Morozov zpovzdálí sleduje Malkina, rád by s ním zase změřil síly

Loni vyhrál bodování ruské superligy a nechal za sebou všechny ostatní hráče včetně Jevgenije Malkina a Alexandra Sjomina.

Letos znovu trůní na čele statistik nejvyšší soutěže v Putinově carství, ale po očku pošilhává do zámoří. Alexej Morozov, o kterém je řeč, se totiž domnívá, že v National Hockey League ještě neřekl poslední slovo. ?Kluci jako Malkin nebo Sjomin si vedou dobře a já si myslím, že bych měl v příští sezóně NHL dokázal něco podobného. Je mi třicet, cítím formu a věřím si,? řekl bývalý křídelník Pittsburghu v Moskvě redaktoru agentury Canadian Press. ?Sleduji hokejisty, co letos odešli ze superligy do NHL. Je velmi zajímavé vidět, co dokázal Malkin. Zvláště proto, že hraje ve stejném týmu, kde jsem hrával já.? Moskevský rodák byl draftován Pittsburghem v roce 1995 ze dvacátého čtvrtého místa a od sezóny 1997-98 za Tučňáky pravidelně nastupoval. Během sedmi let nasbíral 451 startů, 84 branek a 135 asistencí. A to i přesto, že začátky ve Spojených státech nebyly snadné. ?Byl jsem mladý kluk, nemluvil jsem anglicky a nerozuměl jsem všemu, co po mně chtějí. Nehrál jsem moc dobře v defenzívě. Prvních pár roků bylo dost těžkých.?

Když už se s hokejem v zámoří srovnal herně, nedostával dostatek prostoru. ?Jsem pravé křídlo a na tohle místo měli v Pittsburghu Jaromíra Jágra a Alexeje Kovaljova, to jsou superhvězdy. Nebyl jsem na ledě často, ne tak jako nyní v Kazani. Každý ví, že je těžké něco ukázat, když nedostanete prostor,? přechází Morozov v řeči ke svému současnému působišti. Během výluky si dohodl angažmá u mužstva Ak-Bars Kazaň a působí zde už třetí sezónu. Ještě v létě byl ale na vážkách, jestli nemá podruhé zkusit štěstí za oceánem. Zájemci o jeho služby by byli, ale nepřišla správná nabídka. ?Bylo to těžké rozhodování. Několik klubů NHL mělo zájem, ale s vedením Ak-Barsu mám výborné vztahy. Nakonec jsem se rozhodl zůstat ještě rok,? vysvětluje Morozov.

Nemá čeho litovat. Kazaň je na první příčce ruské superligy a stejná pozice patří Morozovovi také v kanadském bodování soutěže. Přesto bylo při středečním rozhovoru patrné, že v případě nabídky z NHL by neváhal ani chvilku. Záleží už ?jen? na penězích a protřelý forvard si jakožto nechráněný volný hráč může vybírat. ?Když jsem se bavil s Alexejem, bylo znát, že chce stejné výkony jako dnes v ruské lize předvést i v příštím roce v NHL,? tvrdí z New Yorku hráčův agent Jay Grossman. Dokládají to i slova jeho klienta. ?Hodně jsem se naučil,? hlásá sebevědomě Morozov. ?Nemůžu říci, kam bych šel nejraději. V létě jsem vedl několik rozhovorů, takže vím, že mě chtěli. Ale kdo ví, jestli mě budou chtít příští rok. Uvidíme zase v létě, jsem otevřený jakýmkoliv jednáním.?

14. 12. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti