Penguins byli úspěšní i napodruhé

Ve druhém utkání sezóny se Penguins utkali v New Yorku s místními Rangers, porazili je 6:3 a před středeční domácí premiérou proti Torontu tak mají plný počet čtyř bodů. Dva góly Pens vstřelil James Neal, tři asistence si připsal jeho kolega z útoku Evgeni Malkin. Premiéru v dresu Pens si odbyl brankář Tomáš Vokoun.



Hned po úvodním hvizdu zápasu se do sebe pěstmi pustili Arron Asham a Tanner Glass. V zajímavém souboji plném ostrých ran měl ze začátku navrch pittsburghský hráč, později převzal iniciativu soupeř. Zajímavostí tohoto souboje byl fakt, že Asham oblékal ještě v minulé sezóně dres Penguins a Glass za něj do týmu přišel jako náhrada.

Po bitce se odehrálo pouhých pětatřicet sekund a na trestnou lavici zamířil za nedovolené bránění newyorkský Brad Richards. Penguins jeho faul potrestali ve druhé části své přesilovky, když se střelou zápěstím z vrcholu levého kruhu prosadil po křížné přihrávce Evgeni Malkina James Neal. Ve druhém zápase sezóny tak vstřelil druhý gól. Ještě před ním se v náznaku šance objevil Chris Kuntitz, který nedosáhl na přihrávku Kristophera Letanga.

V polovině první třetiny putovali v jeden okamžik na trestnou lavici Simon Despres s Brandonem Sutterem a Rangers dvojnásobnou výhodu využili po asi půl minutě hry. Trefil se za ně kapitán Ryan Callahan, když do branky dorazil z hranice brankoviště puk nešťastně odražený od bránícího Brookse Orpika.

Gól však Penguins nesrazil, po několika dalších šancích domácích, které Vokoun se svým typickým klidem vychytal, se pět minut před první sirénou prosadili Joe Vitale a Tyler Kennedy. Prvně jmenovaný se dobře prosmýkl po levé straně kolem bránícího Stu Bickela, vystřelil na Lundqvista, který puk pouze vyrazil před najíždějícího Kennedyho. Ten pak poslal pohotově kotouč do sítě a podobně jako chvíli před ním Neal vstřelil svůj druhý gól ve druhém zápase.

To však nebylo ze strany Penguins v úvodní části vše. V čase 18:50 vyhrál čistě bully na Matta Niskanena Sidney Crosby a ten střelou od modré překonal Lundqvista, před kterým puk tečoval ještě některý z hráčů Rangers, potřetí.

Těsně před koncem úvodní části byl za sice vtipné, ale jinak naprosto nesmyslné podražení vyloučen Matt Cooke a Pens tak odcházeli do šaten s tím, že začátek druhé třetiny budou hrát v oslabení. To s přehledem ubránili stejně jako všechny šance Rangers ve druhé třetině.

Sami pak v polovině zápasu v přesilové hře udeřili. Z obranného pásma se puk během okamžiku dostal po ose James Neal, Chris Kunitz, Evgeni Malkin k Pascalu Dupuisovi, který ho naprosto osamocen na hranici brankoviště poslal za záda bezmocného Lundqvista. Pro Dupuise gól znamenal vůbec první trefu v přesilové hře co je u Penguins, pro Lundqvista, držitele Vezina Trophy z předchoží sezóny, pak střídání a příchod Martina Birona.

Po gólu byli Penguins dále aktivní, čtvrtá řada zatlačila soupeře nadlouho do jeho obranného pásma, stejně jako po ní druhý útok Evgeni Malkina. Tento tlak donutil kouče Rangers Johna Tortorellu vzít si oddechový čas, po kterém se do dvojšance dostal Rick Nash, Vokoun byl však v obou případech pozorný.

Na přelomu druhé a třetí třetiny dostali Penguins skoro dvominutovou možnost přesilové hry pět na tři, během které si však nedokázali vytvořit příležitost ke vstřelení gólu. Prosadili se až v čase 45:06, když Evgeni Malkin našel z rohu střelce Jamese Neala, který z polootočky z mezikruží propasoval puk mezi Bironovými betony a vstřelil svůj druhý gól v zápase. Pro Malkina gól znamenal třetí asistenci.

O minutu později vstřelil z podobné pozice, avšak backhandovou tečí gól newyorský Taylor Pyatt a snížil z pohledu Jezdců na 2:5. Poté se hrálo dlouho bez větších šancí, za zmínku snad stojí pouze pokusy Brandona Suttera nebo Michaela Del Zotta.

Pět minut před koncem dostali Penguins výhodu přesilové hry, ale místo toho aby sami skórovali nebo alespoň kontrolovali stav zápasu, si nechal vstřelit gól na 5:3. Poté, co ve středním pásmu ztratil puk Evgeni Malkin se po samostatném nájezdu a dlouhé kličce do forehandu prosadil Rick Nash a vstřelil tak svůj první gól v dresu Rangers.

Po gólu se domácí nadechovali k závěrečnému tlaku, který byl utnut dvě minuty před koncem gólem Kristophera Letanga do prázdné bránky. Puk mu luxusně předložil Ryan Callahan.

Osmnáct sekund před koncem se ještě tvrdým, ale naprosto čistým hitem prezentoval Brooks Orpik, který na vlastní modré čáře srazil k zemi nováčka Chrise Kreidera.

21. 01. 2013, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti