Penguins dominovali a porazili dalšího soupeře

V prvním ze dvou víkendových zápasů si Penguins ve venkovním utkání poradili s Ďábly z New Jersey a porazili je 5:2. Tento výsledek zaznamenali už potřetí v řadě a připsali si díky němu už jedenáctou výhru za sebou. Svého soupeře totálně přehráli, jejich převahu nejlépe vyjadřuje stav 44:14 na střely. O dva góly se stejně jako minulé utkání postaral Matt Cooke, Sidney Crosby si připsal tři asistence.

Utkání začalo trestným střílením Chrise Kunitze, který tuto výhodu dostal po faulu Marka Židlického. Pittsburghský útočník se při exekuci velmi rychle rozjel a chtěl puk po neméně rychlé kličce do forhandu zasunout pod brankářem Devils Martinem Brodeurem do branky. Ten však jeho záměr odhalil a puku v překročení brankové čáry zamezil.

To ale Penguins mrzet nemuselo, protože ihned po následném vhazování skórovali. Fanouškům Pens předvedli známý trik, kdy Evgeni Malkin získá puk a James Neal, připravený na vhazování za ním, ho ihned napálí na branku. Po českých brankářích Michalovi Neuvirthovi a Ondřeji Pavelcovi nyní takto kapituloval budoucí člen síně slávy Martin Brodeur.

Po několika šancích na obou stranách hráči New Jersey srovnali v čase 16:57. Gól vstřelili po rychlém protiútoku, kdy Andy Greene po přihrávce Ilyi Kovalchuka vymetl všechny pavučiny v levém horním rožku branky Marc-Andre Fleuryho. Greenova střela byla natolik přesná, že se o tom, že mířila skutečně do branky, museli ještě přesvědčit videorozhodčí.

Druhou třetinu bylo na hřišti prakticky jen jedno mužstvo a to Tučňáci. První velkou šanci si připsali asi po čtyřech minutách hry, kdy Evgeni Malkin stříleným pasem našel před Brodeurem naprosto osamoceného Jamese Neala. Tomu si brankář Devils lehl pod nohy a Neal už v rychlosti nedokázal kotouč zvednout, aby skóroval.

O šest minut později se ale už stav utkání měnil. Jordan Staal zavezl puk do útočné třetiny, kde ho zadovkou přenechal za ním najíždějícímu Pascalu Dupuisovi. Ten ho převzal a po krátkém zpracování nápřahem z vrcholu levého kruhu vystřelil. Brodeur byl na střelu, která se do branky odrazila od tyčky, krátký.

Dupuis vstřelil dvacátý gól v sezóně a po Evgeni Malkinovi, Jamesi Nealovi, Jordanu Staalovi a Chrisi Kunitzovi se stal pátým hráčem týmu, který to v této sezóně dokázal. Pět dvacetigólových střelců měli Penguins naposledy v sezóně 2000/01, kdy to byli Jaromír Jágr, Alexei Kovalev, Mario Lemieux, Robert Lang a Martin Straka. Staal si díky přihrávce připsal bod a asistenci v desátém zápase za sebou.

Další gól na sebe nenechal dlouho čekat a prsty v něm měl navrátilec do sestavy Sidney Crosby. Tyler Kennedy mu na útočné modré čáře přenechal puk, Crosby se s ním prodral až k brance, odkud backandovou přihrávkou našel z druhé strany najíždějícího Matta Cooka. Ten dostal puk do odkryté branky sice nohou, protože se však v žádném případě nejednalo o kopací pohyb, byl gól po konzultaci s videorozhodčími správně uznán.

Na 4:1 Penguins zvýšili v čase 52:42 v přesilové hře. U levého mantinelu se výborně prosadil opět Crosby a vyslal odtud nádhernou křížnou přihrávku na Evgeni Malkina postaveného přesně na středu pravého kruhu. Ten neváhal a z první napálil puk svým oblíbeným způsobem za přesunujícího se Brodeura. Crosby si tak připsal čtvrtou přihrávku po návratu, Malkin pak čtyřicátý gól sezóny.

Ve třetí třetině, i když hned na jejím začátku dostali gól, Penguins z tempa neupustili a jen díky vynikajícímu výkonu brankáře Brodeura neuštédřili Ďáblům debakl větších rozměrů.

Brodeur si první velký zákrok připsal hned po minutě hry, kdy vychytal backhandový pokus Sidney Crosbyho, kterého na zadní pravé tyči hledal Steve Sullivan. Hráči New Jersey této situace využili k tomu, aby mohli naplnit slova přísloví "Nedáš, dostaneš" a o několik chvil později díky Petrovi Sýkorovi skórovali. Bývalý hráč Penguins dorazil za Fleuryho z pravé strany střelu českého kolegy Patrika Eliáše.

Penguins však gól nijak nerozhodil a nadále ovládali hru. Třígólové vedení znovu získali v šestačtyřicáté minutě po výborné akci Tylera Kennedyho. Ten z vlastního pásma zavezl puk až po pravý kruh v útočném pásmu, kde se pěknou backhandovou kličkou zbavil obránce Adama Larssona a pokusil se vystřelit. To se mu sice nepodařilo, ale vůbec mu to nemuselo vadit. K puku se totiž dostal Matt Cooke, backhandem ho poslal za Brodeurova záda a vstřelil tak ve druhém zápase po sobě dva góly.

Od této chvíle začal v podání Penguins festival zahozených šancí a v podání Brodeura pak uzavření kohoutku. Kanadský brankář hned po gólu skvěle chytil teč Pascala Dupuise nebo střelu zblízka Chrise Kunitze. Asi čtyři minuty před koncem základní hrací doby jeli dva na jednoho Jordan Staal a Pascal Dupuis a přestože sitaci vyřešili prefektně, Brodeur backhandový pokus druhého jmenovaného zneškodnil.

Poté se Brodeur ještě vyznamenal proti nebezpečné střele Jamese Neala nebo samostatnému úniku Sidney Crosbyho. Kapitán Pens prolétl celým hřištěm a mezi kruhy dostal do jízdy přihrávku od Evgeni Malkina. Jen při šanci Tylera Kennedyho, který se s pukem v polovině třetiny objevil úplně sám před brankovištěm, mu pomohlo štěstí, protože útočník Penguins z této vyložené pozice nastřelil tyč.

I přes tyto neproměněné šance Pens nakonec zvítězili 5:2 a zítra je čeká další divizní soupeř, tentokrát Philadelphia.

17. 03. 2012, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti