Penguins - Flyers: Souhrn a zajímavosti série

Třetí kolo play-off a Pittsburgh Penguins opět výrazně nezaváhali. Tentokráte si přesvědčivě poradili s z rivalem z Philadelphie a na cestě za prvním Stanley Cupem po šestnácti letech je může zastavit pouze poslední soupeř.

Statistický přehled série:

Pittsburgh Penguins ? Philadelphia Flyers
Góly celkem: 20:9
Střely celkem: 147:133
Vyloučení celkem: 31:33
Přesilovky celkem: 17:15
Využití přesilovek celkem: 5:3
Góly v oslabení celkem: 1:1

Klíčové momenty a výsledkový servis:

1. zápas: Pittsburgh - Philadelphia 4:2 (3:2, 1:0, 0:0)
Branky: 20. a 25. Malkin, 7. Sýkora, 15. Crosby - 9. a 13. M. Richards. Střely na branku: 21:28. Diváci: 17.132.

Flyers sice v první třetině v rychlém sledu získali vedení, ale několika zbytečnými chybami o něj rychle přišli. Domácí Penguins rozhodně nemohli být se dvěma góly Flyers spokojeni. První gól si Marc-Andre Fleury srazil do brány a druhý padl po skrumáži před brankou. Za 88. sekund již však bylo vyrovnáno. Sidney Crosby pohotově tečoval Hossovu nahrávku. Zbytek střelecké listiny patřil Rusu Malkinovi, který svůj výkon zakončil gólem ze samostatného úniku při vlastním oslabení.

2. zápas: Pittsburgh - Philadelphia 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 11. Crosby, 34. Hossa, 49. Talbot, 60. J. Staal - 26. Carter, as. Modrý, 40. Richards. Střely na branku: 38:32. Diváci: 17 132.

Druhý zápas přinesl zřejmě nejhezčí hokej série. Penguins dvakrát ztratili vedení a dvakrát ho dokázali zpět získat. Vítěznou branku vstřelil navrátilec Maxime Talbot, který předchozí tři zápasy sledoval z tribuny (zlomená kůstka v noze). Domácí mohli být nespokojení s neuznanou brankou po odrazu od Deriana Hatchera, avšak žádný záběr neprokázal, že by puk plně přešel brankovou čáru. Zápas nedohrál obránce Braydon Coburn, kterého trefil puk do obličeje a způsobil mu tak ošklivou tržnou ránu.

3. zápas: Philadelphia ? Pittsburgh 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)
Branky: 6. Whitney, 8. Hossa, 50. Malone, as. Sýkora, 60. Hossa - 11. Umberger, as. Prospal. Střely na branku: 18:25. Diváci: 19 965.

Třetí zápas museli "Letci" nutně vyhrát, ale místo toho podali mizerný výkon. Penguins hráli velice dobře v defenzivě a soupeři dovolili pouze 18 střel. Hosté navíc ve Wachovia Center letos poprvé a naposledy vyhráli. Nejhezčí gól zápasu vstřelil Marián Hossa, který se v 8. minutě prokličkoval do střelecké pozice a nádhernou ranou zvýšil na 2:0. Flyers dokázali za celý zápas snížit pouze gólem R.J. Umbergera na 2:1.

4. zápas: Philadelphia ? Pittsburgh 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)
Branky: 9. Lupul, 12. Briere, 19. Carter, as. Modrý, 60. Lupul ? 44. a 55. Jordan Staal. Střely na branku: 34:38. Diváci: 19 972.

Flyers k jedinému vítězství v sérii stačila jedna třetina. Domácí v úvodní dvacetiminutovce vstřelili tři góly (dva z přesilovek) a vedení si do konce zápasu udrželi. Hlavním strůjcem úspěchu se stal Martin Biron, který pochytal celkem 38 střel. Trenér Flyers John Stevens před zápasem promíchal neproduktivní útoky, když Richardse přiřadil k Danielu Brierovi a neproduktivního Václava Prospala posunul do druhé řady. Zápas se dohrával ve velmi nervózním tempu, o čemž svědčí seknutí Crosbyho na Richardse a bitkařská vložka Malona s Hatcherem.

5. zápas: Pittsburgh - Philadelphia 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)
Branky: 3. a 32. Malone, 10. Malkin, 29. Hossa, 40. J. Staal, 45. Dupuis. Střely na branku: 25:21. Diváci: 17.132.

V pátém zápase již Penguins nepřipustili jakékoli zaváhání a po šestibrankovém přídělu poslali Flyers na dovolenou. Utkání se neslo zcela v režii domácích, kterým také přálo štěstí. První gól Ryana Malona padl po odrazu bruslí. Při třetí brance Mariána Hossy již hosté zcela odpadli a tak mohli domácí v klidu vykročit za prvním Stanley Cupem po šestnácti letech.

Co rozhodlo:

Zbytečně ztracené puky. Flyers několikrát ve středním pásmu zachybovali a to je často stálo zápas. Aktivně bruslící Penguins byli u všeho rychleji.
Produktivita. "Letci" dali v sérii pouze devět branek (jednou do prázdné brány, třikrát z přesilovky) a největší hvězdy nestřílely branky. Daniel Briere a Václav Prospal dali dohromady jediný gól, také produktivita R. J. Umbergera zůstala ve druhém kole (1 branka).
Vyrovnanost útoků. Penguins rozhodli zápas také hráči třetí a čtvrté řady (Talbot, Staal). Když se nedařilo prvnímu útoku, tak ho nahradil druhý.
Zranění klíčových beků. Kromě posledního zápasu chyběl Kimmo Timonen, který po celý rok nastupoval při přesilovkách. Braydon Coburn od druhého zápasu nenastoupil.
Obrana a brankář. Ač mnohdy podceňovaný, Marc-Andre Fleury opět předvedl několik skvělých zákroků a s úspěšností 93,8% je v play-off stále nejlepší. Zadní řady Penguins dokázaly odehrát dvě defenzivní utkání.
Celková převaha. Až na dvě třetiny, z nichž jednou dokázali Flyers vytěžit vítězství, měli více ze hry Penguins. Kromě čtvrtého zápasu měli "Letci" vedení pouze 7 minut.

Zajímavosti:

Flyers poprvé v play-off s Penguins prohráli. V letech 1989, 1997 a 2000 byli úspěšní.
Za Philadelphii hrál v letošním play-off jediný Nor ? Patrick Thoresen.
Marc-Andre Fleury vychytal v každém kole play-off jeden shutout. Nejvíce střel na něj vyslali ve druhém kole Rangers (145).
Pokud Penguins v letošním play-off vstřelí první gól, tak ještě nenašli přemožitele (10-0).
Na domácím ledě jsou Penguins ve vyřazovacích bojích bezchybní (8-0).
Penguins budou hrát finále potřetí v historii klubu. Předchozí dvě neprohráli a získali Stanley Cup (1991, 1992).
Daniel Briere se stal neproduktivnějším hráčem Flyers v letošním play-off (16 bodů), avšak v sérii s Pittsburghem si připsal pouze dva body (1+1).
Z Čechů postupuje Petr Sýkora, pro Jaroslava Modrého a Václava Prospala to je konečná.
Sidney Crosby se Prince of Wales Trophy nedotkl. Podle tradice to přináší smůlu.
Případný finalista je velkou neznámou. S Detroitem ani s Dallasem se Penguins v play-off ještě nestřetli. V roce 1991 pouze sehráli finálovou sérii s Minnesotou North Stars, tedy s předchůdcem Dallas Stars.

Nejlepší hráč série:
Sidney Crosby, centr, Penguins
(2+5)

Kapitán Penguins si vynahrazuje ztrátu Art Ross Trophy výkony v play-off. Momentálně nejproduktivnější hráč kanadského bodování nadstavbové části ve finále Východní konference nahradil Rusa Malkina, který si kromě prvního zápasu (3 body) připsal "pouze" gól a asistenci. Crosby si začíná rozumět s Mariánem Hossou, který dokonce nasbíral více bodů než on (4+4). "Tučnáci" jdou do finále se dvěma silnými útoky.

Ohlasy trenérů, zajímavé komentáře:

"Přiznejme si to. Nejhorší tým ligy je každý rok odměněn skvělými výběry v draftu a Penguins prohrávali opravdu dlouho. Proto je nemám rád. Nikdy jsem tomuhle pořadí na draftu nefandil." Ed Snider před začátkem série.

"Flyers jsem miloval. Protože jsem vyrůstal v hokejovém prostředí, tak jsem hokejem žil. Mám na to období mnoho vzpomínek." Ray Shero vzpomíná na působení svého otce Freda Shera, který s Flyers získal jediné dva Stanley Cupy.

"Ztráceli jsme puky a Malkin s Crosbym toho využívali. Takhle to prostě hrát nesmíme." Trenér Flyers John Stevens po prvním zápase.

"Po celé play-off nám kluci ze třetí a čtvrté lajny vydatně pomáhají. Už vstřelili několik důležitých branek a díky tomu nás dostali do hry." Sidney Crosby po druhém zápase.

"Nikdy jsem se za hvězdu nepovažoval. Možná, že jsou chráněni o něco více, ale to je pochopitelné. Avšak za zákeřný zákrok by měl být vyloučen každý." Daniel Briere na dotaz, zda mají Malkin s Crosbym u rozhodčích protekci.

"Abych řekl pravdu, tak to nikdo z nás nečekal. Mysleli jsme, že to bude mnohem těžší. I tahle série zdaleka nekončí." Obránce Ryan Whitney po třetím zápase.

"Jsme teď znovu ve hře, ale stejný výkon musíme předvést také v Pittsburgh. Stále jsme v beznadějné situaci. Víme, že hora před námi je obrovská. Dnes jsme se nesnažili vše rozhodnout v deseti minutách. Hráli jsme po celý zápas naplno a to nám přineslo úspěch." Mike Richards komentuje jediné vítězství Flyers.

"Začali opravdu zhurta a my jsme jim nebyli schopni odolávat. Byl to jeden z těch zápasů, kdy soupeř držel otěže zápasu pevně v rukou a my ne. Mají kvalitního brankáře, dobré útočníky a jejich obrana je zbytečně podceňovaná. Odehráli dobré defenzivní utkání." Mike Richards objasňuje příčiny závěrečného debaklu.

"Všichni si uvědomujeme, že zrovna tuhle trofej držet nechceme." Sidney Crosby se Prince of Wales Trophy nedotkl.

19. 05. 2008, Will









Česky English
Division Standing

No Table

Conference standing

No Table

Iron Men
Rob Scuderi GP 119 in row
Nick Spaling GP 77 in row
Chris Kunitz GP 46 in row
Brandon Sutter GP 43 in row
Paul Martin GP 38 in row
Maxim Lapierre GP 30 in row
Blake Comeau GP 24 in row
Beau Bennett GP 24 in row
GP 16 in row
Ben Lovejoy GP 15 in row
Actual Streaks
Sidney Crosby Pts 4 Games
Pts 2 Games
Patric Hornqvist Pts 2 Games
A 2 Games
Milestone Waiting
Next Games
Last Games
Points Scoring
Goals
Assists
Birthdays
Dan Frawley 1962 (Canada, 62 yrs.)
Scott Bjugstad 1961 (USA, 63 yrs.)
Voting Poll
?

Phil Kessel
22443 votes, 22% (22443)
Jeff Skinner
20562 votes, 20% (20562)
Patrick Sharp
20731 votes, 20% (20731)
T.J. Oshie
20361 votes, 20% (20361)
Martin St. Louis
18344 votes, 18% (18344)

Total votes: 102441