Crosby: Neporovnávejte mě s Gretzkym nebo Lemieuxem

Sidney Crosby byl v roce 2005 jedničkou draftu a v dresu Pittsburghu Penguins zatím potvrzuje skvělou pověst, která ho provázela před vstupem do NHL. Rodák z Cole Harbor zatím v 21 zápasech vstřelil deset gólů, ke kterým přidal i patnáct nahrávek.

* Váš tým už absolvoval v této sezóně několik samostatných nájezdů po remízových zápasech. Jaká je vaše příprava na tyto herní situace a jak je vnímáte?
Z mého pohledů je dobré, když má zápas vítěze. V prodloužení se snaží každý získat dva body a mně se tato snaha líbí. Samotná příprava na nájezdy není odlišná od běžné přípravy. Před prvním nájezdem se nesnažím myslet na realizaci střely. Jednoduše se snažím reagovat. Pokud jsem druhý nebo třetí v pořadí, tak je to toršku jiné a snažím se přemýšlet o něco více. Sleduji, co dělají hráči přede mnou a pak se snažím zareagovat na chování brankáře.

* Hodně se mluví o vašem souboji s Alexandrem Ovečkinem. Potkali jste se již na mezinárodní úrovni. Co si o něm myslíte?
Je to výborný hráč. Start do sezóny se mu vydařil skvěle. Má velmi vyskokou rychlost a podle mě dokáže na ledě všechno. Má i skvělou střelu. V útočém pásmu je určitě velmi nebezpečný, soupeři si na něj musí dávat velký pozor.

* Cítíte velký tlak v souvislosti s tím, že jste byl draftovaný jako jednička?
Trochu ano. Pokud jste draftován jako jednička, tým do vás vkládá velké naděje. Jednička draftu má velké možnosti, ale zároveň čelí velkým očekáváním. Právě proto musím pracovat ještě tvrději a stále se snažit o něco nové.

* Jsou nová pravidla pro vás výhodou?
Určitě mi pomohla. Na ledě je teď víc prostoru a méně obstrukce, hra se zrychlila. Všichni teď musí rychle bruslit a hledat si prostor. Rychlejší musí být i myšlení. Já jsem ve "straré" NHL nehrál, ale podle mě je to teď rychlejší. Na ledě se toho teď děje o hodně víc.

* Čeká vás souboj s Washingtonem. Média a diváci očekávají váš souboj s Ovečkinem. Mezi Penguins a Capitals navíc panuje velká realita. Vnímáte to všechno?
Pravda je, že proti sobě nastoupí dvě jedničky draftu minulých let. Jsme mladí hráči a momentálně se na nás soustředí velká pozornost. Z mého hlediska ale nebudu k tomuto zápasu přistupovat jinak než k ostatním. Určitě se budu připravovat stejně. Na ledě bude rivalitu určitě cítit, ale to může zápasu jen pomoci.

* Majitel Capitals Ted Leonsis řekl, že vaše rivalita s Ovečkinem připomíná rivalitu Magica Johnsona a Larryho Birda. Který z těchto dvou jste v tomto souboji vy?
Nevím. Odehráli jsme v NHL jen přibližně 20 zápasů a tak je brzo na to, porovnávat nás takovými legendami. Myslím, že Alexander to vnímá stejně. Hru v NHL si oba užíváme, ale na podobná přirovnání je příliš brzo.

* Jaká očekávání jste měl před sezónou? Daří se vám jejich naplnění?
Zatím jsem celkem šťastný. Stále je tu prostor na zlepšení, ale špatné to určitě není. Stále pracuji na zlepšení a zvýšení úrovně mé hry.

* Většina vašich spoluhráčů říká, že se chováte jako zkušený 27letý hokejista. Na golfovém turnaji v létě jste prý vstal o šesti ráno a hned jste se pustil do tréninku.
Snažím se na sobě stále pracovat, nechci ani jeden den volna. Mám svůj plán a nechci z něj vynechat nic. Například na golfový turnaj jít můžu, ale zároveň se snažím dodržovat tento svůj plán. Chci se ubezpečit, že budu připraven. Musím pracovat disciplinovaně a neustále na sebe tlačit. Nedělalo mi tedy problém vstát v šest ráno a pustit se do práce.

* Jak se vám hrál golf po takovém raním tréninku?
Celkem dobře, dokonce jsem zaznamenal nejdelší odpal celého turnaje.

* V posledním zápase jste inkasoval úder hokejkou do úst. Rozhodčí to neodpískal. Nemyslíte si, že rozhodčí si teď všímají jen hrubosti a hákování?
Pokud vás nikdo nehákuje nebo nedrží pár sekund, tak se většinou nepíská. Když dostanete úder hokejkou do tváře, tak je to celkem jasné a rozhodčí vylučuje. Někdy ale rozhodčí všechno nevidí a to, co nevidí, to přeci nemůžoou odpískat. To se prostě stává. Určitě vás nazlobí, když dostanete úder do tváře a rozhdočí to neodpíská. Já si s tím ale hlavu nelámu, to je věc rozhodčích.

* V Pittsburghu na vás musí působit velký tlak. Všichni vás vnímají jako záchranu či spasitele klubu. Jak se s tím dá vyrovnat?
Myslím si, že to chce jen zkušenosti. Já se snažím hrát hokej tak, abych se jím bavil. Nechci se hokejem trápit.

* Nemrzí vás skutečnost, že v porovnání s jinými chlapci jste kvůli hokeji o hodně přišel?
Ne, ne. Já hokej miluji a neexistuje nic jiné, co bych chtěl dělat víc. Hokej si vychutnávám. Nestěžuji si tedy na nic.

* Stále se mluví o vaší rivalitě s Ovečkinem a přirovnává se k rivalitě Maria a Wayna. Oni ale byli oba centři, zatímco vy a Alexandr hrajete na odlišných postech. Jak to vnímáte z tohoto hlediska?
Nevím. Myslím si, že pokud jste útočník, tak nezáleží na přesném postu, protože během zápasu se objevujete v různých pozicích. Naše rivalita spočívá spíše v tom, že jsme oba jedničky draftu a toho si média všímají asi nejvíce.

* Pro NHL bylo skvělé mít hráče jako Gretzky a Lemieux. Proto se teď všichni těší na vás a Ovečkina...
Věřím, že dokážeme lidi potěšit. Tak, jak jsem ale už povídal, my máme za sebou dvacet zápasů a tak nás nemůžete porovnávat s Mariem nebo Waynem. Na to je dost brzo. Dokázali jsme, že hokej hrát umíme a já chápu, že teď všichni netrpělivě čekají na náš první vzájemný souboj. To je OK, ale na přirovnávání k legendám je stále příliš brzo.

* Co vás už naučil Mario Lemieux?
Maria sleduji velmi pozorně. Vnímám, jak trénuje a jak hraje. Hraje v této lize mnoho let a tak se od něj a jiných zkušených hráčů mám co učit. Stále se snažím zlepšovat a přítomnost takových hráčů mi velmi pomáhá. Mario přistupuje k hokeji stále velmi seriózně a každý den trénuje na ledě. Pro mě je velmi vzrušující hrát po boku jeho i dalších zkušených hráčů.

* Hrát po boku majitele týmu ale nemůže být lehké...
Ale ne. Samozřejmě, že on je majitel, ale já ho beru spíše jako mého spoluhráče. Opravdu nevnímám to, že on je boss. Všichni ho bereme jako jednoho z nás.

* V hodnocení +/- jste na tom velmi dobře, překvapilo vás to?
Nevím, mám-li být upřímný, tak jsem v tomto směru neměl žádná očekávání. Snažím se hrát co nejlépe a pomáhat svému týmu k vítězstvím. V NHL jsem se usadil velmi rychle a to je pro mě výborné. Nemám ale žádná očekávání a tak nevím, co by mě mohlo překvapit.

* Sledujete statistiky a porovnáváte se s Alexandrem Ovečkinem?
Ne. Určitě sleduji tabulku střelců nebo kanadského bodování. Nedělám to ale pravidelně. Chci jen získat obraz o tom, komu se momentálně daří. Určitě ale nejsem z těch, kteří pravidelně kontrolují statistiky.

23. 11. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti