Skvělý obrat zajistil sladké vítězství

Včera Penguins zažili patrně nejsladší vítězství dosavadního průběhu sezóny. Se svým největším rivalem Philadelphií Flyers prohrávali po první třetině 1:4, nic ale nevzdali a po excelentním výkonu v následujících dvou dějstvích otočili zápas na konečných 5:4. Vše se navíc odehrálo na hřišti soupeře a fanoušky Pens nepotěšily jen získané dva body, ale i skutečnost, že je nezískala Philadelphia a nadále tak zůstala mimo příčky zajišťující účast v play off.

Náskok si Flyers v první třetině vytvořili nejen díky liknavé hře Penguins, ale i díky slabým chvilkám brankáře Marca-Andre Fleuryho, který se po první třetině v zápase již neobjevil a byl vystřídán svým kolegou Tomášem Vokounem. Tomu se v předchozích zápasech příliš nedařilo a tohle byla šance, jak se dostat zpět do hry. Povedlo se mu to náramně, ve čtyřiceti minutách druhé a třetí třetiny nepovolil Flyers vstřelit jediný gól.

"Předvedl perfektní práci, vedl nás k vítězství," pochválil svého kolegu obránce Brooks Orpik a dodal: "Byl hodně vidět, zpracovával nám puky a uklidňoval hru."

Nebyl to ale jen Vokoun, který pomohl k velkému obratu skóre. Hra Penguins se totiž od první třetiny o mnoho zlepšila, na hráčích byla vidět odhodlanost i bojovnost, hráli s velkou dávkou energie a každý gól si tvrdě vydřeli.

"Byl to strašný začátek," nechal se slyšet Sidney Crosby, který si v zápase připsal celkem tři asistence, a pokračoval: "Nevím proč, ale hráli jsme bez emocí. Neforčekovali jsme, nedohrávali souboje a nehráli dost tvrdě. Nic jsme nedělali správně, takže bylo celkem jednoduché se zlepšit. My jsme se ale zlepšili o hodně, věděli jsme, že je ještě hodně času něco se zápasem udělat. Pustili jsme se do práce a byli za to odměněni."

"Do zápasu jsme nastoupili fakt hrozně špatně, nestíhali jsme v žádném aspektu hry. Dovolili jsme soupeři hrát hodně v naší obranné třetině, ten pak toho využíval ke střelám i dorážkám. Několikrát jsme se nechali hloupě vyloučit. Myslím, že nejde jmenovat jedna nebo dvě věvi, ve kterých jsme byli špatní, nezvládali jsme totiž vůbec nic," pověděl Brooks Orpik a pokračoval: "Líbilo se mi ale, jakým způsobem jsme se dokázali vrátit. Kdybychom minulý rok během play off tady prohrávali o tři góly, celé by se to na nás sesypalo a vrátit bychom se nedokázali. Teď jsme to ale zvládli, věděli jsme, že zbývá ještě hodně času."

Dva góly si v zápase připsal v poslední době střelecky velmi dobře naladěný Chris Kunitz. Svým prvním zásahem vyrovnával v první třetině na 1:1, druhým pak zajistil osmnáct sekund po startu třetí třetiny vítězný gól. Ke dvěma trefám si pak připsal ještě asistenci a prodloužil tak svoji šňůru zápasů, ve kterých bodoval, na sedm. Současně se také s jednatřiceti body posunul na třetí místo v kanadském bodování NHL, když na svého kolegu z útoku Sidney Crosbyho, který je první, ztráci osm bodů.

"Věděli jsme, že musíme více napadat. Dostat puk za obránce a držet ho. Ukázalo se, že to funguje," popsal recept na úspěch Kunitz.

Další góly vstřelili za Pittsburgh Pascal Dupuis, James Neal a Tyler Kennedy. Při gólu Dupuise prokázal trpělivost a chladnou hlavu Sidney Crosby, který místo toho, aby se snažil zakončovat přes ležícího brankáře Ilyu Bryzgalova, vzal kotouč, zezadu s ním objel branku a naservíroval ho Pascalu Dupuisovi. Ten ho pak uklidil do zcela odkryté branky.

Při gólu Jamese Neala se zase zaskvěl nováček Beau Bennett, který zavezl puk do útočné třetiny a poté, co ho získali hráči Flyers, ho skvělým forčekingem vybojoval zpět a ihned nahrál na v rohu postaveného Jamese Neala. Ten ho předložil křížným pasem před branku Evgenimu Malkinovi, který ale zasahovat ani nemusel, protože si ho do vlastní branky srazil Brayden Coburn.

Bennett se vůbec zdá jako perfektní volba na místo vedle Malkina s Nealem. Na ledě si se svými slavnějšími spoluhráči rozumí a jejich útok byl včera hodně nebezpečný.

Po pátém gólu vstřeleném Chrisem Kunitzem na začátku třetí třetiny Penguins do konce zápasu kontrolovali hru a nedovolili Letcům dostat se zpět do zápasu. Scott Hartnell sice puk do sítě dopravil, pro vysokou hůl ale nemohl v žádném případě platit.

08. 03. 2013, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti