Preview: 26. Pittsburgh Penguins

Nová sezóna mladé generace Penguins je takřka téměř celá zahalená otázkami a nejasnostmi. Trochu blíže ji má přiblížit následující text.

PŘEDSTAVENÍ TÝMU:

Pittsburgh byl kdysi duší Pennsylvánského těžkého průmyslu, avšak nyní zaujímá významný podíl i v dalších odvětvích jako je medicína, finančnictví či strojařský průmysl. Město založené Angličany v době předsednictví Williama Pitta (odtud název Pitts-burgh neboli ?Pittova pevnost?) leží na soutoku tří řek a v místě zvaném Rally-point například probíhaly oslavy vítězství Stanley Cupu Penguins. V městské radě byl nedávno zvolen starosta, který podporuje rozsáhlý projekt přestavby města nazvaný Pittsburgh First, který zahrnuje i výstavbu nové hokejové haly Penguins. Penguins není nutno nijak dlouho představovat. Po více než dvě dekády to byl klub Maria Lemieuxe a to ať již v roli hráče či vlastníka klubu. Pod jeho vedením také klub zaznamenal největší úspěchy poslední doby ? dva Stanley Cupy z let 1991,1992 a také finále Východní konference z let 1996 a 2001. Několik let se však Pens herně trápí, když k finančním problémům přibyla i dlouhodobá přestavba mužstva.

MINULÁ SEZÓNA

O Penguins se minulý rok touto dobou mluvilo jenom v superlativech. Klub po dlouhé době začal nabírat zkušené veterány a vypadalo to, že se po třech sezónách konečně podívá do playoffs. Tým posílil zkušený obránce Sergej Gonchar, kanonýr John LeClair, kdysi brankářský talent Jocelyn Thibault, Slovák Žigmund Pálffy, ale hlavně klub v draftové loterii získal supertalenta Sidney Crosbyho. Ještě před výlukou se vrátil Marc Recchi. Realita však nakonec vypadala jinak a Penguins zažili nejhorší start v historii klubu, když vyhráli až 10. zápas sezóny. Mužstvo tápalo hlavně v obraně, kde snad nejhorší výkony podával brankář Jocelyn Thibault. Prohry se nakonec projevily i v koncovce a proto není překvapením, že musely nastat personální změny. Začátkem prosince odešel trenér Olczyk a na jeho místo nastoupil Michel Therrien, který aspoň na přelomu roku dokázal tým zvednout ode dna. To už se v brance definitivně usadil brankářský talent Marc-Andre Fleury a vůdčí roli v týmu převzal další mladík Crosby. Mario Lemieux, jenž plánoval hrát několik dalších sezón, musel nakonec kvůli nepravidelnému srdečnímu tepu ukončit definitivně kariéru. Na jaře pak za podivných okolností odešel i Slovák Pálffy, který trochu nejistě ukončil kariéru. Když před uzávěrkou přestupů přestoupil i Marc Recchi, zůstala všechna odpovědnost na nováčkovi Sidney Crosbym, který se jí však zhostil na výbornou. Jako nejmladší hráč historie NHL překonal hranici sta kanadských bodů v sezóně a nakonec dotáhl Penguins ke stejné statistice jako před výukou (22-14-46). Jeho vůdčí role v týmu zůstává otázkou i do budoucna.

PRAVDĚPODOBNÁ SESTAVA TÝMU

Klub podobně jako loni výrazně mění složení mužstva, avšak s poněkud jinou strategií. Nový generální manažer Ray Shero ví, jak vypadají nové poměry v NHL a do klubu přivedl laciné, ale kvalitní hráče. Penguins minulý ročník výrazně strádali na oslabeních a proto z Rangers přišel Dominic Moore, kterého doplnil provokatér Jarkko Ruutu. Chytrým tahem se zdá být angažmá Nilse Ekmana, jenž v minulé sezóně kvalitně doplňoval duo San Jose Thornton ? Cheechoo. Po zisku Stanley Cupu s Carolinou se znovu vrátil patriot Marc Recchi. Největší posilou však bude uprchlík Evgeni Malkin, který tak může napodobit úspěšnou sezónu Sidney Crosbyho. Zbytek týmu však není pouze Crosby. V obraně dospěl Ryan Whitney a uchytit by se mohl i mladík Noah Welch. Útok zezadu doplní elitní bek Sergej Gonchar a pokud se brankář Marc-Andre Fleury zbaví nevyrovnaných výkonů, mohou Penguins na jaře bojovat o playoffs.

MOŽNÉ SLOŽENÍ ÚTOKŮ:

Brankáři: Marc-Andre Fleury (jasná jednička), Jocelyn Thibault (nejistá dvojka) 1. řada: Ekman-Crosby-Armstrong 2.řada: Malone-Malkin-Recchi 3.řada: Ruutu-Moore-Petrovický 4.řada: Leclair-Talbot-Roy Obrana: Gonchar-Orpik Whitney-Eaton Welch-Melichar

SEZÓNA 2006/2007

Nová sezóna mladé generace Penguins je takřka téměř celá zahalená otázkami a nejasnostmi. Dokáže Sidney Crosby napodobit výkon ze své nováčkovské sezóny a nasbírá opět přes 100 bodů? Pokud by vyhrál Art Ross Trophy ve věku devatenácti let, byla by to více než senzace. A co Evgeni Malkin? Jak se tento NHL neprověřený tvůrce hry dokáže poprat s konkurencí v NHL? Další neznámou budou výkony Sergeje Gonchara. Ruský obránce se ke konci minulé sezóny konečně rozjel, ale i tak to byla na jeho poměry podprůměrná sezóna. V Pittsburghu dostane patřičně velkou roli, nicméně bude ji muset patřičně zužitkovat. Plat pět miliónů ročně pro tento chudý klub již něco znamená.

02. 09. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti