Penguins ukázali svou sílu a porazili silnou Ottawu

Penguins už několik týdnů čekali na výkon, který by potvrdil jejich potenciál. Ten však nepřišel ani v domácích zápasech, ani v duelech proti divizním rivalům. O to více si ho vychutnali po překvapivém vítězství nad nejlepším klubem NHL, Ottawou Senators, který je naposledy v pěti zápasech vyřadil z play-off a který zatím letos prohrál pouhé čtyři zápasy.


Pátou porážku si Senators však připsali dnes noci, kdy v prodloužení nezvládli nájezdy a z domácího utkání ve Scotiabank Place si odvážejí pouze bod. Vyprodaná hala (20 061 diváků) nakonec viděla jedenáct branek a vítězství Penguins v poměru 6:5.
Vítězným střelcem se nakonec stal Jarkko Ruutu, který rozhodl až pátou sérii nájezdů. "Dnešní zápas byl zkouškou charakteru," řekl obránce Mark Eaton. "Teď víme, jak chutná vydřené vítězství."
Penguins během 18 sekund první třetiny a 71 sekund třetí třetiny dvakrát vymazali dvoubrankový náskok soupeře. Útočník Ryan Malone vstřeli dvě branky, zatímco obránce Sergej Gonchar vyrovnával na 5:5.

"Když dokážete takhle vyrovnat, tak vám to dost zvedne sebedůvěru," řekl Ruutu. "Teď na to musíme navázat."

Oba týmy za sebou měly středeční porážky. Penguins prohráli pět z posledních sedmi zápasů a sedm z posledních deseti. Spoluhráči Jason Spezza, Daniel Alfredsson a Dany Heatley, kteří v současnosti nehrají pohromadě, za Ottawu vstřelili tři branky.

Brankář Marc-Andre Fleury v brance Penguins opět příliš dlouho nevydržel, neboť na první čtyři střely Ottawy pustil dva góly a byl střídán náhradníkem Dany Sabourinem. S jeho pomocí se "Tučňáci" na konci třetiny rychlými góly dostali do zápasu. Nejprve se po nádherné individuální akci trefil Rus Evgeni Malkin, který na cestě k bráně obehrál krajana Alexandera Nikulina a v následném úniku překonal Gerbera střelou nad ledem. Touto trefou si prodloužil šňůru s bodem již na 14 zápasů, což je v současnosti nejdelší série v NHL.

Na 2:2 o osmnáct sekund později upravil Ryan Malone, který zužitkoval nahrávku Sidney Crosbyho, jehož osmnáctizápasová série s bodem skončila v předchozím zápase.

V osmé minutě šli Penguins sice zásluhou Tylera Kennedyho do vedení, avšak Spezza a Heatley opět zvrátili vedení na stranu hostí. Na začátku třetí třetiny se zdálo, že je Ottawa blízko zisku dvou bodů. Christoph Schubert usměrnil nahrávku obránce Meszarose a zvýšil na 5:3.
Penguins však ani tentokrát nesložili zbraně a zásluhou Malona a obránce Gonchara vyrovnali na 5:5. Tento stav vydržel i v prodloužení. "Je to veliké vítězství," řekl obránce Penguins Ryan Whitney. "Nikdo to dneska nevzdal. Nakonec se to obrátilo v náš prospěch."

Jarkko Ruutu odehrál skutečně podivný zápas. Poté, co byl v první třetině dvakrát vyloučen za filmování (jednu přesilovku Ottawa zužitkovala), se na konci zápasu stal hrdinou, který rozhodl utkání.

23. 11. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti