Staal zůstává, Letang odchází

Generální manažer Penguins Ray Shero se společně s trenérem Michelem Therrienem dohodl na tom, že nováček Jordan Staal i nadále zůstane v hlavním týmu, čímž v příštím zápase začne platit jeho nováčkovský kontrakt.

?První věcí, na kterou jsem se Michela zeptal bylo, jaký má Staal přístup k tréninku,?řekl Shero. ?Chtěl jsem vědět, jaký by to mělo dopad, kdyby Staal v hlavním týmu zůstal.? V závislosti na tom udělal Therrien během tréninku na Robert Morris Univerzity Island Sport Complex precizní analýzu, která se posléze stala hlavním motivem rozhodnutí. ?Jsou v ní všechny možné informace, které o Staalovi potřebujeme vědět,?řekl Shero.

Nakonec vlastně nikdo nepotřeboval vědět, jak na tom Staal je. Celková dvojka letošního draftu je bezpochyby jedním z pilířů současného úspěchu Penguins, což je nakonec důvodem, proč stráví v hlavním týmu daleko více času než v juniorské Ontario Hockey League. Staal je dalším z centrů Penguins, jenž tvoří osu mladého týmu. Druhý z dvojice mladíků, o jehož návratu se rovněž spekulovalo, se vrací do Quebec Major Junior Hockey League, kde bude i nadále hrát za Val dOr. Christopher Letang přesto předvedl, že na NHL má, když v sedmi zápasech vstřelil dvě branky. ?Byl jsem spokojen s jeho celkovým herním časem, nicméně postupem doby byl na ledě méně a méně až nakonec hrál z velké části pouze přesilovky,?řekl Shero o Letangovi. ?Pokud se trenér rozhodne, že nebude hrát všechny herní situace, tak je lepší, aby hrál raději jinde a naplno.? Naopak v případě Staala se Shero rozhodl, že bude nejlepší, aby hrál na vrcholové úrovni. Sám hráč však příliš nevěřil, že by v hlavním týmu nakonec zůstal, proto hrál v každém zápase jako by to byl jeho poslední.

?Musíte hrát skutečně naplno, když tu chcete zůstat,?řekl Staal. ?Určitě jsem myslel na to, že bych tu nemusel zůstat. Je to taky trochu byznys. Nebyl jsem si jist, zda se to nakonec podaří.? Staal určitě předvádí vysokou produktivitu, neboť dosud nastřílel čtyři góly a nasbíral pět bodů. Mnohem důležitější však je, že nastupuje na oslabeních, čímž se lepší i v defenzivní fázi. Během října se ze čtvrté řady vyšvihl do druhého útoku. Na ledě stráví něco přes 13 minut, včetně sedmnácti minut v posledním zápase proti Philadelphii. ?Když draftujete osmnáctiletého hráče, tak se většinou takhle rychle nepřizpůsobí,?řekl Shero. ?Myslíte, že jsme tohle od něj očekávali, když jsme ho draftovali? Pravděpodobně ne. Nicméně jsem rád, že se to nakonec tak daří.?

Ve hře jsou také podmínky jeho smlouvy. Staal proti Los Angeles odehraje desátý zápas sezóny, čímž se začne počítat jeho tříletý nováčkovský kontrakt. Staal se tím pádem stane v ročníku 2008-09 volným s omezením, podobně jako Malkin. Pokud nebude poslán do čtyřicátého zápasu na farmu, pak se za sedm let stane volným hráčem bez omezení. ?O tom jsme zatím vůbec neuvažovali,?řekl Shero. ?Zatím nás zajímá, jak bude jako hráč platný našemu týmu. Chceme pro něj to nejlepší.?

31. 10. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti