Gólová smršť ve třetí třetině zajistila Tučňákům vítězství

Čtvrtý zápas Tučňákům i přes ne příliš povedený úvod vyšel a díky výhře 7:3 se ujali v sérii vedení 3:1 na zápasy. O výsledku rozhodla zejména třetí třetina, ve které Pittsburgh nasázel soupeři čtyři góly během asi devíti minut. Dvakrát se v zápase trefili James Neal a Jarome Iginla, obránce Kristopher Letang si připsal čtyři asistence.

Začátek zápasu zabrnkal na nervy nejednomu fanouškovi Penguins, jeho tým v něm totiž, stejně jako v předchozím zápase, inkasoval ve vlastní přesilovce. Tentokrát měli však Tučňáci na nápravu skoro celý zápas. Tím, kdo se za Ottawu trefil, byl český útočník Milan Michálek, který využil své rychlosti, prosvištěl mezi dvěma beky a střelou do levého horního růžku nedal brankáři Pittsburghu a kolegovi z reprezentace Tomáši Vokounovi šanci.

Inkasovaná branka Penguins nijak nerozhodila a začali po ní zasypávat obranu Ottawy jednou střelou za druhou, připsali si i několik velice slibných šancí, včetně orazítkování tyčky, ale vynikající Craig Anderson jim nepovolil žádnou z nich proměnit. Až v čase 14:56 se k puku po vhazování dostal James Neal a milimetrově přesnou střelou brankáře Ottawy poprvé překonal.

První třetinu však přesto vyhrála Ottawa. Kyle Turris totiž dostal za záda Vokouna před tím vyražený puk a vstřelil pátý gól v play off.

Ve druhé a třetí třetině Pens Ottawu rozebrali a šesti brankami v řadě rozhodli o osudu utkání. Postupně se trefili Chris Kunitz, dvakrát Jarome Iginla, James Neal, Pascal Dupuis a Sidney Crosby, jehož branka byla z celého zápasu pravděpodobně nejhezčí. Kapitán Pens si najížděl z levé strany a místo přihrávky nebo střely si puk prohodil mezi nohama obránce na střed odkud přesnou střelou backhandem zakončil. Zároveň se jednalo o branku, která poslala na střídačku Craiga Andersona.

"Cítili jsme, že jsme měli většinu první třetiny pod kontrolou a pokud bychom tak pokračovali i dál, soupeř by nás nezastavil. Vypadalo to, jako bychom byli rychlejší, měli s námi problémy," nechal se po zápase slyšet obránce Brooks Orpik.

Pro Crosbyho gól znamenal čtyřicátou play off trefu v kariéře. Na tuto metu potřebovala kanadská hvězda celkem sedmdesát sedm zápasů, což je nejméně ze všech aktivních hráčů v NHL. Do té doby vedoucí Jaromír Jágr potřeboval k pokoření této hranice 86 utkání.

"Po první třetině jsme klidně mohli být frustrovaní. Místo toho jsme si ale věřili, že když budeme hrát dále stejným způsobem, úspěch se dostaví," řekl Crosby po zápase.

Během navyšování skóre byli Tučňáci sice lepším mužstvem, ale i Ottawa dokázala být nebezpečná. Pokusy jejich hráčů dvakrát zastavila tyč. Na konci zápasu pak už jen kosmeticky upravil skóre Daniel Alfredsson.

23. 05. 2013, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti