Fleury v pozadí velkých jmen

Brankář Penguins, Marc-Andre Fleury, se v těchto dnech pouze usmívá. Nutno dodat, že k tomu má pádný důvod.

Poté, co ho v přípravě stíhala nemilosrdná kritika a hrozba degradace na farmu do Wilkes-Barre, se Fleury objevil ve všech dosavadních zápasech Penguins a jeho tým se i díky jeho zásluhou vyjímá na předních místech Atlantické divize. Určitě je předčasné cokoli hodnotit, nicméně dobrý začátek je vzpruhou jak pro hlavního brankáře, tak pro tým, ve kterém hraje. Pro Pittsburgh to po minulé sezóně, plné pádů, platí dvojnásob.

?Je to tu úplně jiné,?řekl Fleury po tréninku v Robert Morris Island Sports Center. ?Je tu úplně jiná atmosféra. Každého ty výhry velice pozvedly. Zápasy si užíváme, což se zpětně projevuje na našich výkonech.?

Jednadvacetiletý Fleury minulý rok vychytal 13 z dvaadvaceti vítězství Penguins, když nakonec nastoupil k padesáti zápasům s průměrem 3,25 branky na zápas a procentuální úspěšností 89,8%. Letos poprvé v kariéře nastoupil k osmi utkáním za sebou, přičemž pět z nich bylo vítězných. Průměr 2,65 (16. v lize) a procentuální úspěšnost 92,3% (10. v lize) zdaleka neukazují, nakolik se zlepšil. Penguins to jsou v současnosti mladíci Evgeni Malkin, Sidney Crosby a Jordan Staal a na Fleuryho se tak trochu zapomíná. Gólman ?Tučnáků? však stále hasí problémy, které vznikají ve stále nezkušené obraně.

?Někdy zůstává ve stínu spoluhráčů, nicméně celý tým si vede velice dobře a on je toho nedílnou součástí,?řekl Crosby. ?Díky němu můžeme vyhrávat zápasy. Často nás drží ve hře a v průběhu utkání předvede nejeden klíčový zákrok. V kabině jsme si vědomi, že má obrovský podíl na našem úspěchu.? Proti tomu Fleury skutečně nic nenamítá.

?Ano, ano, užívám si to,?řekl na dotaz, co říká na pochvalu od svých spoluhráčů. ?Snažím se každý večer odvádět maximální výkony a koncentruji se pouze na hokej.? Fleury rovněž změnil svůj přístup, zvláště, co se týče negativ. V minulosti se totiž příliš často zajímal o to, co o něm novináři napsali, přičemž kritika byla, zvláště v nepodařených zápasech, značná. Něco takového již prý na něj nemá vliv. ?Poznám, když se mi nedaří a nepotřebuji si to přečíst v novinách nebo to vidět v televizi,?řekl. ?Vím, co jsem udělal špatně a nepotřebuji, aby mi to lidé připomínali. Myslím si, že každý má občas výpadky. Když si o tom všude čtete, pořád o tom přemýšlíte a k ničemu to nevede. V dalším utkání však musím na všechno zapomenout a začínám nanovo.?

Crosby zmínil, že Fleuryho výkony jsou letos prakticky bez výkyvů. ?Vždycky poznáte, když se brankářům daří,?řekl Crosby. ?Puk je pro ně o mnoho větší. Hrají stabilně a dobře vykrývají úhly. To se samozřejmě projeví na hře celého týmu. Fleury měl podařený závěr loňské sezóny a letos na to jenom navázal. Věřím, že bude ještě lepší a že získané zkušenosti se projeví na jeho výkonech.?

26. 10. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti