Začátek nové dynastie?

Ted Nolan nepředpověděl, že Penguins vyhrají pět Stanley Cupů. Ani nezmínil, že by mohl Crosby překonat některý z rekordů Wayna Gretzkyho či že by Evgeni Malkin dorostl do role vůdce, jakým byl Mark Messier.

Nicméně několik hodin před duelem s Penguins trenér Islanders přiznal, že se současný tým Penguins blíží onomu zmiňovanému týmu, který v osmdesátých letech dominoval celé NHL. ?Když je řeč o Pittsburgh Penguins, nelze si nevšimnout podobnosti s mladými Edmonton Oilers. Tehdy měli, podobně jako oni, řadu mladých, talentovaných hráčů a s postupem doby byli stále lepší a lepší,?řekl Nolan. ?Nerad jsem proti nim hrával.?

Nolanův tým si přesto z dnešního večera odnáší bod za prohru 3:4 v prodloužení, což ukazuje, že mladíci z Penguins (3-3) mají stále na čem pracovat. Talent zde je, chybí pouze umění hladkého vítězství či schopnost udržet vedení. Není pochyb, kdo nyní v týmu hraje hlavní roli ? Sidney Crosby měl za večer tři asistence a vynikající výkon podal i Evgeni Malkin (1+1). Tato dvojice však byla prozatím zastíněna obráncem Sergejem Goncharem, jenž svou trefou v prodloužení rozhodl zápas. I v nastaveném čase však hrál prim Crosby. Byl to právě on, kdo si svou útočnou hrou vykoledoval faul Alexeje Yashina. Malkin v době Goncharovy trefy (63:33) seděl na střídačce. ?Hlavní zásluhu na něm má Ryan Malone,? okomentoval svůj vítězný gól Gonchar. ?V době, kdy jsem vystřelil, stínil Dunhamovi, který tak nemohl reagovat.?

Po většinu zápasu to však vypadalo, že by Penguins nepotřebovali tak dramatický závěr. Když Michel Ouellet dostal Penguins v čase 8:24 do vedení a ve druhém dějství zvýšil Nils Ekman na 2:0, zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto.

Konec třetí třetiny však patřil domácím. Fleuryho nejprve překonal Yashina a za 51 sekund srovnal Mike Sillinger. Penguins začali najednou panikařit a výsledkem byla další branka Islanders. Jason Blake dostal svůj tým v čase 38:32 poprvé do vedení. Závěr druhého dějství tak přinesl více než neočekávaný zvrat ? ?Ostrovani?, jenž se zdáli být bez života, dali v rozmezí 169 sekund tři góly a ovládli hru. ?Bylo to dva nula a najednou jsme prohrávali 2:3,?řekl Fleury. Není náhodou, že dvě branky ze tří padly v oslabení.

?Nechali jsme se zbytečně vylučovat a dali jsme soupeři možnost vrátit se do zápasu,?řekl trenér hostí Michel Therrien. ?Naše nedisciplinovanost je dostala do zápasu a to je něco, co musíme zlepšit.? Výpadek Penguins na konci druhé třetiny byla jediná skvrna, která pokazila jinak perfektní výkon Marc-Andre Fleuryho, který pochytal celkem 34 ze 37 střel. Třetí třetina už zase vypadala jinak. Pens měli hned zkraje dvě šance při přesilovkách, ale ke gólu nevedly. Avšak když už se zdálo, že Islanders definitivně udrží vedení, udeřila dvojice Malkin-Crosby. Crosby vybojoval za bránou Islanders puk a jednou rukou ho přihrál Malkinovi, jenž zblízka překonal Dunhama. Pro ruského nováčka to byl druhý gól ve dvou zápasech.

?Jak jsem mu přihrál, tak mohl před bránou zkusit nějakou kličku či pohotovou střelu,?řekl Crosby. ?On místo toho pohotově našel mezeru mezi betony.? Malkinův gól pak umožnil vyniknout Sergeji Goncharovi. Penguins se domů vracejí s vítězstvím a kouč Therrien může být spokojen. ?Když po dvou třetinách prohráváte a nakonec to obrátíte k vítězství, pak to je dobré znamení,?řekl. Gonchar zůstal více pragmatickým a poukázal na některé herní aspekty, jenž jsou potřeba zlepšit. ?Musíme se naučit, jak udržet vedení,?řekl. ?Je fajn, že jsou fanoušci spokojeni, že jsme vyhráli, avšak my nesmíme dávat soupeři tolik šancí.?

20. 10. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti