Penguins jsou ve finále!

Pittsburgh Penguins jsou po přesvědčivém vítězství 6:0 poprvé od roku 1992 ve finále Stanley Cupu. Čerstvý vítěz Prince of Wales Trophy se s největší pravděpodobností utká s Detroit Red Wings.


Po skončení zápasu byla divákům prezentována trofej pro šampióna Východu, ale jak Sidney Crosby, tak žádný hráč Penguins se jí nedotkl. Podle pověry to totiž v závěrečném boji o Stanley Cup přináší smůlu.
"Všichni si uvědomujeme, že zrovna tuhle trofej držet nechceme," řekl Crosby. "Chceme tu větší," dodal Marián Hossa.

Penguins jsou jedním z nejmladších týmů profesionálních sportů, kteří se dostali do finále o celkové prvenství. V Pittsburghu byl naposledy vidění souboj o Stanley Cup v roce 1992, kdy tým Maria Lemieux titul po roce obhájil. Celou událost si z týmu Penguins pamatuje pouze Ryan Malone, který tehdy jako dvanáctiletý syn po boku svého otce Grega (šéf skautů Penguins) úspěšné tažení sledoval.

"Nikdy jsem na to nepomyslel," řekl Ryan Malone o možnosti někdy si zahrát o Stanley Cup. "Až když jsem hrál na univerzitě, tak mi došlo, že bych mohl jednou hrát hokej profesionálně. Je to opravdu něco. Cítím se poctěn."

Poražení Flyers se rozhodně nemají za co stydět. Jen málo klubů v historii NHL dokázalo z posledního místa za rok dojít až do finále konference. I když nebyla "odplata" dokonána, jistě smetla několik ambiciózních týmů. "S výsledkem rozhodně nejsme spokojeni, ale i když je to 2:1 či 3:1, tak je to vždycky porážka," řekl obránce Derian Hatcher. "Základní je, že nás porazil velmi dobrý tým. Určitě se nebudeme omlouvat, prohráli jsme s dobrým týmem. Oproti loňské sezóně je to velký obrat k lepšímu."

Flyers se podobně jako Rangers a Senators dostali do deficitu 3:0 na zápasy, který Penguins ani potřetí nepustili. Tým z Pittsburghu tak na dosažení finále potřeboval pouze 14 zápasů. "Tučňáci" mají celkem statistiku 12-2 a ve 47 let staré Mellon Aréně (nejstarší v celé NHL) v letošním play-off ani jednou neprohráli (8-0).

"Začali opravdu zhurta a my jsme jim nebyli schopni odolávat. Byl to jeden z těch zápasů, kdy soupeř držel otěže zápasu pevně v rukou a my ne," řekl útočník Flyers Mike Richards. "Mají kvalitního brankáře, dobré útočníky a jejich obrana je zbytečně podceňovaná. Odehráli dobré defenzivní utkání."

Penguins už rozhodně nejsou týmem zítřka. Od vítězství ve Stanley Cupu je dělí čtyři vítězství. "Již nikdy více," řekl Maxime Talbot. "Proč bychom nemohli vyhrát Stanley Cup právě letos?"

19. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dan Frawley 1962 (Kanada, 62 let)
Scott Bjugstad 1961 (USA, 63 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
21272 hlasů, 22% (21272)
Jeff Skinner
19474 hlasů, 20% (19474)
Patricka Sharpa
19564 hlasů, 20% (19564)
T.J. Oshieho
19202 hlasů, 20% (19202)
Martina St. Louise
17194 hlasů, 18% (17194)

Celkem hlasů: 96706
Tento den v minulosti