Kauza Malkin nabírá obrátek

Záležitosti ohledně Malkinova zmizení se vyvinuly do takové podoby, že se částečně zapojil i Interpol.

Stalo se tak na základě prohlášení Malkinova otce, který otevřeně promluvil o Evgeniho zmizení. Navíc Malkinova matka a jeho blízcí promluvili o jeho problémech s klubem a vynuceném podpisu nové smlouvy. K diskusi se připojil i obránce Penguins Sergej Gonchar, který Malkinův útěk porovnal k emigraci Sergeje Fedorova a Alexandera Mogilnyho na začátku devadesátých let. Pro ruský hokej tak náročný den uzavřel ředitel Metallurgu Magnitogorsk, který obvinil Penguins a NHL ze zločinu proti hokejovému světu a nazval incident ?krádeží století?.

To vše se událo třetí den poté, co Evgeni Malkin zmizel. A kde, že vlastně nyní je? Spekuluje se o tom, že se nachází v Torontu, kde mají sídlo jeho agenti Pat Brisson a J.P.Barry a kde ho prý několikrát spatřil jeden z ruských novinářů. Finská televize MTV3 navíc uvedla zprávu, která říká, že Malkin opustil Helsinské letiště Vantaa v letadle směřující do New Yorku. Jediná zpráva, která je zatím nezpochybnitelná je ta, že Malkin opustil po svém útěku Finsko a pravděpodobně zamířil do Ameriky. Podle ruského zákoníku práce musí o svém odchodu informovat svého zaměstnavatele do dvou týdnů.

?Můžu vám říci, že je v bezpečí, ale nic dalšího nemohu komentovat,? řekl agent Brisson agentuře The Associated Press.

Šéf Metallurgu, Gennady Velichkin, rovněž nechtěl nic komentovat. Pro deník Sovětský sport si však připravil několik uštěpačných vět: ?Jak se mám na to dívat? Mám požádat Interpol, aby ho našel? Tady je přeci jasné, že Malkin odjel na základě pozvání lidí ze zámoří. Arogance Američanů přesahuje všechny hranice. Tohle je krádež století. Je jim jedno jestli je Malkin národní poklad.?

?Musíme zažalovat nejenom Penguins, ale i celou National Hockey League, protože jejich arogance přesahuje všechny meze. Celý sportovní svět musí odsoudit počínání NHL. Vraťme se k otázce kompenzace?Peníze pro nás nehrají žádnou roli. Nejdůležitější je pro nás vyhrát tento případ a vytvořit tak precedens.?

V minulosti nedošly v souvislosti s odchodem ruských hráčů žádné stížnosti na soudy ve Spojených státech a žádný případ se takto nikdy neřešil. Na rozdíl od Ovechkina či Žherděva měl však Malkin podepsanou novou smlouvu. Okolnosti při kterých podepsal však stále zůstávají nejasné. Smlouva byla údajně podepsána ve velmi ranních hodinách na základě prosby prezidenta Viktora Rashnikova, který hájí zájmy několika ruských klubů.

?Můj syn chtěl hrát v NHL,? řekla Natalia Malkinová deníku Sport Gazeta. ?Avšak vedení Metallurgu hrálo na vlastenecké cítění. Nemohl odmítnout.? Poté však dodala, že její syn odjel z Finska ?velice rozladěn?. Dále řekla, aniž by uvedla jakékoli jméno, že stále cítí, že jiní Malkina využili ke svým záměrům.?

Malkinův otec, Vladimír, zase vyjádřil své pocity deníku Komsomolskaya Pravda: ?Můj syn to nevydržel, měl toho dost. Byl už myšlenkami v NHL a najednou mu řekli, že zůstává v Magnitogorsku. Rozumím mu, ale rozhodně nemá moji podporu. Bylo to od něj hloupé. Měl mi před zmizením raději zavolat.?

Oba rodiče se se svým synem snaží spojit, avšak jeho telefon je vypnutý. Změna agenta byla patrně nezbytnou součástí tohoto útěku. Malkinův bývalý agent Don Meehan se i po fiasku s přestupovou dohodou vyjádřil v tom smyslu, že Malkin stále touží hrát za Penguins. Malkin Meehana okamžitě propustil a poté podepsal zmiňovaný jednoletý kontrakt. Pak se znovu vrátil k agentům Brissonovi a Barrymu. Následoval útěk z Finska.

?Určitě mám co říct, avšak nemyslím si, že bych k tomu byl kompetentní,? vzkázal Don Meehan ze své kanceláře na předměstí Toronta. ?Pokud chcete vědět, jak to dál pokračuje, zeptejte se Brissona a Barryho.?

Ani jeden však nebyl k zastižení. Penguins odmítli cokoli komentovat. Sergej Gonchar, jenž hrál během výluky s Malkinem za Magnitogorsk, poskytl ze svého domova v St. Petěrburku interview deníku Sport Express: "Od útěku Mogilnyho a Fedorova se toho hodně změnilo, avšak ne o mnoho. Proč by jinak Malkin volil stejný způsob? Je to jeho právo, stejně jako nás všech? Vám nepřijde zvláštní, že podepsal ve tři hodiny ráno? Pokud vím, tak takové dokumenty se podepisují v jinou denní dobu. Podle toho, co jsem slyšel, měl právo to udělat."

Možná nejrozumnější odpověd přišla od ředitele Ruské hokejové federace Vladislava Tretiaka: ?Proč to muselo skončit skandálem??

15. 08. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti