Shero nastínil své vize

Ray Shero pomohl vybudovat v Ottawě a v Nashvillu vítězná mužstva. Nyní se chce o něco podobného pokusit i v Pittsburghu.

Penguins najali Shera jako generálního manažera tento čtvrtek. Shero byl osm sezón asistent generálního manažera v Nashvillu. Předtím měl šest let stejnou roli v týmu Ottawa Senators.

?Byl jsem součástí procesu, který budoval v Nashvillu a v Ottawě kvalitní mužstva. Vím, co to obnáší, jaké jsou k tomu zapotřebí vize a plány a také jaká je k tomu zapotřebí trpělivost,? řekl na první tiskové konferenci pro pittsburghská média. ?Myslím si, že to zvládnu. Čtrnáct let jsem získával zkušenosti jako asistent generálního manažera. Jsem rád, že jsem hlavní funkci dostal právě tady a těším se, že z Penguins udělám dlouhodobě úspěšný tým.?

?Vybral jsem si Pittsburgh z několika důvodů. Za prvé je zde skvělá organizace a atmosféra. Cítili jsme s manželkou, že by to tady mohlo být dobré. Odhodlání a skvělá práce jakou Mario Lemieux a Ken Sawyer dělají pro klub i pro město na mě udělala velký dojem. Rád jsem udělal toto rozhodnutí. Jsem rádi, že jsme zde.?

Shero bude mít na začátku své práce několik dobrý základů. Penguins mají snad nejtalentovanější tým v celém hokejovém světě. Hráči jako Sidney Crosby, Ryan Whitney, Colby Armstrong, Marc-Andre Fleury, Ryan Malone, Andy Hilbert, Noah Welch či Evgeni Malkin mohou udělat tento klub opět úspěšným.

?Dalším důvodem, proč jsem sem přišel je ten fakt, že máme spoustu vynikajících mladých hráčů. Je to opravdu skvělé načasování,? řekl Shero. ?Sidney Crosby a Evgeni Malkin budou hráči okolo kterých vybudujeme silný tým. Těším se na spolupráci s těmito mladými hráči, kteří ode mě budou vždy mít podporu, kterou budou potřebovat, aby do Pittsburghu opět přivedli Stanley Cup.?

Zatímco Shero doufá, že jeho vliv se okamžitě projeví, jeho cíle jsou hlavně dlouhodobějšího rázu. ?Jedna z mých vizí není mít pouze jednu dobrou sezónu. Nemůžete obětovat všechno kvůli jednomu roku, takhle to není správné,? řekl. ?Chci v Pittsburghu znovu založit vítěznou tradici a na to je potřeba dlouhá doba a trpělivost. Mým cílem není jenom tým, který umí vyhrávat jeden rok. Chci, abychom se dostávali do playoffs po řadu let.?

Jeho práce v Ottawě a Nashvillu mu dává za pravdu, že jeho představy nacházejí uplatnění. Senators jsou stabilně jedním z nejúspěšnějších týmů, zatímco Predators stoupají stále výš. ?Když se podívám zpět a zjistím, jak to bylo v Ottawě, tak si musím říci, že jsem udělal svou práci dobře,? řekl. ?Tým byl budován s trpělivostí. Začali jsme se spoustou porážek a postupem doby jsme se vypracovali na jeden z nejlepších klubů NHL.?

?V Nashvillu se stala podobná situace. Několik let jsme se do playoffs nepodívali. Myslím, že i tam jsem odvedl dobrou práci. Nyní Predators odehráli druhé playoffs v řadě a myslím si, že to nebyla jenom náhoda, neboť Nashville bude patřit k silným týmům ještě několik let.?

?A to je přesně to, co chci, aby se stalo i v Pittsburghu. Shero naznačil několik věcí, se kterými by u Penguins rád začal.

?Tým, který chceme vybudovat, musí makat naplno, musí být rychlý, ale hlavně nesmí stát na jednom či na několika hráčích,? řekl. ?Je to týmový sport. Jsem si vědom toho, že máme Sidney Crosbyho, jenž je obdivuhodným talentem a superhvězdou, ale i on potřebuje pomoc. Musíme okolo něho vystavět tým a jeho samotného musíme podporovat, jak na ledě, tak i mimo něj.?

?Věřím, že jediným způsobem, jak vybudovat silný tým, není skrze najímání volných hráčů.? Podle Shera však nejde jenom o vítězství na ledě. Chce, aby Penguins reprezentovali město a aby patřili komunitě.

?Chci, aby tento tým byl přístupný lidem. Chci, aby byl přístupným médiím. Chci, aby patřil tomuto městu,? řekl. ?Nežádám zas tak mnoho. Je to skvělý sport a fanoušci pro nás budou vždy na prvním místě. Chceme, aby se na nás přišli podívat a aby měli z předvedené hry radost.? Shero si chce díky tvrdé práci a disciplíně vybudovat respekt.

?Mým největším cílem je dostat náš tým do playoffs. Myslím, že se to s těmito hráči dá dokázat,? řekl. ?Musíme je podporovat a vytvořit místa pro další hráče. Potřebujeme dobré trenéry. Potřebujeme dobré vedení, disciplínu a respekt od celé ligy.?

Shero se těší na spolupráci se současným hlavním trenérem Michelem Therrienen, jenž zahájil ke konci sezóny poměrně úspěšnou přestavbu mužstva.

?Michel Therrien je velmi dobrý trenér. Viděl jsem ho trénovat juniory. Viděl jsem ho vyhrávat. Viděl jsem ho trénovat v American Hockey League. Viděl jsem ho trénovat tady a v Montrealu,? řekl Shero. ?Jedna z hlavních věcí, které jsem měl možnost z Nashvillu pozorovat, byly časté změny a výměny. Myslím si, že bylo dost změn a nyní potřebujeme pro změnu stabilitu. Therrien už něco vybudoval. Posledních dvacet zápasů už zde bylo jádro hráčů s disciplínou. To je můj pohled zvenčí. Nyní toho chci být součástí a dovést tým ke Stanley Cupu. Už se nemůžu dočkat kdy začnu.?

27. 05. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
26890 hlasů, 22% (26890)
Jeff Skinner
24786 hlasů, 20% (24786)
Patricka Sharpa
25137 hlasů, 20% (25137)
T.J. Oshieho
24662 hlasů, 20% (24662)
Martina St. Louise
22669 hlasů, 18% (22669)

Celkem hlasů: 124144
Tento den v minulosti