Zkušenost již nehraje takovou roli aneb proč by mohli Stanley Cup vyhrát Penguins

Časy se mění a v současné NHL již mladé týmy nepotřebují v cestě za Stanley Cupem získávat tolik zkušeností jako kdysi. Není novinkou, že dynastie v dohledné době jen tak nevznikne, zatímco o titul se může poprat téměř třicítka týmů.

Časy se mění a v současné NHL již mladé týmy nepotřebují v cestě za Stanley Cupem získávat tolik zkušeností jako kdysi. Není novinkou, že dynastie v dohledné době jen tak nevznikne, zatímco o titul se může poprat téměř třicítka týmů.
Přesně tak to vypadá po výluce, kdy se každým rokem předává pochodeň již v prvním kole nebo dokonce ještě před začátkem play-off. V tomto směru se NHL podobá National Football League, i když zisky jsou mnohonásobně nižší.

Pokud si tedy myslíte, že jsou Penguins na Stanley Cup stále mladí, překontrolujte úspěchy posledních několika vítězů. Na startu nové sezóny má šanci každý. Stačí mít dobrou základní část a můžete se o něj pokusit. Management Penguins si je toho až příliš dobře vědom. Proto až s udivující obětavostí získal Mariána Hossu.

Generální manažer Penguins Ray Shero si však uvědomuje i další skutečnosti. Pod platovým stropem je totiž nemožné udržet kvalitní mladý tým pohromadě. Na titul se tedy musí zaútočit ihned.
Zdá se, že není jiný tým, který má lepší předpoklady pro náročnou cestu na vrchol. Mladý tým má v závěru sezóny nejvíce sil a v konferenčních bojích se nemusí střetávat s bývalým vítězem Stanley Cupu, který i po roce neztratil svou sílu. "V Dallasu jsme se poměřovali s Detroitem a Coloradem," řekl obránce Darryl Sydor, který tak připomněl časy, kdy v roce 1999 vyhrál se Stars Stanley Cup. "Přes tyhle týmy jsme museli projít. Ale teď?"

Teď už nejsou žádné odvety, žádná klasická klání. "Přesně," řekl Sydor. "Ani nevím, zda někdo v dohledné době Stanley Cup obhájí."

Zde je krátký výčet toho, že dříve na cestě za Stanley Cupem rozhodovaly zkušenosti z několika sezón:

? Od sezóny 1974-75 si New York Islanders museli projít pět porážek v play-off v řadě. Mladý tým, jehož kostru tvořili Denis Potvin, Clark Gilles, Bryan Trottier a Mike Bossy, byl pravidelně testován obhájci Stanley Cupu z Philadelphie a Montrealu. Poté přišly potupné porážky s Maple Leafs a Rangers. V roce 1980 Islanders ve finále porazili Flyers a zahájili tak čtyřletou dynastii.

? V sezóně 1979-80 Edmonton Oilers skončili hned v prvním kole a v následujících letech dvakrát vybouchli se silnými Islanders. V roce 1983 je zase porazili Kings. O rok později již Oilers došli až na vrchol. Ve finále porazili ty samé Islanders a na několik let je nahradili na ligovém trůnu.

? Také v sezóně 1990-91 si Penguins museli poradit s mohutnou silou Bruins. Boston v předchozích dvou letech postoupil do finále Stanley Cupu a nyní ho chtěl konečně získat. Penguins se však ukázali být silnější a postoupili přes ně do finále.

Od letošních Penguins se toho očekává hodně. Vždyť bývají mnohdy přirovnáváni ke Gretzkyho Oilers. Hráčské jádro týmu je plné hvězd ? Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Marc-Andre Fleury a Jordan Staal ? a proto se může brzy rozpadnout. Šance je tu a překážky nejsou nijak nepřekonatelné. Letos budeme mít nového vítěze Stanley Cupu. Možná, že jim budou právě Penguins.

23. 04. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti