Paul Martin vystřelil Pens vítězství

Na nedělní odpoledne zavítali Pens do Buffala, kde se měla konat bitva mezi dvěma nejlepšími muži v kanadském bodování NHL - Thomasem Vanekem a Sidneym Crosbym. O něco úspěšnější byl nakonec pittsburghský kapitán, který si připsal gól se dvěma asistencemi a odvezl si také vítězství 4:3. Rozhodující branku utkání vstřelil právě po Crosbyho asistenci dvě minuty před koncem základní hrací doby Paul Martin.

Penguins měli perfektní začátek, díky kterému už po minutě a půl vedli 2:0. První gól vstřelil v čase 0:35 Pascal Dupuis, který tečoval střelu Brookse Orpika od modré čáry tak šikovně, že brankář Buffala Ryan Miller neměl šanci zareagovat a puk chytit.

O asi minutu později Penguins využili přesilovou hru. Od modré čáry pálil Evgeni Malkin, puk šel sice těsně vedle, ale od mantinelu se odrazil k číhajícímu Sidneymu Crosbymu, který ho s přispěním brankáře dokázal dostat za brankovou čáru.

Buffalo se po úvodní smršti Tučňáků nevzdalo a hned za pět minut vstřelilo důležitý kontaktní gól. Před brankou se prosadil Cody Hodgson, který se dobře zorientoval před brankovištěm po střele Christiana Ehrhoffa od modré čáry a mazácky překonal brankáře Marca-Andre Fleuryho, který opět hájil branku Pens.

V asi polovině první třetiny mohli Penguins znovu odskočit o dva góly, při hře čtyři na čtyři se ve slibné šanci ocitl Sidney Crosby, který se přes dva obránce dostal až před Millera, střelou backhandem ho ale nepřekonal. K dorážce se pak dostal Chris Kunitz, ani ten však nebyl úspěšný.

Gól mohlo dát i Buffalo, po skrumáži před brankou puk pomalu doklouzal k pravé tyči Fleuryho branky, odkud ho bezpečně odpravili obránci Penguins.

Ke stavu 2:2 ale zápas nakonec přesto dospěl a to díky minutu a osmapadesát sekund dlouhé dvojnásobné přesilovce domácích, přičemž oba přečiny proti pravidlům byly z pohledu Penguins naprosto zbytečné. Poprvé srazil Sidney Crosby krosčekem k zemi Jasona Pominvilla, podruhé pak Tanner Glass odehrál puk po vhazování rukou.

Pens se dlouho dobře bránili, nakonec však přece jen inkasovali. Z levého kruhu vystřelil Christian Ehrhoff a puk před Fleurym tečoval Thomas Vanek, který se tak se dvanácti góly osamostatnil v čele tabulky střelců NHL. Na záda mu s jedenácti zásahy dýchá mimo jiné i James Neal.

Obrat Sabres dokonali v šestačtyřicáté minutě, kdy Fleuryho překonal Steve Ott, který se na levém kruhu dostal k Brooksem Orpikem nešťastně sraženému puku.

Z vítězství v zápase se však nakonec přeci jen radovali hostující Penguins. Ti nejprve díky druhému gólu Pascala Dupuise srovnali a poté jim obránce Paul Martin vystřelil dvě minuty před koncem základní hrací doby vítězství. "Sidney se mi snažil puk přihrát, nakonec se mu to s tečí obránce i podařilo. Tak jsem prostě vystřelil a vyšlo to," komentoval situaci Martin.

Při gólu Dupuise se velmi pěkně u levého mantinelu uvolnil Kristopher Letang a střelci branky poslal křížnou přihrácku na opačnou stranu hřiště. "Od Krise to byla úžasná přihrávka, putovala napříč celým hřištěm. Nevím, jak se mu to mohlo podařit, ale byl to skvělý moment," vyjádřil se střelec branky. Podobně jako Dupuis se chvíli před koncem mohl prosadit i James Neal, při jeho pokusu se však Miller dokázal blesku rychle přesunout a zakročit.

Na Martinově gólu se asistencí podílel i Sidney Crosby a dovršil tak své úspěšné představení, během kterého získal tři body za gól a dvě asistence a proti Buffalu tak bodoval ve čtrnáctém zápase po sobě. "Nevím, jestli bych o tom chtěl mluvit," pověděl Crosby a zároveň klepal na dřevěnou skříňku v šatně. "Bylo to dobré, ať už z jakéhokoli důvodu. Určitě k tomu přispělo i to, že tu mají dobrý led," pokračoval.

Penguins zatím na hřištích soupeřů odehráli deset utkání a v každém z nich se jim podařilo vstřelit první branku. "Začátky chceme mít jednoduché, chceme rychle obsadit soupeřovo útočné pásmo. Na vstřelení branky ani tak nemyslíme, chceme jen dostat soupeře pod tlak a vynutit si naši hru," vysvětlil Crosby.

18. 02. 2013, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti