Ohlédnutí za sezónou: Veleúspěšný pochod Tučňáků

Penguins před touto sezónou provázela celá řada otázek. Jak bude pokračovat vývoj mladých talentů? Dojde nějakému zlepšení nebo mužstvo opět skončí na chvostu ligové tabulky? Jak dobrý bude letos Sidney Crosby? Na všechny otázky dnes máme pozitivní odpověď.

 
Pittsburgh Penguins
(celkově 11., 47-24-11)
 
?Tučňáci? letos ukázali, že i mladé mužstvo může překvapit. Pittsburgh předvedl čtvrté nejlepší zlepšení v historii NHL, když oproti minulé sezóně nasbíral o 47 bodů více. V týmu a vlastně i v celé NHL zářil mladý supertalent Sidney Crosby, jenž se stal nejmladším hráčem historie NHL, který kdy vyhrál kanadské bodování. Crosby ve dvou sezónách nastřílel 75 branek a součtem 222 bodů překonal další Gretzkyho rekord.
Tahoun Penguins byl před nedávnem jmenován kapitánem týmu, což byl vzhledem k jeho vývoji pouze další logický krok.
 
Tím výčet letošních úspěchů nekončí. Penguins se poprvé od roku 2001 podívali do play-off, když dokonce postoupili z pátého místa a byli pouhé dva body od vítězství v Atlantické divizi. Skvěle se uvedla i další várka nováčků. Dvojka draftu 2004, Evgeni Malkin, sice prožila dramatický odchod do USA, avšak úspěch byl ihned zaručen. Malkin nakonec vyhrál kanadské bodování nováčků a to i přesto, že neodehrál několik úvodních zápasů. V prosinci pak vstřelil jeden z nejhezčích gólů sezóny, když si jednoruč pohrál s Martinem Brodeurem.
Milým překvapením byly i výkony Jordana Staala, dvojky draftu 2006. Mladší bratr Erica Staala z Caroliny měl původně odehrát většinu sezóny v juniorce, avšak generální manažer Ray Shero nakonec po jeho skvělých výkonech usoudil, že bude lepší když setrvá, což se nakonec ukázalo jako skvělá volba. Staal ve své nováčkovské sezóně nasbíral 42 bodů, ale hlavně byl dalším Tučňákem který přepisoval rekordy. Sedm branek v oslabení zatím žádný nováček nedal.
 
Výborné výkony Penguins se odrazily i v nominacích na trofeje NHL. Již po základní části získal Sidney Crosby svou první Art Ross Trophy. V průběhu play-off pak byl leader Penguins nominován na další trofeje ? na Lester B. Pearson udělovanou samotnými hráči a na nejcennější Hart Trophy. Nominace na Calder Trophy zcela ovládli kluboví nováčci. Evgeni Malkin se popere o celkové prvenství s Paulem Šťastným, zatímco pro Jordana Staala je úspěch již samotná nominace. Za výkony mužstva se do užšího výběru pro ocenění trenér roku dostal Michel Therrien.
 
Dařilo se však i dalším hráčům klubu. Ryan Whitney navázal na svou veleúspěšnou sezónu a po celý rok patřil mezi nejproduktivnější zadáky NHL. Whitney sice ještě není v defenzivní části hry stoprocentní, přesto z něj jistě roste budoucí hvězda NHL. Zkušený obránce Sergej Gončar letos prožil jednu z nejlepších sezón v NHL, když nasbíral celkem 68 bodů a v kanadském bodování obránců nakonec obsadil druhé místo. V útoku se kromě mladíků představil veterán Mark Recchi, který po většinu sezóny nastupoval na čele první formace po boku Sidney Crosbyho. Recchi i před vysoký hokejový věk (39 let) nasbíral 67 bodů a zatím se zdá, že v klubu i nadále zůstane. Pittsburghský patriot sice nemá platnou smlouvu, ale ta by vzhledem k jeho zájmu neměla být problém.
 
Skvěle hrajícímu mužstvu zdárně sekundovali i brankáři. Marc-Andre Fleury se definitivně stal týmovou jedničkou a jeho výkony letos byly o mnoho vyrovnanější než loni. Fleury se dokázal vyrovnat i s náročnými zápasy play-off, proto se dá říci, že i na postu brankáře mají Penguins budoucí hvězdu. Velký návrat prožila i týmová dvojka. Jocelyn Thibault měl minulý rok zastávat post jedničky, avšak mizerné výkony a následné zdravotní potíže znamenaly ústup z pozic. Thibault v současnosti nemá platnou smlouvu a pokud chce s Penguins prodloužit, tak bude muset ze svých požadavků výrazně slevit.
 
Na závěr by se slušelo zmínit pár věcí, které se v Pittsburghu příliš nevyvedly. Na prvním místě tohoto výčtu musí pochopitelně být výsledky v play-off. Zde byli Penguins celkem snadno vyřazeni suverénní Ottawou. ?Tučňáci? prostě v této části sezóny nepředváděli podobné výkony jako v průběhu základní části. Tým je však stále velmi mladý a zkušenosti teprve sbírá. Tohle byla první hořká zkušenost. Doufejme, že se z ní Penguins ponaučili.
 
Další negativum jsou výsledky obrany. Pens sice mají dva velice ofenzivní zadáky, avšak hra dozadu mužstvu stále dělá potíže. Proto se mluví o tom, že by měl klub přes léto posílit o jednoho kvalitního defenzivního zadáka. Děravá obrana stála Penguins v první polovině sezóny nejeden bod, což se v konečném součtu projevilo při souboji o prvenství v Atlantické divizi.
 
A do třetice musí GM Ray Shero vyřešit složení prvního útoku. Za celou sezónu Crosby neměl ideálního spoluhráče, který by proměňoval jeho excelentní pasy. Pokud se přes léto někdo takový najde, potom se Crosby může ještě více přiblížit Gretzkymu.
 
Celkově to pro Pittsburgh Penguins byla vydařená sezóna, která je však jakoby odrazovým můstkem k dalšímu růstu. Pro Raye Shero začala další řada úkolů. Nyní se od ?Tučňáků? očekává mnohem víc.

06. 06. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Alek Stojanov 1973 (Kanada, 51 let)
Andy Chiodo 1983 (Kanada, 41 let)
Bob Stumpf 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti