Mario Lemieux ukončil kariéru

Mario Lemieux dnes oznámil konec své úspěšné kariéry, když byl jako jediný aktivní hráč historie již členem Hokejové haly slávy.

Posledním zápasem SuperMaria tak bude utkání 16. prosince proti Buffalu, ve kterém si připsal jeden bod za asistenci.

?Myslím, že je ten nejvyšší čas odejít, protože nemůžu déle hrát na úrovni, na které jsem zvyklý,? řekl Lemieux na tiskovce. ?Je to správné rozhodnutí, protože přišel čas mladých hráčů. Naše mužstvo a tato liga teď patří mládí.?

?Odnáším si mnoho vzpomínek, zvláště na vítězství ve Stanley Cupu, a chci poděkovat fanouškům v Pittsburghu a vlastně všem fanouškům za jejich podporu, kterou mně a mé rodině poskytli během mé kariéry. Byly to nádherné roky a já věřím že náš tým má tady v Pittsburghu velkou budoucnost. Těším se až z těchto talentovaných hráčů vyroste mužstvo šampiónů.?

Lemieux byl tak během své vynucené pauzy zaměstnán starostmi o novou halu a u této činnosti také zůstane. Jak je všeobecně známo Mellon Arena je nejstarší a nejmenší budovou v NHL. Lemieux rovněž minulý týden oznámil, že klub je na prodej.

?Měli jsme posledních pár měsíců několik zajímavých nabídek,? řekl Lemieux. ?Bylo to správně načasované, protože naše organizace se vzmáhá. Je tedy šance, že tým zůstane ve městě navždycky.? Lemieux však nedávno odstoupil z další významné funkce, když přestal rozhodovat o záležitostech klubu a ve vedení mu zůstala pouze čestná funkce. V dalších aktivitách však pokračuje. Jeho nadace bude i nadále podporovat výzkum rakoviny a rovněž se bude konat i každoroční golfový turnaj, jehož mnohamiliónový výtěžek putuje na boj s rakovinou.

Prohlášení Gary Bettmana:

?Výjimečný talent Mariovi zajistil úctu . Jeho nezlomná vůle mu zajistila respekt. Jeho oddanost Pittsburghu a Penguins mu zajistila uznání. Jeho zápal pro hokej ? jak v NHL, tak na mezinárodním poli ? mu zajistil ocenění a dík každého, kdo měl něco společného s hokejem. Jsme rádi, že jsme mohli být svědky tak úspěšné kariéry a přejeme mu hodně štěstí v jeho budoucím životě.?

24. 01. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti