Gólman Fleury čeká na svou příležitost

Talentovaný gólman Pittsburghu Marc-André Fleury zažívá krušné časy. Jednička předloňského draftu, kterou ještě nedávno všichni považovali za budoucí jistou superhvězdu soutěže, teď musí tvrdě bojovat o své místo v brankovišti Penguins.

Vedení klubu se úvodu nové sezóny rozhodlo spoléhat na třicetiletého veterána Jocelyna Thibaulta, jemuž kryje záda pětadvacetiletý Sebastian Caron. Fleury tak musel pár dní před startem NHL opustit první tým Pittsburghu a přesunout se na farmu do týmu Wilkes Barre/Scranton Penguins (AHL).

Dvacetiletý Fleury ohromil před dvěma roky management Tučňáků svými výkony v přípravných zápasech a vysloužil si tříletou smlouvu v hodnotě 3,72 milionu dolarů. Představitelé populárního amerického celku jej tehdy vynášeli až do nebes a doufali, že se stane nedílnou součástí jejich úspěšné budoucnosti.

Z dnešního pohledu to vypadá spíše tak, že Penguins tehdy využili nadějného gólmana jen jako reklamní trik a momentálně na něj trochu zapomněli. Lepší zítřky svého týmu dnes spojují se jménem jedničky letošního Entry Draftu, kterou se stal jiný kanadský supertalent útočník Sydney Crosby. ?V žádném případě jsme na něj nezapomněli,? oponuje generální manažer Eddie Johnston, sám bývalý brankář s šestnáctiletou zkušeností v NHL. ?Je to ještě mladý, ale kvalitní gólman, který na sobě stále tvrdě pracuje. Domníváme se, že si v této lize ještě hodně zachytá,? dodal Johnston.

Možným důvodem, proč Fleury chyběl v zahajovací sestavě v prvním utkání nové sezóny proti New Jersey, je fakt, že Thibault byl čerstvě po podpisu smlouvy na tři milióny dolarů a Caron by se v případě přesunutí do záložního týmu Penguins stal volným hráčem. Thibault si však minulý víkend poranil koleno, což přinutilo trenéry Penguins povolat zpátky z AHL právě Marca-André Fleuryho. Ten dostal první a zatím jedinou příležitost 10. října v Buffalu, kde Pittsburgh prohrál 2:3 v prodloužení. K zisku bodu přispěl Fleury 38 úspěšnými zákroky a zlikvidováním několika vyložených šancí domácích Sabres. Jelikož bude Thibault s největší pravděpodobností odpočívat až do neděle, mohl by Fleury nastoupit v pátečním utkání ve Philadelphii nebo sobotním duelu doma proti Tampě Bay.

?Během dvou let se toho může hodně změnit. Máme radost z toho, jak Fleury za tu dobu vyzrál v osobním i sportovním životě,? prohlásil hlavní kouč týmu Ed Olczyk. ?Měl by se naučit v brance stabilnějšímu stylu, než si jen vystačit s akrobatickými zákroky,? vidí nedostatky v hráčově brankářskému stylu jeho trenér. ?Střelci v NHL jsou velmi dobří. Umí vypálit tvrdě a přesně. Člověk si musí uvědomit, že nemůže pokaždé spoléhat jen na svůj reflex. Během léta jsem na sobě zapracoval a myslím si, že jsem teď více disciplinovaný,? řekl Fleury.

Z příchodu Crosbyho do mužstva Tučňáků se Fleury raduje. Světla reflektorů teď nemíří jen na něj. Oba se spolu sešli již dříve ? v dresu kanadské reprezentace na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v roce 2004 ve Finsku. ?Oba jsme byli draftováni hodně mladí a z prvního místa. Musíme se přizpůsobit životu a hernímu stylu v NHL. Je to hodně důležité období, ve kterém se snažíte dělat věci nejlépe, jak umíte,? prohlásil Crosby.

18. 10. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti