Pittsburgh zachvátila Crosbymánie

NHL ještě nezačala, ale Pittsburgh už zachvátila hokejová mánie. Důvodem je osmnáctiletý mladíček, jehož před necelými dvěma týdny tamní Penguins draftovali z prvního pořadí draftu. Sydney Crosby. Téměř o ničem a o nikom jiném se v ocelářském městě nemluví. Největší místní deník Post-Gazette mu ve středečním vydáníé věnoval titulní stranu s titulkem "Nový kluk ve městě." Lokální sportovní rozhlas věnuje většinu vysílacího času o Penguins a jejich nové posile.

Město bylo plné Crosbyho už od 22. července, kdy klub vyhrál loterii o pořadí při výběru mladých nadějí. "Toho dne se pro nás změnil svět," řekl prezident Penguins a guvernér Ken Sawyer. Od té doby se prodalo už 200 000 vstupenek na zápasy týmu a tři tisíce sezonních permanentek. Tučňáci byli naposledy v návštěvnosti ze všech klubů NHL beznadějně poslední s průměrem 11 877. Teď doufají, že s Crosbym v sestavě vyprodají téměř každý domácí zápas.

"Je to skvělé, ale nesmíte zapomínat, že klub podepsal i hráče jako Sergej Gončar nebo Ziggy Pálffy. Podnikli kroky, aby byli silnější. Nemyslím, že bych tomu napomohl jen já sám," prohlásil Crosby.

Po středečním příletu ho na letišti obklopily davy fanoušků a zástupců médií. Dalšímu náporu čelil ve čtvrtek, kdy začal nováčkovský kemp Penguins. Prý se vůbec netvářil otráveně, na všechny otázky odpověděl v klidu, jako by se v profesionálním hokeji pohyboval už deset let.

Rodák z Cole Harbour v Novém Skotsku tvrdí, že si na velkou pozornost už zvykl. "Už jsem se naučil s tím vyrovnat, i když se člověk pořád učí. A abych se mohl něco naučit, musím si vším nejprve projít." Když se v úterý zúčastnil ve Vancouveru fotografování, lovci autogramů pronásledovali jeho taxík přes celé město a jezdili i na červenou, jen, aby ho neztratili z dohledu.

Podpisy prý Crosby rozdává bez problémů, odmítá však zvěčnit autogram na dres Penguins se svojí jmenovkou. "Není to ani tak z pověrčivosti, jen jsem za Pittbrugh ještě nenastoupil," vysvětluje. "Za tým jsem zatím nehrál, takže ještě nemám právo podepisovat dres dřív, než se v něm objevím při zápase."

Sám by chtěl v NHL zaujmout od samého začátku. Minulý týden se připravoval v Los Angeles pod vedením bývalého hráče Nelsona Emersona s dalšími hokejisty jako Rob Blake, Luc Robitaille, Mike Comrie, Alexander Mogilnyj a Glen Murray. "Myslím, že jsem udělal jistý pokrok. Připravovat se s takovými hráči člověku vždycky pomůže," pochvaloval si Crosby.

Ještě než se po příletu do Pittsburghu podrobil obvyklé zdravotní prohlídce a fyzickým testům, setkal se útočníkem a spolumajitelem klubu v jedné osobě, Mariem Lemieuxem, u kterého by měl také bydlet. Začal se smát, když byl dotázán, jestli by ve volném čase nehlídal jeho děti, aby mohl zaplatit nájem.

Penguins patřili k nejslabším týmům NHL. Bylo tomu tak i před 21 lety, kdy v něm začínal Mario Lemeiux. Příchody Pálffyho, Gončara, ale také Marka Recchiho a brankáře Jocelyna Thibaulta by mohly mužstvo posílit natolik, že budou kvalitnějším celkem, než byli v době začátků velkého Maria.

"V draftu vybírají nejvýš týmy, které procházejí určitou přestavbou. Ale tenhle tým má ambice a já jsem rád, že se mohu stát jeho součástí. I já chci vyhrávat," uzavřel Crosby.

13. 08. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti