Jágr o Lemieuxovi: Můj nejlepší spoluhráč

Jaromír Jágr poskytl listu New York Post rozhovor o legendárním Mario Lemieuxovi.

N e w Y o r k - Hokejové legendy, Jaromír Jágr a Mario Lemieux, bojovaly společně v dresu Pittsburghu sedm sezon. Nejproduktivnější hráč letošní sezony si myslí, že NHL již nikdy nebude mít podobného hokejistu, jakým útočník s číslem šestašedesát byl. "Mario byl nejlepší spoluhráč, se kterým jsem se v jednom týmu setkal, to vím určitě," uvedl Jágr. Ikona celku Tučňáků, Mario Lemieux, se mezi mantinely nejslavnější ligy světa neobjevila od 16. prosince. Kanadského útočníka vyřadily problémy se srdečním rytmem, přesto pokračoval s tréninkem a vše nasvědčovalo jeho návratu. Na mimořádné úterní tiskové konferenci však zaskočil hokejovou veřejnost oznámením o ukončení své bohaté kariéry.

"Myslím si, že hráč s takovými dovednosti již NHL zdobit nebude," uvedl Jaromír Jágr listu New York Post. "Těžko posoudit, zda byl Mario nejlepším hráčem všech dob. Neviděl jsem totiž hrát Wayna Gretzkyho v dobách jeho největší slávy, ale s jistotou můžu prohlásit, že byl nejlepší spoluhráč, vedle kterého jsem nastupoval."

"Když vezmete v potaz jeho fyzické dispozice, technické schopnosti, hokejovou chytrost. Měl vše, kromě jediné věci .... zdraví." Čtyřicetiletý útočník ukončil kariéru již podruhé. Po ročníku 1996/97 se loučil z důvodů dlouhodobých bolestí zad, přičemž se úspěšně vypořádal také s rakovinou. Vynechal tři celé sezony. V prvním zápase po téměř čtyřiačtyřiceti měsíční pauze přihrál na gól hned při úvodním střídání. "Poprvé ještě věděl, že se může vrátit a působit na nejvyšší úrovni. Tím si byl jistý, zejména když nás viděl hrát," žertoval Jágr. "Nyní, nechci za něj mluvit, ale myslím si, že už si tak jistý nebyl."

Celkově Lemieux v nejslavnější lize světa odehrál 915 střetnutí s bilancí 690 branek a 1723 vyprodukovaných bodů. Během letošního ročníku stihl naskočit do šestadvaceti duelů, ve kterých posbíral dvaadvacet bodů.

"Když se podíváte jak hodně toho vynechal, dohromady to bylo snad na sedm sezon. Kdo ví, kolik mohl překonat rekordů." "Bylo to úžasné, nikdy nebyl vyčerpaný. Nepatřil mezi svalovce, ale sílu měl. Mohl udělat vše, to vím z vlastní zkušenosti," dodal tahoun ofenzivy New York Rangers Jaromír Jágr.

26. 01. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti