Uzdravení Orpik s Jeffreym oslavili s týmem výhru 3:1

Celek Penguins dnes na svém ledě přivítal tým Montrealu a porazil jej 3:1, když se o góly postarali postupně James Neal, Joe Vitale a Arron Asham. V sestavě se po zraněních objevili útočník Dustin Jeffrey a obránce Brooks Orpik.

"Bylo to hodně nakažlivé mít ho zpátky. Nám útočníkům i celému týmu dodala jeho přítomnost více sebevědomí a odvahy," vyjádřil se k návratu elitního obránce Orpika útočník Joe Vitale.

"Myslím, že hrál celou dobu perfektně. Hrál hodně do těla a přenesl to na celé mužstvo, proti šikovným týmům jako je Montreal je to dobrá strategie," nechal se slyšt obránce Ben Lovejoy, který s Orpikem ve dvojici odehrál většinu zápasu.

Ještě než začalo utkání, došlo na zajímavý rozhovor právě mezi Orpikem a generálním manažerem Pens Ray Sherem. Ten Orpika ujišťoval, že i přes absenci v osmi utkáních letos odehraje nejméně 82 zápasů. "Věř mi, 82 zápasů letos uričtě odehraješ. Jen prostě nebudou všechny v základní části," motivoval Shero Orpika.

"Jak začal zápas, začal jsem se cítit dobře. Kdyby to bylo na mě, klidně bych hrál více. Někdy se ale stane, že nejsem tím nejchytřejším na světě a tak jsem to nechal na trenérech. Určitě měli dobré důvody k tomu, proč mě šetřit," promluvil sám Orpik o pocitu z prvního startu v sezóně.

Zápas začal výraznou převahou Pittsburghu. Přetavit ve vedoucí gól ji dokázal v deváté minutě kdo jiný než nejlepší střelec týmu James Neal, který vyslal na brankáře Careyho Price střelu zápěstím z levého kruhu. Ta nejprve skončila na tyčce, ale po následném odrazu od brankáře puk zapadl za brankovou čáru. Neal tak svým sedmým gólem v sezóně dohnal Philla Kessela na čele střelecké tabulky NHL.

"Neměli jsme Sida ani Gena, ale hráli jsme dobře. Byli jsme rychlí, ničím se nezdržovali a hned útočili. Tlačili jsme se do branky a často stříleli. Pokud děláme tyto věci dobře a rychle, hraje se proti nám špatně," sdělil klíče k úspěchu střelec Neal.

Další šance ke skórování měl Steve Sullivan. Nejprve se ve druhé minutě snažil zakončit vyjetím zpoza branky a poté, v šestnácté minutě při přesilové hře, se ocitl sám před odkrytou brankou. Než si ale připravil střelu, Price se stihl přesunout a hbitým skokem šanci zneškodnit.

I když měl Montreal v první třetině pouhé čtyři šance oproti devíti pittsburghským, byly tři z nich hodně nebezpečné. Z mezikruží se po krásných přihrávkách svých spoluhráčů pokoušeli brankáře Fleuryho překonat nejdříve ve třetí minutě Erik Cole a poté v minutě deváté Tomáš Plekanec. V minutě šesté, při přesilové hře Pittsburghu, se na Fleuryho řítil osamocený Mathieu Darche, který se svůj nájezd snažil zakončit střelou mezi betony. Fleury však sitaci ustál a gól za svá záda nepustil.

Druhá třetina začala náporem Pittsburghu a šancemi Steve Sullivana a Matta Cooka. Prvně jmenovaný se asi po minutě hry řítil sám na Careyho Price, puk za jeho záda se mu však dostat nepodařilo. Cooke pak asi o čtyřicet sekund později střílel z hranice brankoviště po pěkné přihrávce Jamese Neala z brankové čáry, ale také nebyl úspěšný.

Ve třiadvacáté minutě už Pittsburgh udeřil. Na začátku akce byl montrealský útočník Tomáš Plekanec, který nedůrazně vyhazoval puk z vlastního obranného pásma. Na modré čáře ho zachytil Deryk Engelland a ihned vyslal střelu na branku soupeře. Tu šikovně tečoval Joe Vitale, díky čemuž vstřelil svůj první gól v sezóně.

Po zbytek druhé třetiny měl optickou převahu i díky několika pesilovkám Montreal, Fleury však všechny šance plynoucí z tohoto tlaku zneškodnil.

Třetí třetina začala podobně jako ta druhá náporem Pens a velkými šancemi Steve Sullivana a Matta Cooka následovanými gólem v síti Montrealu. V první zmíněné šanci se Sullivan ocitl před prázdnou brankou, kdy měl šanci dorazit odražený puk od mantinelu po střele Brookse Orpika. Protože však byl docela z úhlu a puk letěl hodně prudce, nedokázal ho do branky usměrnit.

Ve 45. minutě zápasu navýšil skóre zápasu na 3:0 Arron Asham, když sklepl vysoký puk do branky Montrealu. O tom, zda neměl hůl příliš vysoko a nepřekročil tak pravidla musel ještě rozhodnout videorozhodčí, který po chvíli gól uznal. Druhou asistenci si připsal Deryk Engelland, který tak odehrál první vícebodový zápas v kariéře.

Čisté konto zkazil Fleurymu pohotovou střelou minutu a půl před koncem kapitán Montrealu Brian Gionta, který snížil na 3:1 a udělil tak skóre utkání výslednou bodobu.

Penguins si tak po sérii tří porážek připsali druhou výhru po sobě a navázali tak na dobré výkony z prvních zápasů sezóny.

21. 10. 2011, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti