Opět třetí klíčový zápas

Potřetí v letošním play-off mají Pittsburgh Penguins možnost získat vedení 3:0 na zápasy. Jistě není třeba připomínat, že jde o náskok, ze kterého již prakticky není návratu. Toho jsou si vědomi také hráči Philadelphie Flyers, kteří by rádi klíčový zápas vyhráli a tím svému soupeři srazili sebevědomí.


Stejně jako v předchozích kolech, tak i v tomto případě bude kromě momentální formy rozhodovat zdraví hráčů. Penguins si v tomto směru zatím nemohou stěžovat. Poté, co se v základní části potýkali až s enormně velkou marodkou, jim aktuálně chybí pouze jediný hráč (Mark Eaton). V předchozích kolech play-off absentovali pouze útočníci Gary Roberts (třísla) a Maxim Talbot (zlomená noha).

"Ani nevím, zda je to štěstí," řekl Talbot. "Přesto jsou kluci zdraví, což je bezesporu součástí úspěchu."
"Vybrali jsme si smůlu na zranění v základní části," řekl Jarkko Ruutu. "Zatím nám přeje štěstí. Pokud se něco stane, tak si s tím budeme muset poradit."
"Je to většinou opravdu o štěstí," řekl obránce Brooks Orpik. "Někdy mám zlomenou nohu ani nevím jak a někdy zase dostanu tvrdý hit a nic se mi nestane."

Soupeř o takovém štěstí mluvit nemůže. Kvůli otřesu mozku zůstane klíčový útočník Simon Gagne minimálně do konce sezóny mimo hru, zatímco kariéra Mika Rathjeho (záda) se zřejmě blíží ke konci. Dvě zranění jsou navíc aktuální. Kimmo Timonen kvůli krevní sraženině v noze zatím neodehrál jediný zápas finálové série a Braydon Coburn po zásahu pukem druhý duel nedohrál. Coburnův návrat se k dnešnímu dni jeví jako nepravděpodobný. "Má to oteklé," řekl GM Paul Holmgren. "Přesto nemá nic zlomeného a zlepšuje se to. Oko mu zkontroloval lékař a mělo by být v pořádku."

Trenér John Stevens řekl, že Coburna nahradí Ryan Parent. "Doufal jsem, že bude v pořádku," řekl Parent o svém kolegovi. "Přesto jsem si podvědomě říkal, že musím být připraven."
Jednadvacetiletý zadák letos odehrál pouze 22 zápasů a v sestavě "Letců" se naposledy objevil 11. dubna v zahajovacím zápase play-off proti Capitals.

Po druhém zápase se na straně Flyers objevila kritika na výkony rozhodčích. Daniel Briere byl zejména nespokojen s nepotrestaným úderem lokte Jevgeni Malkina na jeho osobu. "Dostal jsem do zátylku loktem," řekl. "Neměl jsem možnost o tom diskutovat. Raději jsem to rozhodčím neříkal."
Briere již podobných zákroků v play-off schytal desítky. "Není to nic nového," řekl. "Je to součástí hry. Hraji úplně stejně. Fyzické hry soupeře se nebojím. Spíše se bojím o to, abychom stříleli branky a abychom vyhráli."

Mají největší hvězdy Penguins u rozhodčích protekci? "Nikdy jsem se za hvězdu nepovažoval," řekl Briere. "Možná, že jsou chráněni o něco více, ale to je pochopitelné. Avšak za zákeřný zákrok by měl být vyloučen každý."

Stevens je přesvědčen, že měl být Malkin vyloučen. "Všichni moc dobře víme, jak se na to liga dívá," řekl. "Nikdo to nezná lépe než právě my. Přesto se od toho nedistancujeme. V letošní sezóně jsme několikrát faulovali a byli jsme za to vyloučeni."

Trenéra Michela Therriena stížnosti Flyers na výkony rozhodčích pobouřily. "Četl jsem několik Stevensových komentářů ohledně několika vyloučení," řekl Therrien. "Také my jsme nebyli s několika výroky spokojeni. Stane se, že někdy jste vyloučeni a někdy zase ne. Rozhodně to neznamená, že si budete stěžovat. Je to o tom hrát hokej."

Slovní přestřelky mezi Therrienem a Stevensem rozhodně nejsou ničím novým. Pouze se z AHL přesunuly do NHL.

Brankáři:

Martin Biron v minulém utkání pochytal 34 střel a pustil čtyři góly. Při odrazu od Hatcherovy hlavy však mohl pustit pátý. Žádný ze záběru kamer však nepotvrdil, že puk zcela přešel přes brankovou čáru.

Marc-Andre Fleury zastavil 30 střel (2 góly) a stále si drží průměr pod dvě branky na zápas (1,80). Procentuální úspěšnost má dokonce vyšší než suverénní Chris Osgood (93,67%).

Zajímavosti

Také venku se Penguins v play-off daří. Ze čtyř utkání zde prohráli jediný.
Flyers na ledě Wachovia Center v letošním play-off prohráli pouze jednou (5 zápasů).
Třetí zápas série Penguins ? Flyers byl v roce 2000 nejdelším v historii Penguins. Hokejový maratón ukončil ve 13. minutě pátého prodloužení Keith Primeau, který rozhodl o vítězství Philadelphie. "Letci" následující tři utkání vyhráli a postoupili do finále konference. Z obou týmů pamatuje tento zápas pouze zraněný Simon Gagne.

13. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Bryan Hextall 1941 (Kanada, 83 let)
Gary Roberts 1966 (Kanada, 58 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
17582 hlasů, 23% (17582)
Jeff Skinner
15740 hlasů, 20% (15740)
Patricka Sharpa
15754 hlasů, 20% (15754)
T.J. Oshieho
15388 hlasů, 20% (15388)
Martina St. Louise
13537 hlasů, 17% (13537)

Celkem hlasů: 78001
Tento den v minulosti