Výhry v nájezdech silnou zbraní Penguins

18. ledna tomu bude rok, co Pittsburgh prohrál po samostatných nájezdech zápas v Bostonu 4:5 a s bilancí 2 výhry a 11 proher patřil v tomto ohledu k nejhorším celkům ligy. Na otázky novinářů kouč Michel Therrien odpovídal, že se situace určitě zlepší. Od inkriminovaného zápasu uplynul rok a my můžeme říct, že měl pravdu.

Od zmíněného utkání totiž Tučňáci 15 ze 17 zápasů, které rozhodovaly samostatné náhezdy, vyhráli. Tuto sezónu mají bilanci šesti výher a jedné prohry, když poslední vítězství zařídil držitel Hart Trophy Sidney Crosby. Stalo se tak v zápase, který pod otevřeným nebem sledovalo přes sedmdesát tisíc diváků.

Lepší je v této statistice pouze Edmonton, který tuto sezónu slavil vítězství po samostatných nájezdech desetkrát. Toronto, příští soupeř Tučňáků, vyhrálo poprvé na nájezdy před dvěma dny, když po předchozích třech nezdarech zdolalo Tampu Bay.

Kouč Michel Therrien s týmem trénuje nájezdy každý týden po skončení řádného tréninku. "Trenér toho při nájezdech nemůže moc ovlivnit, každý hráč musí ukázat, co v něm je a pokusit se vymyslet něco, co povede ke gólu," kometuje rozdílnou roli kouče a hráče Erik Christensen, který je jedním z důvodů, proč se Penguins poslední dobou nájezdy tolik daří. V této sezóně Christensen proměnil čtyři nájezdy z šesti, celkově ve své kariéře pak 13 z 21. Na nájezdy chodívá vždy jako první z Tučňáků.

Dalším hráčem, který si svými výkony zařídil pevné místo na listině hráčů určených pro nájezdy, je nováček Kristopher Letang. Včechny čtyři nájezdy, které letos jel, proměnil. Dva z nich rozhodly zápas.

Posledním do trojice pak většinou bývá Sidney Crosby, ten však nájezdy již tak přesvědčivě neproměňuje. Jeho bilance čítá 9 zásahů z 27 pokusů, průměrně tedy proměňuje každý třetí. Do zápasu s Bostonem, o kterém byla řeč, proměnil pouze dva nájezdy z jedenácti.

Vítězství po nájezdech však nezařizují pouze střelci, důležití jsou také brankáři, ale i na ty se Pittsburgh může spolehnout.

Současná jednička Ty Conklin vychytal dvě vítězství, když zneškodnil čtyři nájezdy z celkových pěti. Náhradní brankář Dany Sabourin si na své konto připsal čtyři vítězství a jednu porážku při bilanci 20 zásahů z 26 pokusů. Třetím brankářem, který se stará o výhry po samostatných nájezdech, je v současnosti zraněný Marc-Andre Fleury. Do několikrát zmíněného zápasu s Bostonem šestkrát prohrál a jen jednou zvítězil. Od té doby však i u něj došlo k výraznému zlepšení, má na kontě osm vítězství a jednu prohru.

"Nic speciálního v tom není, máme prostě skvělé brankáře a dáváme dobře načasované góly," popsal recept na vítězství Christensen.

Každý ze střelců má svůj způsob, jak vyzrát na brankáře soupeře. Někdo používá předem nacvičené pohyby, někdo improvizuje. "Je to hodně osobní, důležité však je správné načasování a také si musíte věřit," nechtěl prozradit recept na úspěch Sidney Crosby.

Erik Christensen si vždy před nájezdem rozmyslí, jak zakončí a podle toho nájezd provede. V posledním zápase se však snažil impovizovat a jeho klička mu nevyšla.

To Kristopher Letang je mistrem improvizace. Celý nájezd absolvuje absolutně v klidu a sleduje brankáře. Podle jeho reakcí se Letang rozhodne, jaký zvolí způsob zakončení. "Nejsem nervózní, je to pro mě normální část zápasu, něco jako bully pro útočníky," říká Letang.

Vzhledem k tomu, že situace v konferenci je hodně vyrovnaná, je v tabulce potřeba každý bod. Výhry po samostatných nájezdech jsou tam značnými pomocníky při cestě Pittsburghu tabulkou vzhůru. Na konci sezóny mohou rozhodovat o postupu nebo nepostupu do play off.

"Ty výhry jsou hodně důležité, kde bychom bez těch šesti bodů teď v tabulce byli?" ptá se Letang.

03. 01. 2008, Will





Další články týkající se hráče Erik Christensen

17. 03. 2007 - Crosby s Christensenem kanonýry Pittsburghu





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti