Ekman: Nový klub, nová perspektiva

Nils Ekman byl v minulé sezóně součástí jedné z nejproduktivnějších řad ročníku, když nastupoval společně s Joe Thorntonem a Jonathanem Cheechoo za ?Žraloky? za San Jose.

Nils Ekman byl v minulé sezóně součástí jedné z nejproduktivnějších řad ročníku, když nastupoval společně s Joe Thorntonem a Jonathanem Cheechoo za ?Žraloky? za San Jose. A ačkoli nikdy netrval na tom, aby byl vyměněn, přesto je údajně nyní rád, že může být součástí tak mladého a perspektivního týmu. V jeho přesvědčení však může jít i o strategii ? přeci nebude chtít rozhněvat budoucí spoluhráče či činovníky klubu. Přesto může být spokojen a ne jenom díky tomu, že byl nedávno zařazen do Crosbyho řady. Ekman je hráč, který může být přínosem pro každý tým. Na ledě ho zdobí poměrně rychlé bruslení, chytrá hra a hlavně ochota efektivně vypomáhat obraně. Tedy lehce nadprůměrný hráč, chtělo by se říci. Nicméně mimo led je to zcela neobvyklý člověk. Kolik hokejistů poslouchá starošvédskou muziku? Který z nich se ve volném čase věnuje windsurfingu? Který z nich mimo sezónu žije jako prostý rybář? Ekman, jenž v přípravném zápase proti Ottawě nastupoval po boku Colby Armstronga a Sidney Crosbyho, tím pádem určitě není člověkem, který by miloval stereotyp a všednost. A právě Penguins mu tento požadavek mohou určitě zaručit.

?Je to všechno o zkušenostech,? řekl. ?Je to zábava přijít do jiného města, do nového systému a nového týmu.?

Zkušenosti určitě má. V San Jose nastupoval po celý rok proti nejlepším řadám soupeře a povětšinou si vedl nadmíru dobře. Centr jeho řady získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, zatímco třetí do party Jonathan Cheechoo nastřílel nejvíce branek.

?Byla to radost hrát s takovými spoluhráči. Prostě jsem se svezl na jejich úspěchu,?řekl Ekman.

Díky tomuto veleúspěšnému útoku byly Sharks považováni za černého koně playoffs, nicméně jejich cesta za Stanley Cupem nakonec skončila už v druhém kole. Přesto to však pro mužstvo byla více než povedená sezóna.

?Hráli jsme dobře,?řekl Ekman. ?Na ledě jsme si rozuměli, byla to zábava. I když jsme nedošli v playoffs tak daleko jak jsme chtěli a na kolik jsme měli, přesto to byl úspěch.?

Možná právě zklamání z playoffs způsobilo, že se San Jose Ekmana vzdali a ten pak putoval společně s brankářem Patrickem Ehelechnerem za výběr v druhém kole draftu k Penguins. Ekman řekl, že jakmile došlo k výměně, tak mu generální manažer Sharks Doug Wilson poděkoval za jeho služby, avšak důvod výměny prý neuvedl.

?Moc jsem o tom nepřemýšlel,?řekl Ekman. ?A ani jsem se neptal.?

Není však těžké zjistit, proč o něj měli zájem právě Penguins. Kvalitní bruslení, dobrá technika hole a celková ochota přizpůsobit se celku z něj dělají vhodného hráče do jakéhokoli mužstva. Navíc umí zahrát na obou stranách formace, ačkoliv ho Penguins patrně nechají na levém křídle.

?Myslím si, že mojí předností je přizpůsobivost,? řekl Ekman. ?Cokoli se ode mne požaduje, to dokážu zvládnout. Chci být v týmu platným hráčem a nezajímá mě jak. Budu dělat co bude v mých silách, abych zde byl k něčemu.?

A na to Penguins právě spoléhají, když Ekmana ihned zařadili do prvního útoku. V minulém ročníku nastupoval po boku nejlepšího centra NHL. Letos si v mnohém nepohoršil. Avšak ačkoliv jsou jak Crosby, tak Thornton nesmírně produktivní, přesto se jejich styl hry výrazně liší. Pro Crosbyho je typická vysoké tempo hry, zatímco Thornton spoléhá na svou mohutnou postavu.. Rozdíl je to tedy patrný, Ekman se však podle svých slov přizpůsobí.

?Chci odvádět kvalitní výkony,?řekl. ?Nechci, abych byl pro GM a trenéra lehce postradatelný.? A s tím se nedá než souhlasit.

20. 09. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti