První zápas finále: Špatné znamení, tón série nebo Maggiena chybná předpověď?

Pittsburgh Penguins nemohli začít finálovou sérii hůře. Tato věta se přímo neváže k jejich porážce 4:0 ? i když samozřejmě nebyla příjemná ? jako spíše k jednomu momentu, který se udál krátce před zápasem.

Pittsburgh Penguins nemohli začít finálovou sérii hůře. Tato věta se přímo neváže k jejich porážce 4:0 ? i když samozřejmě nebyla příjemná ? jako spíše k jednomu momentu, který se udál krátce před zápasem. Brankář Marc-Andre Fleury si jako již tradičně plácl se svými spoluhráči a jako první opět vybíhal ze šaten na ledovou plochu. Jeho sprint však skončil hned za mantinelem, kde sebou plácl o zem. To rozhodně není dobré znamení.

Trenér Penguins Michel Therrien jistě zaměřil dnešní trénink na jednu jedinou věc ? držení puku. Zdá se, že jeho hráči na tento důležitý herní prvek v posledním zápase dosti zapomněli. Penguins strávili první dvě třetiny úvodního finálového zápasu bez puku, což logicky naznačuje jeden fakt ? gumový kotouč měl Detroit.
Red Wings svého soupeře po dvou třetinách přestříleli 16:4 a celkově 36:19, což jasně ukazuje, kterýže tým to měl vlastně navrch.

Nakonec, možná jde jenom o první zápas, přesto právě úvodní střetnutí velice často určí tón celé série. Možná, že Penguins potřebovali vstřelit první gól. Zápas by se potom mohl vyvíjet jinak.
Pokud totiž hrajete proti Red Wings, tak vám dají pouze minimum šancí. "Tučňáci" nebyli schopni v první třetině proměnit tři přesilovky a to byla velká chyba.

Jakmile Detroit v čase 33:01 vstřelil první gól série, tak se Penguins vytratili. Patrně před zápasem viděli statistiku, která říká, že jakmile Red Wings vstřelí první gól, tak téměř nikdy neprohraje a po dvou třetinách si již vedení rozhodně vzít nenechá (35-3-1).

Trenér domácích Mike Babcock se nechal slyšet, že před Samuelssonovým prvním gólem měl jeho tým pouze čtyři dobrá střídání. Možná, že také rudá mašina se pomalu dostávala do tempa. Nicméně po první vstřelené brance si Wings se soupeřem dělali, co chtěli. Ale jak Babcock řekl: "Pokud by dali Penguins první gól, tak to pro ně mohlo dopadnout jinak."

Therrien místo toho zopakoval svůj oblíbený refrén, který používá téměř po jakékoli porážce: "Náš tým nehrál naplno." Spíše se však zdá, že místo maximálních výkonů to bylo o neproměněných šancích.
První zápas jakékoli série by neměl být přeceňovaný, přesto několik skutečností zcela určitě vyplynulo na povrch:
Sidney Crosby a Evgeni Malkin již nedostanou tolik prostoru jako v prvních třech kolech play-off. Therrien se je ve druhé třetině pokoušel dát opět k sobě, ale výsledek se nedostavil. Malkinovi se již pět zápasů nedaří.
Každý útok Red Wings je velice rychlý a umí bránit, což znamená, že každá chyba ? laxní rozehrávka, chybné střídání, špatné rozhodnutí ? může vyústit v gól.
Špatné střídání, nepovedený pokus Jarkka Ruutua vyhodil puk z vlastního pásma a výsledkem byl první gól Red Wings. Také Fleury to nezahrál nijak skvěle, když se napřed rozhodl, že Samuelssonovi puk vypíchne a o několik sekund později zase nebyl včas u druhé tyčky. Fleury rovněž Samuelssonovi pomohl ke druhému gólu, když mizernou nahrávkou před vlastní brankou překvapil Malkina, který nebyl schopen zareagovat. Nakonec ani Malkin mu nepomohl. V součtu dvě velké chyby najednou.

Uvidíme, jak se Penguins svému soupeři přizpůsobí, protože to v každé sérii play-off bývá kritické. Hostující tým by se při další podobné porážce již zřejmě dostal do velké krize, která by přišla v ten nejméně vhodný moment.
Možná, že se Maggie také letos spletla a podruhé za sebou tak vylosovala poraženého finalistu. Možná, že finále z roku 1983 se skutečně bude opakovat.

26. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
26681 hlasů, 22% (26681)
Jeff Skinner
24589 hlasů, 20% (24589)
Patricka Sharpa
24947 hlasů, 20% (24947)
T.J. Oshieho
24472 hlasů, 20% (24472)
Martina St. Louise
22460 hlasů, 18% (22460)

Celkem hlasů: 123149
Tento den v minulosti