Crosby zraněn. Co bude dál?

Sidney Crosby, který si proti Lightning přivodil zranění kotníku, může být mimo hru až osm týdnů. Dnes by měl jít Crosby na odborné vyšetření, které ukáže, jak vážné to vlastně je.

Jedno však je jisté, zranění kotníku patří v hokeji k těm nejzávažnějším. Peter Forsberg díky tomu pravděpodobně ukončí kariéru, zatímco Martin Havlát (19 zápasů), Marc-Andre Fleury (19 zápasů a stále se jeho návrat oddaluje) a Maxim Talbot (18 zápasů) museli vynechat podstatnou část letošní sezóny. Většinou se v prognózách objevuje, že se hráč vrátí do čtyř týdnů, ale to je většinou jenom nereálným přáním.

Sidney Crosby má trénované a vypracované nohy, takže v nejlepším případě by mohl být zpátky za šest týdnů, když nepravděpodobné nejsou ani dva týdny navíc. Pokud dnešní rentgen objeví zlomeninu, tak to může být až deset týdnů.

Jak to tedy s Penguins nyní vypadá? Nejprve se podívejme na Crosbyho. Pokud se předpokládá, že vynechá 15 až 25 zápasů, tak musíme počítat s průměrem, tedy s dvaceti. O Crosbym se ví, že má druhou polovinu sezóny silnější, což činí ztrátu přibližně třiceti bodů a konec obhajoby Art Ross Trophy.

Jaký to bude mít efekt na zbytek týmu? Colby Armstrong, který si v posledním zápase s Montrealem přivodil lehčí zranění, půjde s výkonností hodně dolů, neboť jeho hodnota spočívala právě na souhře s Crosbym. Armstrong si s Malkinem nerozumí a je tedy jasné, že se brzy ocitne opět ve čtvrté lajně.

Evgeni Malkin je na tom zcela jinak. Již druhým rokem byl v Crosbyho stínu a nyní má šanci ukázat, co v něm je. To není všechno. Pokud byl Pittsburgh týmem dvou ofenzivních hvězd, tak nyní je ruský talent lídrem celého mužstva. Sám hráč si to zcela uvědomuje, což potvrzuje a nasazení v prvním zápase bez Crosbyho. "Snažil jsem se opravdu hodně, avšak nyní ze sebe musím vydat vše. Pokusím se být lídrem mužstva," řekl Malkin skrze překladatele deníku Tribune- Review.

Otázkou však nyní je, jak si bude Malkin rozumět s novými spoluhráči. Michelu Therrienovi se nabízí hned jedna ideální kombinace ze začátku sezóny. Tehdy válel Malkin s nově příchozím Petrem Sýkorou, který měl být spíše křídlem pro Crosbyho. Přeřazení Malkina do prvního útoku byl spíše tah pro zlepšení Crosbyho výkonů. Nyní se tedy ruský útočník opět vrací na post centra, což je jeho původní pozice a jistá výhoda.

S produktivitou dolů však půjdou i obránci. Sergei Gonchar si na přesilovkách sice vystačí sám, avšak Ryan Whitney na tom bude o poznání hůře. Whitney má, stejně jako Crosby, vždy silnou druhou polovinu ročníku, avšak doposud velice často těžil z jeho výkonů.

Z Crosbyho absence bude také těžit Jordan Staal, který se stane stabilním centrem druhého útoku. Staalovi se letos příliš nedaří, větší prostor na ledě i na přesilovkách by mohl leccos zlepšit. Pro ilustraci: v posledním utkání byl na ledě přes dvacet minut. Jeho čísla jistě o něco vzrostou, ale zázraky nečekejme.

Po tomto krátkém nástinu je zřejmé, že Crosby byl, co se produktivity týče, téměř u všeho. Dá se tedy předpokládat, že Penguins budou daleko defenzivnějším týmem než doposud, k čemuž je navíc přinutí situace v defenzivní Atlantické divizi. I tak se dá předpokládat, že Pittsburgh bude vyhrávat každý druhý zápas, což by statisticky vypadalo zhruba takto: 9-9-2. Hodně bude záležet na tom, jak budou chytat oba neprověření gólmani, jejichž výkony jsou překvapivě velice dobré. Ty Conklinovi právě skončila série výher, zatímco Sabourin v posledním utkání vychytal shutout. Až se vrátí Fleury, tak to může být velice zajímavé. Therrien může točit tři brankáře a vyloučen není ani Fleuryho start na farmě v AHL.

Zapomínat bychom neměli ani na finanční situaci, která se taktéž váže na nejsledovanějšího hráče NHL. Penguins odehrají mezi 21. lednem a 5. březnem jedenáct utkání, včetně dvou zápasů s Devils. Na těchto deseti stadionech musíme očekávat, že přijde o 2000 ? 4000 diváků méně, neboť Crosby je všude velkým tahákem. Pokud to přepočteme na peníze, tak jde zhruba o ztrátu 150 000 a to nepočítáme parkovné a další útratu v barech a restauracích. Celkově se ztráta může vyšplhat až na dva milióny dolarů.

Penguins by jistě chtěli, aby se Crosby vrátil co nejdříve. Zranění kotníku se však nedá uspěchat.

21. 01. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti