Colorado v Pittsburghu přerušilo sérii

Mario Lemieux nebyl v hledišti, když Penguins prohráli ve čtvrtek s Minnesotou 5:0, protože ho o několik hodin zpátky pustili z nemocnice a rozhodl se odpočívat doma.

Dobrá volba. Lemieux se včera zmínil, že jeho krevní tlak se prudce zvýšil, když viděl hrůzný výkon Penguins v televizi. Lemieux, jenž byl diagnostikován s nepravidelným srdečním tepem, nenavštívil ani dnešní zápas v Mellon aréně a možná to bylo rovněž dobře. Sledovat způsob jakým jeho tým hrál by mu určitě přivodilo infarkt.

Nejenom Lemieux, ale každý, kdo sledoval poslední zápas Pittsburghu musel být udiven, co Penguins (8-15-6) předvedli po celých 60 minut. S jakým zaujetím vybojovávali puky. Jak jejich herní systém byl plný lehkosti. Jak bojovali v útočném pásmu. Jak hráli ostře do těla. Jak hráli disciplinovaně. Celkově jak předváděli hokej, který nepředváděli předchozích 28 zápasů. Zvláště pak jaký rozdíl proti zápasu s Minnesotou. ?Jestli chceme vyhrávat zápasy musíme hrát právě takhle,? řekl centr Maxime Talbot, který vstřelil vítězný gól v čase 52:24, když do branky dorazil svoji vlastní střelu. ? Hráli jsme proti skvělému týmu a potřebovali jsme nějakou vzpruhu, což se nám podařilo.?

Vítězství nad Coloradem bylo vůbec první na domácím ledě od roku 1995, kdy se tým přestěhoval z Quebecu do Denveru. Avalanche v předchozích devíti zápasech osmkrát zvítězili a jednou remizovali. Možná se dá říci, že to dnes večer měli Penguins trochu ulehčeno. Colorado totiž hrálo druhý zápas po sobě a v letošní sezóně nikdy nevyhrálo dvakrát po sobě ve dvou dnech. Na druhou stranu Penguins opět postrádali útočníka Žigmunda Pálffyho a Johna LeClaira. Ale i když Olczykovi chybělo několik klíčových hráčů, zbytek týmu je dokázal adekvátně nahradit.

?Určitě jsme hráli proti týmu, který neměl slabiny,? vysekl poklonu trenér Colorada Joel Quenneville. ?Snažili jsme se, bojovali jsme, ale nakonec zápas stejně patřil jim.? Penguins vynaložili více energie na první tři střídání, než na tři třetiny předchozího zápasu a poosmé letošní sezóně vstřelili první branku zápasu, když Mark Recchi otevřel skóre v čase 10:35 doklepnutím střely Matta Murleye. Byla to jeho první branka z posledních 11 zápasů. Milan Hejduk sice srovnal po nádherné kombinaci při přesilovce, ale Penguins rovněž zužitkovali přesilovou hru Dickem Tarnstromem. Erik Christensen pak navýšil vedení Penguins na 3:1, když dorazil střelu Sergeje Gonchara. Dan Hinote sice vrátil Avalanche do hry, ale Maxime Talbot opět navršil vedení. Branka Marka Svatoše 7 minut před koncem pak již nic nezměnila.

Poslední kritický moment zápasu přišel v v čase 58:22, když byl vyloučen Eric Boguniecki, který tak odehrál první zápas za nový tým. Penguins však prodloužení nepřipustili. ?Vůbec mě to neznepokojilo,? řekl Crosby, jenž měl v zápase jednu asistenci. ? Důvěřovali jsme si. Navíc nás do příštích duelů posílil fakt, že jsme to vedení udrželi.?

Vítězství vytáhlo Penguins ze 15. místa ve Východní konferenci na 13. místo, nicméně dva body nic neznamenají po dvou měsících neproduktivního hokeje. Dokonce i Lemieux přiznal, že dnešní výkon nesnižuje nutnost začít vyhrávat. ?Musíme dohnat ztrátu,? řekl. ?Musíme začít vyhrávat zápasy. Musíme jich vyhrávat hodně, abychom se dostali zpět do hry o play off. Jde o čas.?

11. 12. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Brad Thiessen 1986 (Kanada, 38 let)
Janne Laukkanen 1970 (Finsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15280 hlasů, 23% (15280)
Jeff Skinner
13404 hlasů, 20% (13404)
Patricka Sharpa
13469 hlasů, 20% (13469)
T.J. Oshieho
13048 hlasů, 20% (13048)
Martina St. Louise
11192 hlasů, 17% (11192)

Celkem hlasů: 66393
Tento den v minulosti