 7%) a po nevýrazných výkonech byl vystřídán Osgoodem. Po této sérii se očekává konec jeho kariéry.

Jednička draftu 2003, Marc-Andre Fleury, prožívá nejlepší etapu své kariéry. Poté, co si vyléčil zraněný kotník, se mu daří jako nikdy a jeho statistiky v play-off jsou po celou letošní nadstavbovou část trvale jedny z nejlepších. Průměr 1,7 branky na zápas, úspěšnost 93,8% a tři shutouty ukazují, že to útočníci Detroitu nebudou mít lehké. Dvojku bude dělat Ty Conklin, který ještě v letošním play-off nenastoupil. Přesto již má jedno finále za sebou. V roce 2006 musel nahradit zraněného Rolosona v brance Oilers.
Zajímavosti:

? První střetnutí těchto hokejových měst o metu nejvyšší to nebude. V roce 1909 se ve Světové sérii střetli Pittsburgh Pirates a Detroit Tigers. Vítězem se 4:3 na zápasy stali Pirates. Oba týmy se dají považovat za předchůdce dnešních klubů.
? Zatímco Penguins mají na soupisce 13 bývalých prvních výběrů draftu, Red Wings mají pouze tři.
? Deset hráčů Red Wings ji Stanley Cup vyhrálo. Pět hráčů dokonce třikrát, ale pouze dva hráči s jiným týmem než s Detroitem (Chris Chelios ? 1986 Montreal, Brian Rafalski ? 2000, 2003 New Jersey).
? Penguins se mohou pochlubit pouze třemi vítězi Stanley Cupu ? Petr Sýkora (2000 Devils), Gary Roberts (1989 Flames) a Darry Sydor (1999 Stars, 2004 Lightning).
? Mark Hartigan z Detroitu se může stát jediným letošním obhájcem Stanley Cupu. Hartigan loni hrál za Anaheim Ducks, kde v základní části nastoupil v šesti zápasech a v play-off se objevil pouze jednou. Díky tomu nesplnil kritéria pro zapsání na Stanley Cup, i když si mohl trofej na jeden den ponechat.
? Pět členů Red Wings se uchází o trofej NHL ? Niklas Lidstrom (Norris Trophy), Henrik Zetterberg a Pavel Datsyuk (Selke Trophy), Pavel Datsyuk (Lady Byng Trophy), Chris Chelios (Masterton Trophy), Mike Babcock (Jack Adams Award). V týmu Penguins je finalistou pouze Jevgenij Malkin (Hart Trophy).
? Švéd Niklas Lidstrom se může stát prvním evropským kapitánem, který kdy vyhrál Stanley Cup. Může tak napravit neúspěšný pokus Daniela Alfredssona z loňské sezóny (Senators).
? Scotty Bowman byl u posledního Stanley Cupu obou finalistů. V roce 1992 dovedl k titulu Penguins, o deset let později Red Wings.
? Souboj veteránů. Šestačtyřicetiletý Chris Chelios (Detroit) si zopakuje finále s dvaačtyřicetiletým Gary Robertsem (Penguins). Oba dva se naposledy o pohár střetli v roce 1989, kdy bylo Robertsovo Calgary úspěšnější nad Cheliosovým Montrealem.
? Trenér Mike Babcock (Detroit) se jako trenér podruhé dostal do finále Stanley Cupu. V roce 2003 byli jeho Anaheim Ducks v sedmém zápase poraženi New Jersey Devils.

24. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti