Rozjetý Pittsburgh potřebuje ke Crosbymu produktivní křídlo

Pittsburgh Penguins mohou před uzávěrkou přestupů (27. února) získat nějaké produktivní křídlo ke své superhvězdě Sidney Crosbymu, což by bylo celkem očekávané a správné rozhodnutí. Penguins se konečně pouze nesnaží dostat do play-off, oni se snaží dostat za první kolo.

Tato věta by ještě před měsícem trochu divně, nyní není daleko od pravdy. Do zahájení vyřazovací části chybí několik týdnů a Penguins se ukazují jako jeden z nejlepších týmů NHL. ?Tučňáci? mají za posledních 14 zápasů statistiku 12-0-2 a od začátku roku porazili týmy jako jsou Buffalo Sabres, Nashville Predators a Dallas Stars. Mužstvo hraje vyrovnaně, má soudržnost, čímž vyvstává tlak na nového generálního manažera Ray Shera, který se zřejmě bude muset rozhodnout pro jednoho prověřeného veterána, který by pomohl ulehčit práci již tak vytíženému Crosbymu. Na začátku sezóny, když Penguins chtěli pouze postup, Shero avizoval, že nechce žádného drahého hráče na krátkodobý úspěch. Navíc, i když Penguins nejsou blízko platového stropu, přesto si nemohou příliš překročit snížený klubový rozpočet.

Od října se však ledacos změnilo. Sabres jsou stále silným týmem a každý se díky Martinu Brodeurovi obává New Jersey Devis. I když na špici vidíme stále tyto dvě mužstva, pod nimi pokračuje pořádná mela o postupové příčky. Na Sherovi teď závisí, zda se rozhodne riskovat a na play-offs o něco posílí rozpočet. V sázce je mnoho ? při případném postupu do druhého kola by se to totiž mohlo vyplatit a navíc by si mezi ostatními manažery zvednul reputaci. Na druhou stranu není ještě všechno rozhodnuto. Penguins ztrácejí na osmý Montreal pět bodů, i když i tohle může být nakonec důvodem, proč by měl Ray Shero nakonec někoho sehnat. Crosby v současnosti vede kanadské bodování NHL o 10 bodů a to i přesto, že jeden z jeho spoluhráčů k němu moc nesedí. Ve věku 39 let je Mark Recchi bezpochyby hráčem, který s 19 brankami a 34 asistencemi dokáže s Crosbym držet krok. Avšak třetí do trojice, Ryan Malone, po celou sezónu příliš často neboduje a nezdá se ani, že by se k prvnímu centru Penguins hodil. Navíc nejde pouze o útočníka, který by uměl střílet branky, nýbrž který by rovněž dokázal zahrát tvrdě a Crosbyho uměl ochránit.

Na výměnu se nabízí celá řada hráčů, v čele s pravým křídlem St.Louis Blues Billem Guerinem (26 branek) a levým křídlem (taktéž St.Louis) Keithem Tkachukem (19 branek). Veterán Panthers Gary Roberts (13 branek) je rovněž možnost. Stejně tak jeho kolega Todd Bertuzzi, jenž je mohutným útočníkem se schopností střílet spousty branek. Problémem však je, že Bertuzzi letos zatím odehrál pouze sedm utkání, navíc je momentálně zraněn. Mimo spekulaci by neměl být ani Fredrik Modin, který umí skutečně tvrdě vstřelit, ale gólů moc nedává. Penguins však potřebují další hráče. Do zadních řad by se hodil další zkušený veterán a třetí či čtvrtá řada by také mohla dostát změn. Otázkou nakonec je, co za to budou ostatní kluby chtít.

Shero by si měl být však vědom jedné skutečnosti: Jednotliví hráči mužstva si spolu skutečně velmi rozumí a GM Penguins by to neměl podceňovat. Dále: Také není moc pravděpodobné, že by se Penguins dostali před vedoucí tým Atlantické divize New Jersey Devils či že by mohli skončit lépe než na čtvrtém či pátém místě Východní konference. Trio Malkin, Crosby, Staal je stále příliš mladé, proto potřebuje někoho se zkušenostmi, což je mnohdy klíčovým úspěchem v play-off. Najdeme i pozitiva. Mužstvo velice připomíná Edmonton Oilers začátkem osmdesátých let. Brankář Marc-Andre Fleury dokáže Penguins vyhrávat zápasy. Navíc věkový průměr týmu je dosti mladý. Díky tomu mají mladíci z Pittsburghu v každé fázi sezóny energie navrch.

V této fázi sezóny je výměna skutečně na místě, záleží pouze na Sherovi, jak to vyřeší. Penguins mají celkem dostačující útok, který čas od času trpí nedostačující obranou. I přesto se však dá říct, že mužstvo Michela Therriena hraje daleko lepší defenzivní hru než před rokem. Shero se tedy musí rozhodnout v jednom konkrétním případě: bude vyměňovat nebo pouze nakupovat? Penguins nejsou v situaci, kdy si mohou dovolit ztratit talentovaného hráče či slibný výběr v draftu. Nakonec draft nebude pro klub to, co dříve. Slibnou pozici v první desítce teď překazili mladíci svou hrou, kterou fanoušci vidí rádi.

16. 02. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti